Linkuri accesibilitate

Eugen Roșcovanu: „Trebuie să se schimbe atitudinea față de mediul de afaceri”


Un interviu cu președintele Asociației Micului Business.

Guvernul a pregătit o serie modificări pentru politica bugetar-fiscală, care vor avea impact și asupra activității agenților economici. Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovanu, răspunde la întrebarea cum văd întreprinzătorii mici și mijlocii modificările ce au să vină.

Europa Liberă: Noile modificări fiscale vin să încurajeze sau nu activitatea întreprinderilor mici și mijlocii? La ce să se aștepte agenții economici?

Eugen Roșcovanu
Eugen Roșcovanu

Eugen Roșcovanu: „Desigur că declarațiile care parvin de la Ministerul Economiei sunt așa pompoase, frumoase, dar de facto nu se întreprinde nimic real. Asta pentru că nimeni nu recunoaște, din experții economici, în special și cei de peste hotare, care sunt foarte competenți în acest domeniu, nu recunoaște reformele care ar putea să aibă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri. Asta s-a declarat chiar și în cele șapte puncte înaintate de țara vecină cu privire la creditul la care pretinde Republica Moldova. Acolo se spune clar că trebuie să fie inițiat un pachet legislativ pentru îmbunătățireaa mediului de afaceri.

Întreprinderile mici și mijlocii, de mai bine de șapte ani, au tendința să fie în scădere, în sensul că, de exemplu, cota de vânzări a întreprinderilor mici și mijlocii în ansamblul de vânzări din Republica Moldova scade an de an, ceea ce înseamnă că nu le este chiar atât de bine întreprinderilor din Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct

Eu nu mai vorbesc despre faptul că noi nu avem o lege europeană, în ceea ce privește dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Noi nu avem niște criterii clare care ar putea să stimuleze întreprinderile mici în ceea ce privește achizițiile publice. Eu nu mai vorbesc de faptul că în Acordul de Liber Schimb, semnat de Republica Moldova, se spune clar că Republica Moldova își ia angajamentul să tindă a dezvolta întreprinderile mici și mijlocii în spiritul european, pro-european, așa cum se dezvoltă aceste întreprinderi în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Iată vorbiți de Acordul de Asociere, ministrul de Finanțe tocmai asta invocă, spune că aceste amendamentele, la politica bugetar-fiscală, au rolul să ne apropie de Uniunea Europeană și să crească veniturile la buget.

Eugen Roșcovanu: „Păi să dea Domnul. Este vorba de faptul că fraza aceasta a ministrului Finanțelor, nu este susținută de niște chestii clare, răspicate, care să fie în documente, și care să ofere un respiro întreprinderilor mici și mijlocii, și nu doar un respiro, dar să dezlege mâinele. Iată, de exemplu din 2017 vor fi interzise întreprinderile mici, este vorba despre microîntreprinderile care au o plată fixă, cu patentă... unde se vor duce peste 40.000 de oameni.

Ce se va întâmpla cu ei? Vor deveni șomeri sau vor intra în economia tenebră? Este vorba de pur și simplu întreprinderile mici care încearcă să găsească un împrumut adecvat de la băncile noastre, care este imposibil de găsit. Nu este bine când se fac așa controale unul după altul. Vreau să vă spun că în unele țări, sunt așa legi, care spun că microîntreprinderile nu trebuie controlate timp de trei ani de zile, iar dacă se controlează doar prin permisiunea procurorului.”

Europa Liberă: Apropo de aceste controale, anterior agenții economici se plângeau că, din cauza acestei calități a legislației fiscale, sunt vulnerabili în fața acestor „controlori fiscali”.

Eugen Roșcovanu: „Așa și este.”

Europa Liberă: Noile modificări vin să îmbunătățească situația la acest capitol, sau nu prea sunt motive de bucurie aici?

Eugen Roșcovanu: „Nu avem motive de bucurie. Asta pentru că aici se vede un accent mai mult spre niște politici coercitive. Dar ele din contra, ar trebui să aibă cu totul un alt aspect, de liberalizare, de stimpulare, dar desigur să susțină și o evidență, să susțină un control adecvat, dar nu făcut așa că iată noi nu avem bani în buget, hai să mergem să strângem amenzi. Nu-i normal. Prin amenzi nu poți să creezi un buget. Eu o să vă spun o cifră, din 1995, când prima dată în bugetul de stat a apărut capitolul amenzi și sancțiuni, până în 2015, cifra aceasta a crescut de 360 de ori. E o cifră fantastică.”

Europa Liberă: Având în vedere că acest proiect al politicii bugetar fiscale pentru anul 2016 prevede și niște amenzi sau sancțiuni mai dure, despre care vorbiți și dumneavoastră, cu ce scop se fac aceste modificări?

Eugen Roșcovanu: „Ele sunt făcute din, îmi pare rău să folosesc acest cuvânt dar sunt făcute din ignoranță și dintr-o atitudine negativă față de oamenii de afaceri, care parvin de pe timpurile când era totul colectiv. Adică trebuie să se schimbe atitudinea față de mediul de afaceri. Nu poți să aștepți ca cineva să plătească tot timpul impozite pentru bugetul local și cel de stat, fără să oferi libertate agentului economic, fără ca să-i spui clar, iată dacă încalci, noi te pedepsim drastic, iar dacă tu lucrezi și plătești regulat, noi te salutăm și te vom susține.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG