Linkuri accesibilitate

Mercenari moldoveni în Donbas


Procuratura Generală spune că a reținut 10 în cadrul unor anchete penale, iar doi au fost deja condamnați pentru mercenariat.

Procuratura Generală spune că zeci de bărbați din Republica Moldova luptă ca mercenari în Donbas, de partea separatiștilor pro-ruși, pentru a câștiga bani. Unii ar fi fost răniți sau uciși. 10 au fost reținuți în cadrul unor anchete penale ale procurorilor moldoveni, iar doi au fost deja condamnați pentru mercenariat. Procurorul interimat al Chișinăului, Igor Popa, susține că unii presupuși mercenari ar fi participat și la protestele împotriva guvernării moldovene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Procurorii de la Chișinău susțin că doi din cei zece presupuși mercenari moldoveni, reținuți în cadrul unor anchete penale, au participat și la protestele din 6 septembrie, anul trecut, din fața Procuraturii Generale, atunci când, în urma unor altercații, au fost reținuți mai mulți protestatari, printre care și liderul Partidului „Casa Noastră — Moldova”, Grigore Petrenco.

Igor Popa: „Aceste persoane pe care noi le-am inculpat oficial că au participat activ la dezordinile în masă din 6 septembrie din fața Procuraturii Generale în 2015, au fost observați și sunt documentați că au participat și la acțiuni de protest organizate și de alte formațiuni, fapt care ne permite să concluzionăm.”

Este vorba de cetățenii Iurie Cudinov și Sergiu Ivașciuc, reținuți în luna noiembrie a anului trecut în timp ce încercau să părăsească teritoriul Republicii Moldova cu avionul a cărui destinație era capitala Rusiei, Moscova.

Legătura dintre presupușii mercenari și violențele din timpul protestelor de anul trecut din fața Procuraturii Generale, invocată de procurori, este combătută însă de avocata lui Grigore Petrenco, Ana Ursachi, care spune că totul este o înscenare a autorităților pentru a-l defăima pe Petrenco.

Ana Ursachi: „În realitate există două persoane, ei se numesc Cudinov și Ivașciuc, nu știu dacă acești oameni mai au și alte dosare, de exemplu împreună cu alți zece, despre care s-a vorbit astăzi în conferință. Însă ei doi, au drept încriminare pentru o activitate ilegale de mercenariat în alte state, într-adevăr. Legătura acestor oameni cu dosarul lui Petrenco este o legătură bizară, dar ea există pe hârtie, deoarece acești doi tineri au fost acuzați, suplimentar acuzației de mercenariat, cu privire la faptul că pe 6 septembrie s-ar fi aflat printre protestatari. [...] Cudinov a reclamat presiuni asupra sa, spunând că procurorii îl îndeamnă să recunoască cel puțin participarea la proteste, pentru ca să-l discrediteze pe Petrenco, lucru care Cudinov a refuzat să-l facă.”

În continuare, procurorii au vorbit în conferința de astăzi despre zece cetățeni ai Republicii Moldova, care ar fi participat la conflictul armat din estul Ucrainei. Cei mai mulți din ei, spun procurorii, sunt de la sudul Moldovei, vorbitori de limbă rusă și au între 26 și 32 de ani. Totodată, procurorul Igor Popa a menționat că nici unul dintre reținuți nu avea un loc de muncă, iar unul din ei este un fost polițist.

Igor Popa: „Le-a fost încriminat și suntem convinși că au participat activ la conflictul armat din sud-estul Ucrainei, în unitățile active, de exemplu o persoană a activat în calitate de corector la artilerie.”

Doi din cei zece au fost condamnați la trei ani de închisoare, în timp ce în cazul celorlalți opt investigațiile pe dosar continuă.

Oamenii legii sunt convinși însă că în estul Ucrainei sunt cu mult mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova care ar participa alături de forțele militare separatiste la acțiunile de război. Astfel, autoritățile de la Chișinău au stabilit o colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei, care, potrivit procurorilor, urmează să pună la dispoziția Chișinăului o listă cu aceste persoane, depistate că au participat sau luptă pe teritoriul Ucrainei, alături de forțele separatiste pro-ruse. În Republica Moldova, mercenariatul se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG