Linkuri accesibilitate

„România pentru ruși”: o viziune pragmatică?


Stop cadru din spotul publicitar turistic destinat Rusiei.
Stop cadru din spotul publicitar turistic destinat Rusiei.

Bucureștiul încearcă să profite de pe urma neînțelegerilor dintre Moscova și Ankara.

Mai multe hoteluri s-au arătat deja dispuse să intre în programele „Litoralul pentru ruși” plus „Delta Dunării pentru ruși”.

Un spot publicitar disponibil și în varianta rusească a fost trimis la Moscova pentru a-i invita, mai cu seamă pe tineri să vină și să se distreze la Mamaia, stațiunea cu cele mai multe și mai faimoase cluburi de pe litoralul vestic al Mării Negre.

România trece în acest fel peste anexarea Crimeei și violențele din estul Ucrainei, instalându-se în trendul statelor din Vechea Europă, care sunt pe cale să ierte și de această dată expansionismul Rusiei.

Bucureștiul încearcă să profite de pe urma neînțelegerilor dintre Moscova și Ankara, după ce în luna noiembrie, Turcia a doborât un bombardier rusesc, iar Rusia a răspuns cu diferite restricții în cazul importurilor și a vacanțelor pe care rușii obișnuiau să le facă în Turcia.

Peste 4 milioane de ruși mergeau anual în Turcia și peste 3 milioane în Egipt, o altă destinație, către care agențiile turistice nu mai pot vinde sejururi, după atentatul din Peninsula Sinai împotriva unui Airbus care aparținea unei companii rusești.

Din cei circa 7 milioane de turiști ruși care cumpărau vacanțe spre cele două țări, România speră să câștige măcar 100.000 pentru 2016.

O delegație guvernamentală din România a fost de altfel la Moscova pentru a discuta în mod oficial această posibilitate.

Spre deosebire, de Grecia care va fi probabil principala beneficiară a moratoriului turistic impus pentru Turcia și Egipt, România are prețuri ceva mai mici, dar și o infrastructură mult mai puțin dezvoltată.

Numărul rușilor care cumpărau pachete turistice în afara Rusiei este însă în scădere, din cauză că veniturile lor s-au micșorat substanțial după 2014, când statele euro-atlantice au impus sancțiuni economice Rusiei.

Rubla s-a devalorizat cu circa 40 la sută între timp față de euro, iar rușilor le va fi tot mai greu să-și permită chiar și vacanțe ieftine.

Leul, la fel ca celelalte monede de pe continent se raportează la euro, de aceea, chiar dacă prețurile din România vor fi mai mici, decât în Grecia, căderea rublei tot va avea efecte.

În România există diferite variante prin care se încearcă atragerea turiștilor ruși. Asociația Națională a Agențiilor de Turism crede că statul ar trebui să investească măcar 2 milioane de euro pentru promovare, în vreme ce Federația Asociațiilor de Promovare Turistică propune prețuri mai mici decât cele practicate de bulgari, spre exemplu cazări de 10 euro/noapte în hoteluri de 4 stele pentru turiștii ruși care vin la Mamaia, Eforie, Techirghiol sau Delta Dunării.

Ambele soluții sunt relativ nesustenabile, dar statul român încearcă să facă ceva, chiar dacă Bulgaria a furat startul, iar Sofia, care are o experiență mai mare în turismul „all inclusive” vrea să atragă anul acesta între 3 și 5 milioane de ruși.

Guvernul bulgar lucrează deja la un sistem de relaxare a sistemului de vize, iar din această lună este activ un call-center în limba rusă care le va oferi turiștilor ruși detalii despre vacanțele în Bulgaria în limba lor.

Și pentru România, turiștii ruși vor obține vize mai ușor, decât până acum, ne-a asigurat Mihai Panciu de la Autoritatea Națională de Turism, accentuând asupra faptului că țara este foarte sigură, ceea ce ar putea fi un plus față de Bulgaria, care pe de altă parte are o tradiție în acest sens cu Rusia.

La sfârșitul lunii trecute Autoritatea Națională pentru Turism și Ambasada României la Moscova au organizat o întâlnire cu tour-operatorii ruși și români, iar în viitorul apropiat reprezentanții agențiilor de turism rusești interesate de România vor fi invitați să călătorească gratuit pentru a vedea destinațiile cele mai interesante.

Nu e clar cât va câștiga România din această nouă deschidere spre Rusia, dar în mod sigur acțiunile de acest fel vor fi contabilizate și din punct de vedere al politicii bilaterale.

Între câștigurile economice și potențialul pragmatism din politica externă autohtonă pare să se instaleze o balanță.

În schimb, pe rețelele de socializare se amintește printr-o glumă tristă, că ultima dată când au venit turiștii ruși în România a fost în 1989, și atunci au murit mai mult de 1000 de oameni.

Politigraf

XS
SM
MD
LG