Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Vizita raportorului PE pentru R. Moldova, căutarea unui nou guvernator BNM, agenda pentru recuperarea restanțelor.

Săptămâna aceasta a început cu vizita raportorului Parlamentului European pentru Republica Moldova, este vorba de europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius. Oficialul a avut întâlniri cu reprezentanții guvernării de la Chișinău și a reiterat așteptările partenerilor europeni cu privire la procesul de implementare a reformelor, lupta cu corupția, depolitizarea instituțiilor de stat, dar și necesitatea investigării fraudelor din sistemul bancar. Cum a fost văzută această vizită de la nordul Moldovei, ne spune redactorul-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, Victor Cobăsneanu.

Victor Cobăsneanu: „Chiar mă miră răbdarea cu care suntem tratați de către europeni. Dar și această răbdare probabil are o limită, și dacă ne vom face morți în păpușoi și în continuare, și vom bifa mai mult vorbe decât fapte, este posibil ca această răbdare să aibă efecte absolut negative pentru fiecare dintre noi. Înaltul șef european ne-a mai dat o șansă prin vizita aceasta la Chișinău, și nu ne-a spus cu text direct că vedeți băieți, data viitoare ar putea fi pus punct la aceste negocieri în ghilimele.”

Despre declarațiile făcute de președintele Parlamentului, Andrian Candu și șeful Guvernului, Pavel Filip cu privire la agenda comună a executivului și legislativului pentru recuperarea restanțelor, făcute după ședința comună de vineri, am vorbit cu jurnalistul de la ziarul de limbă rusă „SP” din Bălți Ruslan Mihalevschi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Ruslan Mihalevschi: „Eu am ascultat foarte atent ceea ce au spus președintele Parlamentului și premierul, și pot să vă spun că am auzit iarăși niște declarații generale, foarte generale. N-am auzit nimic concret, doar când jurnaliștii au întrebat câte proiecte trebuie transmise de către Guvern spre Parlament, domnul Filip a spus că sunt în jur de 100, am în vedere restanțele cu privire la Acordul de Asociere, și din 100 au fost transmise doar 32 de proiecte. Iată singurele cifre concrete pe care le-am auzit. Au vorbit și despre reforme. Noi am văzut nu demult cum a fost ales președintele Curții Supreme de Justiție. Deci eu cred că noi deja vedem cum se fac reforme.”

După lansarea noului concurs privind selectarea unui candidat pentru funcția de guvernator al BNM, Andrian Candu a menționat că până la începutul lunii martie Banca Națională a Moldovei trebuie să se aleagă cu o nouă conducere, înainte ca misiunea Fondului Monetar Internațional să ajungă la Chișinău. Asta nu este însă îndeajuns ca Moldova să poată accesa finanțările externe, ne spune expertul economic Viorel Gârbu.

Viorel Gârbu: „Faptul că am semnat (n.r. acordul) asta nu înseamnă că vom primi bani. Există o a doua dimensiune, care cere reforme. Fondul Monetar o să ne dea bani doar dacă anumiți indicatori, anumiți parametri care sunt agreați în acord, sunt atinși. În aceste condiții, în opinia mea, pentru a realiza tot ce a promis domnul Candu, în prima instanța, cred că totuși trebuie să se negocieze, nu cred că Guvernul va accepta orice cu ochii închiși, tot ce va propune FMI. De aceea, nengocierile pot să dureze o perioadă foarte lungă de timp.”

Europa Liberă: La începutul săptămânii am fost vizitați și de raportorul Parlamentului European Petras Auštrevičius, care a vorbit și despre ancheta din sectorul financiar bancar. Va depinde și de asta?

Viorel Gârbu: „Da, desigur, îmi dau seama că sectorul financiar bancar este subiectul care va stârni cele mai multe discuții. Criticile în adresa Republicii Moldova se referă în special la modul în care evoluează și cum este gestionat sectorul financiar bancar. Vedem ce impact masiv a avut lipsa de un management performant în acest domeniu. În aceste condiții, pentru a oferi bani Moldovei, având minime speranțe că banii nu vor fi irosiți, întărirea sectorului financiar bancar este vitală. De fapt, este condiția obligatorie.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG