Linkuri accesibilitate

Comisia Electorală Centrală


Modelul comisiei independente este mai degrabă european și anglo-saxon

Comisia electorală centrală

Numele comisiei electorale centrale variază de la o țară la alta, precum și funcționarea ei sau mijloacele de finanțara, însă funcția rămâne aceeași: supravegherea implementării procedurilor electorale.

O asemenea comisie poate fi independentă, guvernamentală sau mixtă. In unele cazuri, comisia decide și delimitarea circumscripțiilor electorale, precum și admiterea sau respingerea candidaturilor în alegeri. Intr-o federație, în unele situații există câte o comisie separată pentru fiecare entitate federală.

Modelul comisiei independente este mai degrabă european și anglo-saxon. El există atât în România sau Polonia, cât și în Marea Britanie și Australia, Canada, India și Africa de Sud. In Africa de Sud, independența comisiei electorale este chiar garantată explicit de Constituție.

In alte părți, comisia electorală este condusă de un funcționar al guvernului și este așadar o branșă a executivului. Așa sunt țările scandinave, Elveția sau Statele Unite.

In sfârșit, în modelul mixt o comisie independentă decide condițiile și regulile vorului, dar implementarea lor și desfășurarea votului revin tot guvernului. Franța, Germania, Spania sau Japonia sunt asemenea țări. In Franța, de altfel, alegerile sunt supravegheate direct de către Consiliul Constituțional, cea mai înaltă autoritate juridică, însărcinată cu apărarea Constituției. Consiliul Constituțial al Franței e compus din foști miniștri și șefi de guvern, ba chiar în compoziția sa actuală intră și un fost președinte: Valéry Giscard d'Estaing.

Pentru a da un exemplu mai apropiat de Moldova: în Ucraina, Comisia Electorală Centrală este compusă din 15 membri aleși de către parlament (Верховна Рада/Verhovna Rada). Este obligatoriu ca ei să aibă studii superioare în drept. Membrii comisiei își aleg apoi președintele, prin vot secret.

Deși are un statut total independent, comisia este plătită din bugetul statului. In practică însă, eficacitatea ei este foarte redusă, asta pentru că din start legislatorii i-au limitat mijloacele de funcționare. Astfel, comisia electorală în Ucraina nu poate efectua controale, nu are voie să investigheze în chestiunile financiare și nici nu are competența de a pedepsi abuzurile. Deși independentă, ea rămâne astfel de facto pur decorativă.

-----------------

Mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova a expirat la 11 februarie. Parlamentul pare să nu se grăbească să aprobe, prin votul majorităţii deputaţilor, nouă componență.

Potrivit Codului Electoral, un membru este desemnat de către șeful statului, iar ceilalți opt - de către Legislativ, cu respectarea reprezentării proporționale a opoziției şi a majorității.

Opoziţia liberal democrată spune că vrea să reducă la minim aportul parlamentarilor la desemnarea membrilor CEC. PLDM a înaintat recent o iniţiativă legislativă care prevede ca noii membri ai CEC să fie selectaţi în cadrul unui concurs public transparent de către o comisie formată din experţi neafiliaţi, propuşi de opoziţia parlamentară şi societatea civilă. În rezultat, se arată convinşi autorii, componenţa CEC va fi „independentă, imparţială, competentă şi integră”.

O propunere similară a fost formulată, între multe alte revendicări, de Forumul Civic, o adunare ad-hoc a organizatorilor protestelor anti-guvernamentale și a altor organizații ale societății civile. Guvernanţii deocamdată nu au reacţionat.

Iniţiativa liberal-democraţilor este văzută cu ochi buni de actualul preşedinte al CEC, Iurie Ciocan, aşa cum ne-a declarat într-un recent interviu pentru postul nostru de radio:

„Noi am apreciat acest proiect de lege, această inițiativă drept una pozitivă, pentru că, noi credem că trebuie găsite instrumente. Nu neapărat acesta care a fost prezentat, dar trebuie găsite instrumente care ar duce la depolitizarea procedurii de nominalizare în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale. Astăzi nominalizările se fac doar pe criterii de decizie politică și nu este bine. Pentru că, chiar dacă avem în Comisia Electorală Centrală persoane integre, persoane profesioniste, persoane bine intenționate cu cunoștințe vaste în domeniul electoral, dar în momentul în care ești nominalizat de către un partid politic, societatea de fiecare dată abordează aceste chestiuni ca semne de întrebare.”

Numeric, noua componență a autorităţii electorale va rămâne, cel mai probabil, aceeași, de 9 membri. Se va păstra şi modelul matematic de împărțire, proporţional cu numărul de mandate al fiecărei fracţiuni. „Reieșind din calculele matematice, cinci membri trebuie să fie desemnați de către majoritate, trei membri trebuie să fie desemnați de către opoziție”, afirma recent deputatul democrat Sergiu Sârbu. El a sugerat că în cadrul majorităţii parlamentare s-ar discuta ca preşedenţia CEC-ului să revină opoziţiei. Nu e limpede însă cărui partid anume, întrucât în opoziţie sunt trei formaţiuni: socialiştii, comuniştii şi liberal-democraţii, dar şi deputaţii neafiliaţi din grupul Leancă.

Potrivit legii, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei se aleg din rândul membrilor prin vot direct. Reprezentanţii partidelor din opoziţiei fiind în minoritate.

Rolul opoziţiei la formarea CEC a fost diminuat începând din 2010, la iniţiativa partidelor care au format atunci alianţa de guvernare pretins pro-europeană. Până în 2010, un membru al CEC era nominalizat de preşedintele ţării, unul de guvern şi şapte de Parlament, dintre care cinci din partea opoziţiei parlamentare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG