Linkuri accesibilitate

Grădinițele renunță la matinee din cauza gripei


La grădinița nr. 112 din Chisinau
La grădinița nr. 112 din Chisinau

De la începutul anului, numărul deceselor în urma complicațiilor provocate de gripă a ajuns la patru.

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la patru de la începutul anului, iar Ministerul Sănătății spune că răspândirea maladiei și altor infecții virale acute a depășit pragul epidemic în perioada 1-7 februarie. Îngrijorările au sporit pe fundalul relatărilor din Ucraina, unde autoritățile spun că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 253, cele mai multe cazuri înregistrându-se în regiunea Odesa. Guvernul moldovean a cerut măsuri de prevenire a răspândirii infecțiilor, inclusiv evitarea manifestărilor la care participă multă lume, ca serbările sau matineele.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Directoarea grădiniței nr. 112 Galina Ropot întreabă copiii preșcolari: ce înseamnă gripa?

-- Gripa este o substanță foarte periculoasă!, spune în limba rusă un băiețel brunet.

-- Gripa nu e o substanță! E o maladie!, îi răspunde o fetiță cu o fundă roz.

Galina Ropot
Galina Ropot

Grădinița rusă nr. 112 din Chișinău este una dintre instituțiile preșcolare de stat în care administrația s-a văzut nevoită să ia măsuri adiționale ca să prevină răspândirea gripei. Directoarea grădiniței Galina Ropot spune că părinții au fost rugați să poartă măști și bahile atunci când intră în clădire, pentru a minimaliza riscurile de îmbolnăvire pentru cei peste 300 de copii.

„Acum suntem în prag de matinee. Din data de 1 până pe 4 martie ar trebui să petrecem matineele, se apropie sărbătorile de 8 martie. Dar, fiindcă acum situația epidemiologică se agravează, nu le vom petrece cu părinții, le vom petrece doar cu copiii. Trebuie să le mai amintești încă o dată în plus că trebuie să își spele mânuțele, că trebuie să meargă cu mască în transport public, că trebuie să aibă încălțăminte de schimb, neapărat să fie îngrijiți.”

Directoarea Galina Ropot a adăugat că pe pereții instituției preșcolare au fost afișate anunțuri despre simptomele așa-zisei „gripe porcine” și diferențele de gripa sezonieră.

Premierul Pavel Filip a cerut miercuri la ședința guvernului ca un grup de lucru să pregătească o strategie cu măsuri antiepidemice, astfel încât cetățenii să fie asigurați cu medicamente calitative la prețuri optime.

„Aici e nevoie de o analiză mai complexă și de o armonizare a ideilor între reprezentanții sectorului farmaceutic și responsabilii statului din acest domeniu. E important să se înțeleagă că, în perioada grea pe care o traversăm, nu se pot face profituri mari, totul trebuie adaptat la posibilitățile actuale ale populației”.

Tot miercuri vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega a spus că e nevoie de o campanie de informare a învățătorilor și elevilor despre riscurile de îmbolnăvire cu gripa de tip A(H1N1), iar persoanele cu simptome compatibile cu această maladie nu trebuie să fie admise în instituțiile publice.

Coordonatorul de proiect la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) și medicul infecționist Iurie Climașevschi spune că măsurile întreprinse de autorități sunt standarde și binevenite pentru perioada actuală de pre-epidemie.

Dacă să luăm gripa, trebuie utilizate preparate anti-virale specifice acestui tip de virus care acum circulă – H1N1. E altceva ceea ce au în stoc medicii de familie. În primul rând, ei sunt primii care văd pacientul. A fost o practică foarte bună acum 7-8 ani când acest preparat antiviral era distribuit gratuit de către medicii terapeuți și asta a avut un efect foarte mare atunci în stoparea epidemiei de gripă. În principiu, aici ar fi trebuit de luat măsuri, ca medicii de familie să aibă la dispoziție aceste preparate antivirale specifice virusului H1N1 gripal care provoacă aceste forme foarte severe de gripă și care poate duce la deces.”

Climașevschi a adăugat că suplinirea stocurilor medicilor de familie cu medicamente antivirale în complex cu măsurile antiepidemice luate de autorități va avea un efect benefic asupra stării epidemiologice din țară.

Previous Next

XS
SM
MD
LG