Linkuri accesibilitate

Nicolae Damaschin: „În Codul Audiovizualului nu este prevăzută reglementarea listelor de canale ale operatorilor”


Interviul dimineții cu un membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

În această dimineaţa ne interesăm de audiovizualul din Republica Moldova, adică televiziuni şi radiouri, mai exact despre cât monopol există pe această piaţă. O încercare eşuată, săptămâna trecută, în guvern de a reduce de la cinci la două numărul de frecvenţe deţinute de o singură persoană; reconfigurarea ordinii posturilor TV în grila Moldtelecom, cu scoaterea ProTV şi TV 7 din primele zece poziţii şi includerea, în schimb, a două posturi TV despre care presa a scris că au ajuns în propritatea lui Vlad Plahotniuc; demararea concursului pentru primul Multiplex naţional…

Nicolae Damaschin (st.)
Nicolae Damaschin (st.)

Sunt subiecte care ne-au atras atenţia şi pe care le vom discuta cu un membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Nicolae Damaschin.

Europa Liberă: Dle Damaschin, aş începe prin a vă cere o apreciere personală: cât de monopolizat aţi spune că este în prezent spaţiul audiovizual moldovenesc, dat fiind faptul că aveţi la îndemână acum, spre deosebire de trecut, un tablou destul de clar al proprietarilor de instituţii TV şi radio?

Nicolae Damaschin: „Nu știu dacă ne va reuși să analizăm în timpul scurt pe care îl avem la dispoziţie atâtea subiecte, dar vom încerca. Este o mare reușită pentru noi proiectul modificării Codului Audiovizualului în care, ca finalitate, am văzut cine sunt proprietari ai radiodifuzorilor din Republica Moldova. Ne bucură acest fapt. Vizavi de subiectul pe care l-ați abordat, de monopolizare sau de concentrare într-o singură mână a mai multor frecvențe sau a mai multor radiodifuzori, în Codul Audiovizualului din anul 2006 era prevăzut că o persoană fizică sau juridică poate fi acţionar majoritar într-o societate comercială, iar o societate poate deține două licențe la audiovizual. Respectiv, o persoană putea deține patru licențe. Asta era anterior, până în anul 2009. În anul 2009 au fost făcute modificări la Codul Audiovizualului, prin care s-a permis unei companii să dețină cinci licențe, dar o persoană fizică poate deține majoritatea în două companii, respectiv la ziua de astăzi este posibil ca o persoană fizică să dețină zece licențe în audiovizual.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:18 0:00
Link direct

Europa Liberă: Care au fost consecințele acestei decizii, dle Damaschin, cum ați aprecia?

Nicolae Damaschin: „După modificarea legii au apărut mai multe persoane în Republica Moldova care, noi presupuneam, dețin mai mult de două, trei sau patru licențe. Ulterior s-a dovedit că așa și este. În această chestiune, trebuie de reieșit din practica internațională sau cea europeană care ne este nouă mai aproape. Eu vă dau un exemplu simplu: Moldova 1 la moment are trei licențe, anul acesta lansează Moldova 2, Moldova Internațional, Radio copii și Radio tineret.”

Europa Liberă: Dar noi când vorbim de monopol, nu ne referim la posturi publice, ci ne referim la persoane fizice, posibil politicieni, care dețin mai multe licențe.

Nicolae Damaschin
Nicolae Damaschin

Nicolae Damaschin: „Nu vă gândiți că CCA trăiește într-o lume paralelă și nu cunoaște exact ce se petrece pe piața audiovizualului din Republica Moldova. Noi cunoaștem foarte bine că majoritatea posturilor de televiziune sunt afiliate sau sunt apropiate de către unii lideri politici, însă noi reieșim din actuala legislație. A fost proiectul de modificare, de revenire la două licențe, adică patru, propus de către dl Mihalache şi dna Balmoş.”

Europa Liberă: Și respins săptămâna trecută în ședință de executiv…

Nicolae Damaschin: „Exact. Noi acest proiect l-am examinat pe 15 septembrie anul trecut, când a ajuns la noi, și noi, unanim, ne-am expus pentru adoptarea acestui proiect.”

Europa Liberă: Ar fi fost o măsură asta de anihilare a monopolului?

Nicolae Damaschin: „Știți, eu mă uit în ansamblu și mă uit așa, mai treaz, la lucrurile și la procesele care se petrec în audiovizual. În acest moment în Republica Moldova sunt 70 de posturi de televiziune.”

Europa Liberă: Dle Damaschin, dar care, de fapt, în opinia Dvs. a fost miza Guvernului atunci când a refuzat să reducă numărul de licențe?

Nicolae Damaschin: „Ministrul Justiției a dat o explicație foarte clară după mine: ei pregătesc un alt pachet de modificări la Codul Audiovizual.”

Europa Liberă: Îl credeți?

Nicolae Damaschin: „Da. Ei pregătesc un pachet de modificări și, respectiv, în lege trebuie să fie prevăzut acest moment: ce facem cu acele persoane care la moment deja dețin mai mult de două licențe în audiovizual.”

Europa Liberă: Să vorbim acum despre reconfigurarea, la fel săptămâna trecută, a ordinii posturilor TV în grila Moldtelecom. Vorbim în general despre ce audiență, ce audiență are acest operator?

Nicolae Damaschin: „Moldtelecom este o companie privată, o societate pe acțiuni și această problemă cu canalele care trebuie să fie incluse în lista unui operator tot timpul a fost în vizorul CCA și tot timpul am avut discuții destul de dure la acest capitol. Nu uitați că în Consiliul Coordonator al Audiovizualului sunt nouă membri cu drepturi egale și fiecare își are poziția sa și viziunea sa, ceea ce este și corect.

Noi am încercat de mai multe ori să reglementăm acest domeniu, respectiv am convocat ședințe și mese rotunde cu toți reprezentanții operatorilor din Republica Moldova, însă lumea nu-și dorește acest lucru, nu-și dorește reglementare. De exemplu, în România primele zece posturi de televiziune în mod obligatoriu incluse în această grilă sunt cele cu cea mai mare audiență pe țară.”

Europa Liberă: Da, înțelegem despre ce vorbiți, s-ar putea ca într-adevăr să nu să se dorească o reglementare prea excesivă a acestui aspect. Dar privind la acest episod separat, CCA știe exact în acest moment cine este proprietar, de exemplu, al NTV, Mega TV și Super TV - aceste trei posturi care par să fi fost favorizate în noua grilă a Moldtelecom-ului, în defavoarea ProTV sau TV 7?

Nicolae Damaschin: „Eu chiar și la ultima ședință, cea de vineri, am criticat dur decizia și operațiunile Moldtelecom-ului pe care le-a făcut. Am solicitat ca măcar postul public Moldova 1 să se afle pe prima poziție, totodată am venit cu o propunere de a adopta o decizie de reglementare emisă de CCA ca postul public Moldova 1 să se afle pe prima poziție la toți operatorii prin cablu din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Asta pare o idee bună, dar credeți că va lua foc?

Nicolae Damaschin: „Eu cred că da.”

Europa Liberă: Revenind la întrebarea mea: cine sunt proprietari la aceste trei posturi tv NTV, CTC Mega și Super TV, care au fost plasate mai sus în grilă?

Nicolae Damaschin: „Această informație este publică pe site-ul CCA. La începutul acestui an s-au modificat proprietarii, deci la CTC Mega este dl Paveliu, dacă nu greșesc, și la NTV este dl Furculiță.”

Europa Liberă: De ce nu se implică totuși în acest caz CCA?

Nicolae Damaschin: „Este foarte simplu de a aduce acuzații CCA, însă CCA se poate implica doar în limita competenților legale pe care le are. În Codul Audiovizualului nu este prevăzută reglementarea listelor de canale ale operatorilor și nu o să găsiți acest lucru nicăieri în lume.”

Europa Liberă: Maia Sandu a făcut un apel la partenerii externi în legătură cu aceste întâmplări, şi la societatea civilă “să continue presiunile asupra guvernării, ca să nu ne trezim că toate posturile incomode vor fi închise, iar cetăţenii vor fi informaţi exclusiv de canalele ce aparţin unui singur proprietar”. Credeţi îndreptăţit acest gen de îngrijorări?

Nicolae Damaschin: „Știți, tot timpul de când există surse de informare în masă, a existat şi dorința grupurilor de interes politice, sociale, economice de a obține control asupra surselor de informare în masă. Noi suntem la CCA ca să nu admitem acest lucru și eu consider că la moment aceasta ne reușește, chiar cu toate acuzațiile care ne sunt făcute.”

Europa Liberă: Deci, nu sunt îngrijorări îndreptățite?

Nicolae Damaschin: „Tentative vreau să vă spun că sunt.”

Europa Liberă: Asistăm la un proces în plină desfăşurare de digitalizare, acum, a televiziunilor. CCA a anunţat vineri concursul pentru primul Multiplex naţional, construit din bani publici dacă nu greşesc, în care vor putea intra însă doar 15 operatori TV. Am văzut regulamentul acestui concurs. Mie personal nu îmi este clar cine va avea prioritate în acest concurs. Ne puteţi Dvs. explica?

Nicolae Damaschin: „Este și pentru noi o premieră acest concurs, fiindcă vă dați seama este un lucru nou și pentru CCA. Noi am elaborat acest regulament împreună cu toate părțile cointeresate, respectiv cu toți radiodifuzorii. Acest proiect s-a elaborat pe parcursul a jumătate de an sau chiar mai bine, a fost expediat absolut la toți radiodifuzorii, organizații obștești de profil. 15 posturi de televiziune vor avea posibilitate să intre în acest concurs.”

Europa Liberă: Dar care anume vor avea prioritate, ca să nu să se întâmple că vor exista din nou acuzații de monopol?

Nicolae Damaschin: „Prioritate va avea postul public de televiziune. În regulament sunt stipulate un șir de prevederi în legătură cu aceasta. Se cere să fie un post tematic pentru copii, un post tematic pentru sportivi, un post tematic muzical în limba română, un post cu tematică agricolă difuzat în limba română - cam acestea sunt cele obligatorii, respectiv în baza acestui regulament se va desfășura concursul și vom ști cine va intra.”

Europa Liberă: Cum se asigură CCA că acest concurs se va solda cu un proces care va asigura pluralismul și nu va constitui un motiv în plus pentru instituirea monopolului?

Nicolae Damaschin: „Din 15 posturi de televiziune eu am enumerat deja 7 care au prioritate pe diferite domenii.”

Europa Liberă: Moldova 1 fiind cap de listă?

Nicolae Damaschin: „Da, Moldova 1 obligatoriu. Postul public va avea prioritate, deci cap de listă va fi Moldova 1 și, respectiv, ulterior vor avea prioritate și cele enumerate mai sus. Faceți o analiză la ceea ce am avut noi în audiovizual în anul 2009 și cu ceea ce este acum.”

Europa Liberă: Vreți să spuneți că e mult mai bine?

Nicolae Damaschin: „Eu chiar nu consider și este poziția mea personală că la moment nu există lipsă de pluralism sau lipsă de opinii sau cineva este cenzurat în audiovizualul autohton.”

XS
SM
MD
LG