Linkuri accesibilitate

Bulgaria: spre un nou referendum electoral


Echipament pentru votul electronic testat la Groznîi, Cecenia
Echipament pentru votul electronic testat la Groznîi, Cecenia

Opoziția socialistă a avertizat că votul electronic ascunde riscuri pentru secretul votării și posibilități de manipulare.

Cel mai popular și longeviv talk show politic din Bulgaria – „Show-ul lui Slavi” - a colectat peste 770 de mii de semnături pentru convocarea unui referendum național. Temele includ introducerea votului uninominal, votului obligatoriu și a votului electronic de la distanță. Dar nu sunt singurele​.

Alte 3 întrebări se referă la reducerea de la 240 la 120 a numărului de deputați și de 10 ori – până la 50 de eurocenți, a subvenției partidelor pe un vot obținut, și la desemnarea prin alegeri a șefilor regionalelor și a secțiilor de poliție.

Curtea constituțională va putea anula un eventual vot pozitiv în privința reducerii numărului de deputați, considerând că problema ține de competența unei Mari adunări naționale.

Colectarea semnăturilor s-a făcut în termenul legal de 3 luni. Validitatea acestora va fi verificată de Serviciul național pentru evidența populației ESGRAON. Referendumul va deveni obligatoriu dacă voturile valabile depășesc 400 000.

Showman-ul Slavi Trifonov a adus cu echipa sa listele cu semnături în parlament. Trifonov a declarat că nu crede în morala politicienilor bulgari, ci în logica care este categorică - 770 000 de cetățeni, contra 240 de deputați. Showman-ul a dat de înțeles că poate fonda un partid.

El a mai spus că în parlamentul olandez sunt 130 de deputați la o populație de trei ori mai mare decât cea a Bulgariei cu 240 de deputați.

La propunerea președintelui Rosen Plevneliev, alegătorii au fost consultați pe data de 25 octombrie anul trecut în privința votului electronic de la distanță. 69% din participanții la referendum au sprijinit ideea. Cu o lună în urmă, parlamentul a aprobat introducerea acestei modalități de votare ce va permite participarea unui număr mai mare din cei aproximativ 2 milioane de imigranți economici la viața politică.

Opoziția socialistă a avertizat că votul electronic ascunde riscuri pentru secretul votării și posibilități de manipulare cu care Bulgaria și așa a devenit cunoscută în Europa.

În general, partidele mari se opun votului uninominal și reducerii subvențiilor pe vot obținut care acum sunt printre cele mai mari în Uniunea europeană.

Cu o săptămână în urmă, omul de afaceri Veselin Mareșki a introdus o listă cu 410 000 de semnături în favoarea organizării unui referendum având ca tema introducerea unor reglementări antimonopol pe piața carburanților, reducerea de la 240 la 100 a numărului de deputați, renunțarea la imunități și subvenții pentru partide și liberalizarea pieței farmaceutice.

XS
SM
MD
LG