Linkuri accesibilitate

„Ortacii lui Dodon şi Usatâi nu luptă nici cu Plahotniuc, nici cu cleptocraţia, ci pentru interesele lui Putin” (Petru Bogatu/Ziarul Național)


Dosarul stadionului Republican din centrul capitalei sub ancgetă (anticorupție.md).

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu notează într-un comentariu pentru Deutsche Welle că mulți la Chișinău, trăiesc senzația că UE, România și SUA au adoptat poziții greșite în raport cu puterea care s-a instalat cu de-a sila parcă, în Republica Moldova. În opinia autorului, se creează impresia că pentru o perioadă, democrația a fost sacrificată de dragul unei stabilități otrăvite, asigurată de oameni, compromiși și corupți, dar care ar ține cât de cât la distanță, în următorii trei ani, „tancurile rusești”.

În ultimele două săptămâni, continuă Vitalie Călugăreanu, funcționari publici de prim rang, incomozi noii guvernări, au plecat din funcții, chipurile, de bună voie, scrie autorul. Acapararea instituțiilor statului de către regimul oligarhic, cum se exprimă jurnalistul este acoperită de demagogie și populism, pentru a devia atenția partenerilor externi de la sabotarea reformelor de către guvernare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct

Jurnal.md îl citează pe raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, care a îndemnat autorităţile de la Chişinău să purceadă la depolitizarea instituţiilor de stat. Acesta a mai spus că lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova trebuie să se desfăşoare într-un ritm rapid și că Uniunea Europeană aşteaptă rezultate concrete atât în procesul de implementare a reformelor, cât şi în investigaţia privind jaful bancar. Oficialul a precizat în context, că în lipsă de performanță, credite majore nu vor fi oferite Republicii Moldova.

Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Național constată că „ortacii lui Dodon şi Usatâi nu luptă nici cu Plahotniuc, nici cu cleptocraţia, ci pentru interesele lui Putin”. Preşedintele rus, spune Petru Bogatu, nu îşi doreşte altceva în actualul context internaţional decât să arunce în aer RM, s-o destabilizeze şi s-o folosească pentru a salva enclava militarizată transnistreană. Editorialistul amintește că Ucraina a fost înfrântă în Donbas și spune: „Ei de asemenea la început protestau paşnic împotriva hoţiei şi oligarhiei. Dar numai până în momentul în care li s-a ordonat să scoată automatul Kalaşnikov”

Portalul Anticorupție.md publică o investigație despre dosarul stadionului Republican din centrul capitalei. Autoarea, Victoria Dodon, scrie că în 2006, guvernarea comunistă şi-a propus să renoveze arena sportivă şi, în lipsa unui concurs, a desemnat compania Basconslux să se ocupe de demolare, această etapă fiind evaluată la opt milioane de lei. Firma, câştigătoare a multor licitaţii publice, nu a fost însă plătită, deşi a efectuat lucrările. În 2013, după o îndelungată corespondenţă cu autorităţile, Basconslux a acţionat statul în judecată şi a obţinut câştig de cauză, Ministerul Finananţelor fiind obligat să scoată din hazna 14 milioane de lei, inclusiv dobânda de întârziere. În articol se menționează că șefii de la Finanţe s-au opus deciziilor, insistând că desemnarea firmei a fost făcută pe sub masă. După hotărârea definitivă a Curţii Supreme de Justiţie, funcţionarii s-au plâns la Consiliul Superior al Magistraturii de acţiunile judecătorilor, insistând ca magistraţii implicaţi să fie sancţionaţi.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG