Linkuri accesibilitate

Presiune pe simplul muritor


Deşi nu i-a băgat în puşcărie pe cei care au făcut marile mişmaşuri, maşinăria statală începe să-i cheme pe oameni la ordine şi să-i bombardeze cu noi taxe şi obligaţii.

Curioasă maşinărie statală a fost construită aici în zorii tranziţiei. Una sub care degringolada economică şi socială a proliferat pînă-n pînzele albe. O maşinărie statală care de la bun început a fost preocupată de privilegiile şi favorurile cinovnicilor şi conducătorilor. Una care nu a observat vînătoarea din Pădurea Domnească şi dispariţia sumelor uriaşe din bănci.

Apropo, cîţi oameni mai cred azi că statul moldovenesc va recupera banii luaţi cu neruşinare? Cîţi oameni cred că statul îi va pedepsi pe toţi cei care au participat la această mare operaţiune de sustragere a banilor? Ce anume face statul ca să repare lucrurile? Habar n-am.

În schimb, trebuie remarcată presiunea tot mai mare a maşinăriei statale asupra simplilor muritori. Deşi e vinovată de păcatele sus-pomenite, deşi nu i-a băgat în puşcărie pe cei care au făcut marile mişmaşuri (cazul Filat e o chestie care ridică multe semne de întrebare), maşinăria statală, care a dormitat de-a lungul tranziţiei, începe să-i cheme pe oameni la ordine şi să-i bombardeze cu noi taxe şi obligaţii.

Există dorinţa ca oamenii care au cumpărat imobile în valoare de peste 30 mii de euro să demonstreze provenienţa banilor, de parcă marii cinovnici-judecători şi vameşi au demonstrat toţi deja cum şi-au construit castelele faraonice. Se doreşte introducerea unui nou impozit pe automobil care va stoarce bani din cei care au maşini vechi, cu care nu prea circulă. În schimb, cei cu numere de înmatriculare străine sunt lăsaţi în pace deocamdată. Colac peste pupăză, se zvoneşte că oamenii ar putea fi obligaţi să apeleze o dată la trei ani la serviciile unor firme ce evaluează costul imobilelor, iar impozitul pe imobil va creşte simţitor. Ce baftă vor avea firmele cu pricina care vor cîştiga bani cu toptanul! O viaţă au visat pesemne la asemenea inovaţii!

Dacă toate aceste intenţii vor deveni realitate, simplul muritor are toate motivele să fie nedumerit. Da, el trebuie să fie onest şi să plătească taxe şi impozite, nu-i vorbă. Dar cine îl obligă s-o facă? Un stat care el însuşi ar trebui să dea socoteală pentru atîtea şi atîtea mişmaşuri şi bazaconii…

XS
SM
MD
LG