Linkuri accesibilitate

„Medicamentele orfane, liberalizarea pieţei şi guvernul Filip” (Mold-street.com)


Paralele ucraino-moldovene (NewsMaker.md).

Analistul român Iulian Chifu publică în „Evenimentul Zilei” un comentariu despre ceea ce numeşte un „război informațional de cea mai joasă speță la Chișinău”. El se referă la speculaţia că Republica Moldova ar fi fost cedată României ca să nu ajungă la Federaţia Rusă, prin „Proiectul Unirea-2018 pregătit de SUA, invocată mai întâi în presa de propagandă rusă, apoi în cea de la Chişinău. Analistul demontează, bucată cu bucată, pretinsa „șaradă și manevrare a publicului din Republica Moldova”. În „Nezavisimaia Gazeta“ din Rusia, scrie el, un titlul de o șchioapă susține că Republica Moldova ar fi fost cedată de Occident României. Fără nici un argument, doar cu speculații conjuncturale precum: „În Republica Moldova, tot mai des, este invocată perspectiva unirii cu România. În favoarea acestei perspective pledează actualii miniştri, precum şi politicienii care se bucură de popularitate“.

Apoi, manipularea este susţinută de redactorul Panorama, Dmitri Ciubaşenko, care scrie că o a doua versiune a „unirii“ va fi avansată drept variantă pentru integrarea euroatlantică: prin simpla trecere a graniţelor, cetăţenii Republicii Moldova se vor trezi în UE şi NATO. Deci un ziarist de la Chișinău citează opinia unui alt ziarist pro-rus de la Chișinău, din zona dezinformării clasice, pentru a promova o inepție, pe care nu o regăsești în nici un comunicat al Casei Albe, conchide autorul. Apoi, el trage linie şi spune: nu există nici proiectul, nici discuții pe acest subiect cu SUA sau UE. Există vizionari, există organizații, există emoție, există susținere publică, dar organismul politic, intelectual, societatea civilă română nu a făcut măcar această dezbatere legitimă pentru a clarifica opțiuni, realități, perspective, costuri. Aşa că articolele sunt „aberante” şi vorbesc despre „probleme inexistente”, este concluzia analistului de la Bucureşti.

Newsmaker.md preia tezele principale despre demisionarea, la Kiev, a a ministrului Economiei, Aivaras Abromavicius, dintr-un articol semnat de comentatorul Bloomberg, Leonid Berşidskii. Acesta explică ce stă în spatele acestei demisii şi trage paralelele cu situaţia din Republica Moldova. Aivaras Abromavicius este descris ca tehnocratul imaculat care a adus doar într-un an ministerul economiei de la Kiev în topul instituţiilor reformatoare ucrainene, reducând birocraţia la administrarea afacerilor, transparentizând procesul de achiziţii publice, inventariind întreprinderile de stat şi înlocuindu-le managerii cu profesionişti din mediul privat. Motivul demisiei sale ar fi că s-a opus unui sistem corupt rămas aproape neschimbat, în care preşedintele Petro Poroşenko şi premierul Arseni Iaţeniuk şi-ar fi împărţit între ei controlul asupra fluxurilor financiare şi care cel mai probabil, crede analistul de la Bloomberg, nu se va schimba nici după această demisie.

„Ucraina se îneacă în aceeaşi mlaştină în care riscă să se înece şi vecina sa Republica Moldova, unde câteva guverne zis europene s-au dovedit a fi atât de corupte şi controlate de oligarhi, încât activiştii anticorupţie desfăşoară acum proteste masive la cot cu partide pro-ruseşti”, scrie Leonid Berşidskii. Tehnocraţii ucraineni, subliniază comentatorul, mizează acum pe o revanşă şi tot mai activ se asociază guvernatorului regiunii Odesa, Mihail Saakashvili, fostul preşedinte georgian, care îl critică pe Iaţeniuk, dar se abţine de la atacuri la adresa preşedintelui ucrainean.

Într-un articol intitulat „Medicamentele orfane, liberalizarea pieţei şi guvernul Filip”, mold-street.md constată, cu o oarecare rezervă, că după tentativele de a face ordine pe piaţa petrolieră, în reglementzarea tarifelor la gaze, guvernul Filip s-a apucat să rezolve şi problemele de pe piaţa farmaceutică. Reprezentanţii sectorului farmaceutic ar fi salutat invitaţia la dialog, scrie publicaţia, dar au insistat că problemele lor sunt altele decât celel pe care se concentrează guvernul, şi anume numărul excesiv de autorizaţii, pierderile de la fluctuaţiile cursului valutar, costul mare la înregistrarea medicamentelor, licitaţiile netransparente şi nerespectate de instituţiile spitaliceşti.

XS
SM
MD
LG