Linkuri accesibilitate

Sărăcia bugetelor locale afectează serviciile sociale


Activiștii societății civile și-au asigurat deocamdată numai sprijinul parțial al unor autorități locale.

Un grup de organizații neguvernamentale lucrează la o listă de servicii prioritare de care este nevoie în teritoriu pentru ajutarea familiilor și copiilor în dificultate. Când va fi gata, lista urmează a fi trimisă Guvernului și Parlamentului cu solicitarea să aprobe fonduri pentru finanțarea acestor servicii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Apelul public lansat de Asociația obștească ,,Copil, Comunitate, Familie” vizează copiii cu nevoi speciale, copiii care riscă să fie separați de familie, dar și pe cei care sunt încă în orfelinate, dar ar trebui să se reîntoarcă acasă, spune Liliana Rotaru, președinta asociației. O parte din serviciile care au fost dezvoltate la nivel local, pentru a-i sprijini și a-i ajuta să se integreze în viața socială ar putea fi sistate, și asta pentru că primăriile reușesc să facă față cheltuielilor doar din contul tăierilor de fonduri din diferite domenii. O soluție, spune Liliana Rotaru, ar putea fi identificarea unor servicii prioritare, care să fie acoperite financiar din bugetul de stat și nu din contul administrațiilor locale:

Liliana Rotaru
Liliana Rotaru

„ONG-urile nu sunt împotriva descentralizării, pentru că înțelegem foarte bine care sunt avantajele. Autoritățile publice locale trebuie cel mai bine să-și cunoască situația, să înțeleagă de ce servicii au nevoie, să le poată planifica și să le poată bugeta. Dar noi am văzut în raioane că situația este foarte diferită. Raioanele care nu au foarte multă infrastructură, nu au întreprinderi, nu au industrie, anume acele raioane suferă, pe de o parte din cauza acestor deficiențe, iar oamenii din aceste raioane suferă și a doua oară, pentru că raioanele normal că nu au acești bani la dispoziție să-și întrețină serviciile.”

Până acum, mai multe de 200 de persoane, între care președinți de raioane, angajați ai serviciilor de asistență socială și ONG-iști au semnat demersul pentru susținerea copiilor și familiilor vulnerabile. Sergiu Postică, șeful serviciului de asistență socială din raionul Leova constată că deși autoritățile și-au asumat obligația de a întreține mai multe servicii create de organizațiile obștești, nu toate pot fi menținute în acest an:

„Au fost finanțate din start, un an, doi de către ONG-uri, pe urmă le-am preluat noi, conform acordului, ca pe urmă să ne dăm seama că am dezvoltat multe servicii, dar bugetul nu ne permite să le asigurăm durabilitatea. Adică am luat în serviciu persoane, mai ales, echipa mobilă avem un caz, și mai mult suferă asistenții personali, așa serviciu ca asistența personală. De exemplu, anul acesta nu am închis, dar am sistat două servicii, le-am mai prefăcut, încercând să ieșim din situație, din cauza că nu sunt bani.”

Serviciul de asistență personală pare a fi cel mai solicitat în teritoriu, spune Sergiu Postică, întrucât cei care îngrijesc de persoanele cu nevoi speciale pot beneficia de un salariu și toate facilitățile de care se bucură un angajat. Actualmente, precizează el, sunt în așteptare aproape 100 de cereri pentru acest serviciu.

Într-o situație similară este și raionul Drochia, unde autoritățile au făcut alocări doar pentru un număr minim de servicii sociale, pe când majoritatea ar trebui extinse, spune Tudor Golban, șeful direcției de asistență socială:

„Noi în general nu avem fonduri, cu excepția că ne-au bugetat anul acesta trei case de tip familial, care ni le-a procurat Concordia. Noi avem patru asistenți parentali profesioniști, dar am solicitat să ne pună la finanțare măcar încă vreo patru, cinci unități. Noi avem serviciul de asistență personală pentru persoanele cu dizabilități severe și avem angajați 25 de asistenți personali, dar avem în așteptate 90 de cereri. Sunt oameni care au depus cereri și care, într-un fel, se simt discriminați din partea statului.”

Tudor Golban mai spune că de la an la an numărul solicitărilor de servicii speciale de îngrijire este în creștere, însă alocațiile planificate pentru asemenea servicii rămân oarecum la același nivel. În plus, remarcă specialiștii, servicii precum echipa mobilă, serviciul de plasament pentru adulți, locuințele protejate lipsesc încă în multe raioane, de exemplu Cantemir, Râșcani, Cimișlia sau Leova.

Demersul pentru susținerea acestor servicii din bugetul de stat, inițiat de Asociația Copil Comunitate, Familie a fost lansat în luna decembrie anul trecut, urmând ca până la sfârșitul lunii februarie această posibilitate să fie discutată în peste 10 raioane, inclusiv municipiul Bălți și Chișinău.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG