Linkuri accesibilitate

Studiu ELN: cum se poate evita un conflict militar Rusia-NATO


Un institut de studii politice de la Londra a dat publicității un studiu despre evoluția relațiilor alianței nord-atlantice cu Federația Rusă. Corespondentul nostru la Bruxelles ne-a spus că documentul constată creșterea tensiunilor, dar propune și soluții pentru depășirea lor.

Subiectele de dispută generatoare de periculoase tensiuni între Rusia și NATO se vor înmulți în viitorul apropiat, avertizeză ultimul studiu al importantului centru de expertiză de tip think-tank in chestiunile militare si strategice, European Leadership Network: „Spre un nou echilibru. Cum să reducem riscurile noilor direcții militare ale Rusiei și NATO".

Bazat la Londra, European Leadership Network (ELN) este același grup de experți care în ultimii ani au avertizat sistematic in legătura cu riscul uriaș pus de multiplele incidente aeriene care continuă să implice avioane militare rusești și ale țărilor din NATO, în special deasupra Mării Baltice.

European Leadership Network avertizase apoi încă de anul trecut că Rusia și NATO s-ar putea îndrepta spre un război autentic. Intr-un studiu publicat an ul trecut și care a atras proteste oficiale din partea NATO, intitulat „Pregătiri pentru ce e mai rău: Împing oare manevrele militare ale Rusiei și NATO Europa spre război?" („Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?“), organizația atrăgea atenția asupra riscului provocării pus de manevrele militare din ce în ce mai masive lansate de ambele părți.

Raportul de atunci avea de altfel o concluzie extrem de brutală: „Rusia se pregătește de război cu NATO, iar NATO se pregătește de război cu Rusia”.

Se atrăgea atenția asupra pericolului pus de întețirea manevrelor militare, de amploarea lor și apropierea din ce în ce mai mult a dispozitivelor militare ale celor două părți, lucruri care pot declanșa „primejdioase incidente”.
În noul său studiu, grupul de experți sugerează o modificare a doctrinei militare a celor două părți, pentru a evita o asemenea confruntare militară, care pentru moment rămâne doar de domeniul teoriei. Propunerile merg de la întețirea inițiativelor diplomatice la scoaterea armelor nucleare din centrul doctrinelor militare.
Se mai sugerează mai multă reținere în desfășurarea și amplasarea forțelor convenționale, ceea ce în realitate ar sugera o doctrină opusă celei discutate în aceste zile de miniștrii apărării din NATO. Studiul nu consideră așadar că ar fi o idee bună ca NATO să instaleze trupe permanente sau să-și sporească prezența militară în Ucraina și țările răsăritene, contrar așadar dorinței exprimate insistent de Polonia și de țările baltice.

Recent, organizația ELN a mai analizat și cele două mari seturi de manevre militare: manevrele militare rusești din luna martie 2015, care au reunit 80.000 de militari, în vreme ce exercțiile NATO din iunie 2015, de pe flancul de est al Alianței, au reunit 15.000 militari din 19 țări membre și 3 țări partenere.

Potențialele slăbiciuni geo-strategice ale celor doua tabere rămân aceleași: pentru NATO, partea cea mai vulnerabilă e reprezentată de Polonia și țările baltice, în vreme ce pentru Rusia punctele militare slabe sunt mai numeroase, incluzând Crimeea, Arctica și toată regiunea de frontieră cu Estonia și Letonia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG