Linkuri accesibilitate

Ayyuka


Cea mai bună trupă de rock anatolian psihedelic din Turcia.

Se întîmplă de cele mai multe ori ca recomandările muzicale de Europei Libere de sfîrșit de an să nu cuprindă tot ce e demn de recomandat, sau cel puțin tot ce autorul acestor rînduri crede, în mod fatal subiectiv, că ar trebui ca dumneavoastră să ascultați.

Asta se întîmplă în primul rînd din cauza timpul limitat - o primă selecție de vreo patru, cinci ore, ajunge să aibă la sfîrșit cam 25 de minute.

E apoi șansa de a da la timp peste ceva cu adevărat interesant în frumos, care, cred eu, merită împărtășit celorlați.

Trupa pe care v-o propun azi la Dicționarul de sunete nu a avut șansa de a fi găsită la timp de către mine ca să poată intra într-una din cele două ediții ale recomandărilor Europei Libere pentru 2015.

Dar nu-i nimic, timpul nu-i pierdut, așa că încep prin a vă spune că Ayyuka e o trupă de la Istanbul, înființată după ce Özgür Yılmaz, ghitară, și Altan Sebüktekin, ghitară bas, s-au apucat în timpul liceului să improvizeze liber, fără pretenția că fac ceva neapărat serios.

Treaba a devenit serioasă când, în timpul studiilor la universitate, ceor doi li s-au alăturat Alican Tezer la tobe și Ahmet Kul la ghitară, și așa a apărut în 2001 trupa Ayyuka.

Ayyukka
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:13 0:00

Ayyuka, citim pe internet, are în limba turcă două semnificații (amîndouă pentru mine unul cu totul obscure): „cea mai înaltă parte a cerului”, și „a spune că un secret a fost dezvăluit” (ambele sînt traduceri total aproximative în românește ale traducerilor englezești din turcă).

Au lansat trei albume, au sute de concerte în lumea largă, sînt considerați cea mai bună trupă de rock anatolian psihedelic din Turcia, și sună al naibii de puternic, proaspăt și frumos.

Varianta pentru internet a acestei file de dicționar conține o înregistrare video în care acestor băieți ăștia li se alătură într-un concert İlhan Erşahin la saxofon. Căutați așadar Dicționarul de sunete la EuropaLiberă.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG