Linkuri accesibilitate

„Îţi pare că eşti în psihiatrie în toată Moldova aceasta, se vede că ceva nu merge cum trebuie...”


La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și invitații ei.

Premierul Pavel Filip a repetat promisiunea că va accelera Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. El a spus că guvernul își propune să înlăture în termen de o lună restanțele existente. Aplicarea acordului semnat în 2014 și negocierea unui acord cu FMI sunt unele din condițiile puse și de partenerii europeni ai Republicii Moldova pentru continuarea sprijinului financiar și politic, după lunga criză de guvern încheiată cu instalarea cabinetului Filip luna trecută.

Iar Forumul Civic înaintează nouă revendicări. Dacă cei de la putere vor ignora aceste cerințe, atunci protestele se vor intensifica. Forumul Civic a dat guvernării un răgaz de o lună pentru îndeplinirea unei liste cu revendicări, între care modificarea cadrului legislativ în domeniul reglementării sistemului bancar, selectarea guvernatorului Băncii Naționale în cadrul unui concurs jurizat de experți internaționali, numirea membrilor CEC în baza unui concurs transparent, dar și demisia procurorului general, a conducerii CNA și a tuturor membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului. În textul rezoluției se precizează însă că singura soluție pentru repunerea instituțiilor statului în serviciul cetățenilor rezidă în organizarea alegerilor anticipate.

Despre șansele ca noua guvernare să recâștige încrederea populației am discutat cu mai mulți locuitori din orașul Cimișlia.

„S-a ajuns că nu am avut încredere în deputaţii care ne conduc pe noi. Ei s-au sfădit, ca și câinii s-au mâncat partidele unul cu altul. Lebăda, ştiuca şi racul – unul trăgea în apă, unul în sus, unul înapoi. Aşa a fost toată viaţa la noi. Şi de atâta nu-i şi între oameni înţelegere, că nu-i chip de trăit. E greu de trăit la noi. De la cap se strică peştele.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar se curăţă de la coadă.

„Dar se curăţă de la coadă, da.”

Europa Liberă: Cum trebuie curăţat?

„Suntem vinovaţi că i-am ales, nu ne-am dat seama pe cine alegem.”

Europa Liberă: Pentru ce aţi votat: pentru persoană, pentru partid?

„Pentru partid. Dar de ce partid? Fiindcă noi nu avem o persoană să o alegi, nu partidul. Dai ei s-au grămădit toată şaica de hoţi acolo şi ne-au furat toată Moldova. Noi suntem vânduţi de acum.”

„Mulţi hoţi, mulţi ne fură.”

„Trăieşte bine lumea, dar acei de la putere. Plahotniuc trăieşte bine, Ghimpu trăieşte bine, acei care sunt la conducere, dar ţărănimea aşa şi a rămas. Toată puterea e în mâna lor.”

Europa Liberă: De ce nu se tem de judecata poporului?

La Cimișlia
La Cimișlia

„Nu se tem de atâta că sunt porci, mă scuzaţi. Am pus întrebarea aceasta: mai ieşiţi, mai cereţi o şansă de la oameni, poate ceva schimbări. Lor le e frică.”

„De ce nu a ieşit când au fost manifestările acestea niciunul, dar au ieşit pe din dos, pe Lupu l-au dus pe nasîlkă, ca să nu-l cunoască nimeni. Din Parlament. Ceilalţi au tunel şi au ieşit prin partea cealaltă în altă clădire.”

Europa Liberă: Și ei sunt slugile poporul.

„Sunt slugile poporul, da.”

Europa Liberă: Cum vă slujesc?

„Foarte rău. Nu sunt salarii, nu sunt locuri de muncă, corupţia e la un nivel peste măsură.”

„Pensiile sunt mici, nu le măresc. Lefile sunt mici, oamenii nu au unde lucra. Sunt la grupa a doua de invaliditate, primesc 500 de lei, de râsul lumii, dar eu am de plătit o grămadă pentru lumină, o grămadă pentru gaz. Pe ce? Dar de trăit trebuie să trăiesc.”

„Eu am 72 de ani şi am 800 de lei pensie. E de râsul lumii. O grămadă de ani am lucrat, toată viaţa mea în construcţie.”

Europa Liberă: Dar în cine aveţi încredere azi?

„E greu de spus.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, când aţi votat, ce aţi votat: omul, programul, promisiunea?

„Noi am votat partidul, ne gândeam cumva că pe viitor va fi mai bine, dar naoborot, niciun ajutor, nimic nu dau.”

Europa Liberă: Dar de la acele alegeri din 30 noiembrie 2014 au mai fost cineva dintre deputaţi să discute cu dumneavoastră?

„Nimic. Cât au avut nevoie, atâta au venit.”

„Înainte de alegeri au fost aici şi ne promiteau multe, dar după aceea nu a venit niciunul şi nimeni nimic nu a dat şi nu fac pentru norod.”

„Iaca nalogurile le ridică. Ce le e lor de popor? Nu le e nimic.”

Europa Liberă: Şi această prăpastie care s-a adâncit între populaţie şi guvernanţi poate fi depăşită? În ce condiţii? Ce trebuie să facă cei din vârful puterii, ca să recâştige încrederea dumneavoastră?

„Să intre în voie poporului. Dar lor le e frică să iasă la popor. Nu ies nu să promită, dar într-adevăr să îndeplinească ceea ce poporul cere, dar ei nu ies. Trebuie alegeri anticipate, nu de dărâmat, dar de luat de la zero.”

Europa Liberă: La alegerile anticipate, dacă se ajunge, aveţi pentru cine să votaţi?

„Este tineret, sunt oameni competenţi.”

Europa Liberă: Cine sunt aceştia?

La Cimișlia
La Cimișlia

„Cum cine? Sunt. Partidul care a ieşit acum, al lui Năstase. Şi cred că poporul va alege pe cineva. Dar ei nu se dau duşi. Ei nu se duc de la putere fără sânge. Cu sânge au luat, cu sânge se vor duce, altfel nu se duc.”

„Lumea se va răscula şi va fi mare nevoie, o revoluţie va fi.”

Europa Liberă: Nu e bine să se ajungă la provocări, la confruntări.

„Nu e bine, dar pe lume a ajuns-o cuţitul la os de acum, nu mai poate suferi, nu mai poate răbda lucrurile acestea. Acum timpul e greu de protestat. Cred că prin luna martie-aprilie ceva se va hotărî. Nu vor ajuta lumea, nu vor da pensii, nu vor da salarii, nu vor fi locuri de muncă...”

Europa Liberă: Moldovenii luptă cu sărăcia sau luptă încotro Moldova: cu Estul sau cu Vestul?

„Cu sărăcia luptă.”

Europa Liberă: Se zice că la alegeri se votează pentru Uniunea Europeană sau pentru Rusia cu Uniunea Euroasiatică.

„Cu Uniunea Europeană votăm, să fie bine.”

La piață la Cimislia
La piață la Cimislia

„Noi credeam că corupţia s-a termina. Mă uit în România cum se face. Vedeţi cum îi anină, îi închid, îi strâng la perete. În Rusia noi ne uităm că acolo nu se iau aşa măsuri, dar aici se iau măsuri aspre. Dar cu cât măsurile vor fi mai aspre, eu cred cu atât şi guvernul, şi ministerul mai puţin vor băga mâna în bugetul statului. Nu e în buget, nu e nici la norod.”

Europa Liberă: De ce cei de jos nu îi mai acceptă pe cei de sus?

„Acei de sus nu acceptă ţărănimea, nu acceptă populaţia care protestează. Foarte bine fac că protestează, dar nu aud glasul poporului.”

Europa Liberă: Dar nu se tem de judecata omului?

„Poate şi se tem de judecata şi a omului, şi a Domnului de sus.”

Europa Liberă: Credeţi că lucrurile mai au şansă să se schimbe în bine, ca lumea să trăiască în prosperitate şi bunăstare?

„Credem. Toată lumea trebuie să aibă o speranţă că mergem spre bine.”

Europa Liberă: Binele acesta trebuie făcut cu cineva.

„Poporul trebuie să facă binele.”

Europa Liberă: Cum?

„Să nu ni-l aducă pe cineva din altă ţară, dar noi pe loc trebuie să facem binele cu eforturi, cu muncă, cu stăruinţă.”

Europa Liberă: Cetăţenii pot face presiune asupra guvernanţilor?

„Trebuie să ne unim şi cetăţenii o vor face şi asupra guvernanţilor, şi asupra la toţi.”

Europa Liberă: Dar e unită societatea din Republica Moldova sau e dispersată?

„Undeva la 60% ne unim, populaţia începe a înţelege.”

Europa Liberă: Din contra, se zice că moldovenii sunt divizaţi, o parte vor cu Uniunea Europeană, alţii vor cu Uniunea Euroasiatică, cu Rusia.

„Lumea care e în Europa, care e în Uniunea Euroasiatică, dar trebuie să trăim bine şi cu aceia, şi cu aceştia. Dumnezeu pe toţi ne împacă, dacă vom fi mintioşi la cap.”

Europa Liberă: S-a învestit un nou guvern. Ce trebuie să facă, ce aşteptări aveţi?

„Să facă pentru lume tot ce trebuie. Aşteptăm cum e mai bine. Aşteptăm pensie mai bună, aşteptăm să se ieftinească tot, să nu fie aşa de scump. Atâtea investiţii au de peste hotare, ce se face cu toate acelea?”

Europa Liberă: Dar cine a investit mai mult de peste hotare aici?

„Eu nu ştiu. Eu văd că România şi acum le dă ajutor şi ei nu cred. Aceştia care stau pe stradă... Va ieşi un hoţ şi va intra un bandit. Noi nu ştim pe cine să votăm. Chiar dacă îi vor răsturna pe aceştia, cine va intra? Aceasta Rusia face tot.”

„România. De ce Rusia?”

„De ce România? România ajută.”

„Să fie pace în popor vor. Vor să ocupe Moldova cum au ocupat jumătate de Ucraină.”

Europa Liberă: Este adevărat că Moldova e divizată acum între cei care vor ca ţara să meargă cu Estul şi cei care vor ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană?

„Da, e împărţită. E împărţită în părţi, o parte vor cu Estul şi o parte cu Vestul. De ce? Fiindcă nu e legătură între oameni, fiecare vrea o kreslă mai moale şi vrea el să fie la conducere, că el va face mai bine.”

Europa Liberă: Dar unde trebuie să meargă Moldova?

„Moldova trebuie să fie cu Moldova noastră aici pe loc, să conducă, nu să vină alţii să ne conducă. Va veni Rusia să conducă, că ai noştri nu se pricep a conduce. Ei, când intră la conducere, prind a umple buzunarele lor şi uită de oameni. Dacă se temeau, nu furau atâta şi luau miliardul acela.”

Europa Liberă: Ce e mai bine acum: să fie stabilitate sau să se ajungă la anticipate?

„Trebuie stabilitate. Nu trebuie anticipate. Cum s-a pornit acum Pavel Filip să facă regulă, atunci să facă regulă. Dar anticipate nu.”

„L-au pus pe Filip. Mă uit că omul e la locul lui, grăieşte frumuşel, e om serios. Nu, de-amu ţipă că vor perevîborî. Ei nu ştiu că milioane se vor duce la perevîborî.”

„Nu vom primi nici pensie, nici leafă, nimeni nu va primi nimic, dacă vor fi anticipate. Anticipatele vor cheltui toţi banii Moldovei, toţi leii.”

Europa Liberă: Se mai discută foarte mult în societate cine trebuie să aleagă preşedintele: poporul sau deputaţii, prin vot direct sau în Parlament. Dumneavoastră ce credeţi?

„Mai degrabă în Parlament decât poporul, că poporul e cumpărat o parte şi vor prinde a răcni aceia să aleagă. Aşa că ceilalţi nu ştiu ce să facă: să aleagă sau să nu aleagă. Eu sunt pentru ca să aleagă deputaţii între ei preşedintele şi gata.”

Europa Liberă: Aici, la Cimişlia, se discută mult despre ceea ce se întâmplă în Chişinău?

„Aşteptăm să fie dreptate, dar noi dreptate nu vedem, ne amăgesc toţi.”

Europa Liberă: Şi e mai multă minciună sau adevăr?

„Mie îmi pare că e mai multă minciună, e amăgit norodul.”

„Dreptatea aceasta nu e... Și tinerii ne leapădă, se duc, nu au unde să lucreze. Și rămân sărmanii bătrâni care nu au niciun ajutor de la nimeni. Şi îndeobşte la noi în ţară e tare multă bântuială. Încredere numai în unul Dumnezeu, că el ne ţine şi ne dă aşa cum suntem noi.”

***

Politica moldovenească este diagnosticată și de un doctor. La Rădeni, Ungheni, am discutat cu Victoria Chirică, șefa oficiului de sănătate din sat.

Victoria Chirică: „Parcă îţi pare că eşti în psihiatrie în toată Moldova aceasta. Şede unul şi tot dă din pârghii şi restul, chiar dacă nu sunt bolnavi, se prefac bolnavi şi îl ascultă.”

Europa Liberă: Dar cine e acel unul?

Victoria Chircă
Victoria Chircă

Victoria Chirică: „Cel de care toţi spun, de Plahotniuc. Dar până la urmă mai ştii? Rămâne de văzut. Vreau oameni deştepţi să guverneze, să aibă opinie la nivel cu poporul ce ar vrea de discutat, de schimbat ce nu merge. Vreau un om pe care să-l doară anume pentru popor, dar nu pentru buzunarul lui şi buzunarul celor din jur.”

Europa Liberă: Şi moldoveanul e obişnuit să trăiască în democraţie sau vrea dictatură?

Victoria Chirică: „Cei fricoşi vor dictatură, dar moldovenii vor democraţie, care într-adevăr sunt moldoveni şi au cultură politică. Ne gândim la un viitor mai bun totuşi, la un viitor care să ne scape din toate minciunile, din toată sărăcia aceasta. Dacă ar fi mâine alegeri, zău că aş alege o cale nouă, ne-am săturat de cele vechi. Aceştia ne-au furat tot ce am avut. Pe cei noi măcar nu-i ştim şi totuşi avem o nădejde că pot face ceva mai bine.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Acum mai peste tot, şi la primărie, şi în prăvălie, şi pe stradă, şi la şcoală, şi la grădiniţă, toată lumea vorbeşte despre politică. De ce a ajuns să se politizeze atât de mult societatea?

Victoria Chirică: „Mai mult e murdărie decât politică. Politica trebuie să fie poate nu atât de curată, dar ne uităm la alte ţări unde politica e politică, dar la noi e o hoţomănie. Politica e când aperi interesele ţării, ale poporului, dar la noi îşi apără interesul şi buzunarul lui şi gata, el azi zice că e cu poporul, dar nu e cu poporul, niciodată nu a fost.”

Europa Liberă: Dar cetăţeanul i-a dat mandatul, l-a votat pe politician.

Victoria Chirică: „Şi noi tot am crezut în aceştia care amăgesc.”

Europa Liberă: De câte ori v-a părut rău pentru votul pe care l-aţi dat în 25 de ani?

Victoria Chirică: „Nici nu ştiu pentru cine mai votam. Eu acum ştiu că votez, atunci mă duceam, fiindcă ştiam că totuna era secera şi ciocanul, ei vor lua voturile, comuniştii care mai erau. Acum, de șapte ani, eu am conştientizat că votez binele, dar până la urmă ajung în ziua de azi şi pun sub semnul întrebării dacă am votat binele. Pentru că e al doilea mandat pe care îl dăm domnului Ghimpu şi am crezut în el sută la sută, dar vedem că s-a dus cu ceilalţi.”

Europa Liberă: Cât de responsabil este cetăţeanul, atunci când alege, aruncând buletinul de vot în urnă?

Victoria Chirică: „Nouă ni se pare că suntem responsabili, dar undeva se pierde calea, responsabilitatea. Se vede că în Moldova ceva nu merge cum trebuie. Nu ştiu unde se rupe lanţul. Suntem prea creduli, prea naivi. Tot timpul au fost mai mult spectacole regizate la noi şi moldovenii se duc tot pe două căi, unde le-a fost mai uşor să ajungă, acolo îi inhibă, le pare că acolo e bine. Noi ne uităm peste Prut, că se vede, şi ni se pare că acolo totuşi e mai bine. Eu de atâta m-am străduit şi copiii încolo să ţină calea.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, în timpul alegerilor, vă daţi votul pentru partid, pentru lider, pentru programul electoral? Ce alegeţi?

Victoria Chirică: „Am ales cu Uniunea Europeană, cu NATO, fără hoţi, fără nevoi, miliardul înapoi. Aceasta am ales, dar unde am ajuns? Credeam că mergeam spre calea cea dreaptă, cum vedeam în aceeaşi Europă. Ce vedem în Rusia, de exemplu? Moscova şi Petersburgul sunt cele mai prospere, dar mai departe e sărăcie. Şi acolo tot sunt zombaţi, aşa s-au deprins.”

Europa Liberă: Aceste ultime sondaje de opinie arată că moldovenii îl simpatizează foarte mult pe Vladimir Putin, chiar îl creditează cu mai mare încredere decât pe şeful statului moldav.

Victoria Chirică: „Nu ştiu câte procente din moldoveni au lucrat şi ei sunt încrezuţi că acolo e bine.”

Europa Liberă: Şi de ce e bun Putin?

Victoria Chirică: „De ce e bun? Eu nu am spus că e bun Putin. Eu, de exemplu, îl văd pe Putin ca pe Stalin şi chiar mai rău ca Stalin.”

Europa Liberă: Acum se adună semnături pentru a se organiza un referendum, cetăţeanul să spună dacă vrea şeful statului să fie ales prin vot direct sau să rămână să fie ales tot de către deputaţi în Parlament. Dumneavoastră ce credeţi?

Victoria Chirică: „Să fie ales de popor. Şi tot timpul ar trebui să fie aşa, nu de bandiţii aceia, 101.”

Europa Liberă: Ce se schimbă, dacă cetăţenii îl vor alege pe preşedintele ţării?

Victoria Chirică: „Depinde pe cine îl vor alege totuşi. Nu cumva din nou s-ar părea că noi îl alegem, că e persoana care trebuie, dar ţi-l vâră tot ei şi alege-l, fiindcă nu ai altă candidatură. Nu ştiu. Noi sperăm să se facă ceva bine.”

Europa Liberă: Faceţi profilul viitorului şef de stat al Moldovei. Cum ar trebui să fie persoana care ajunge înscăunată acolo?

Victoria Chirică: „Deştept, cult, onest, cinstit, familist, iubitor de popor, iubitor de neam.”

***

Moldova trece printr-un val greu numit exod. Nimeni nu știe cât va dura și care vor fi proporțiile, doar se constată că o bună parte din populație e cu gândul la plecare pentru un trai mai decent, pentru viitorul copiilor. Lilia Nuța Baluțel câștigă bucata de pâine de opt ani la Moscova. Iată cum își amintește ziua în care a fost nevoită să abandoneze baștina.

Lilia Nuța Baluțel
Lilia Nuța Baluțel

Lilia Nuța Baluțel: „Din cauza sărăciei am rămas fără serviciu. La tipografia unde lucram director, pachetul de acţiuni a fost scos la licitaţie. Am căutat un loc de muncă în Chişinău, mi s-a dat de înţeles că sunt bătrână de acum. Şi am plecat la Moscova.”

Europa Liberă: Dar de ce aţi ales Moscova drept destinaţie?

Lilia Nuța Baluțel: „M-au ajutat cunoscuţii să găsesc un loc de muncă. Se câştigă bine, dar nu uşor. De exemplu, eu lucrez la o întreprindere poligrafică, suntem şase moldoveni, restul sunt băştinaşi din Moscova. Muncim câte 13 ore doar moldovenii, ruşii câte opt-nouă ore, şase zile în săptămână, duminica doar jumătate de zi ne odihnim.”

Europa Liberă: Şi salariul e decent?

Lilia Nuța Baluțel: „Salariile sunt mari, fiindcă primim la oră şi mai avem şi un salariu fix, nişte ajutoare, concediale. Condiţiile sunt bune, nu suntem discriminaţi. Dar dorul acesta de casă e veşnic. Slavă Domnului că mai este Skype, putem vorbi cu copiii, dar oricum vrem acasă. Numai despre aceasta şi vorbim.”

Europa Liberă: Iar aici acasă foarte multă lume e revoltată, a ieşit şi în stradă, a înaintat şi mai multe revendicări guvernanţilor. Vă este clar de ce protestează moldovenii la ei acasă?

Lilia Nuța Baluțel: „Dacă eram acasă, ieşeam şi noi în stradă împreună cu oamenii, fiindcă a crăpat răbdarea moldovenilor. Şi poate mai răbdau cei de acasă, dacă nu reveneau moldovenii care erau plecaţi peste hotare. De exemplu, anul trecut din Rusia foarte mulţi au plecat acasă, fiindcă s-a introdus un patent de muncă care costă foarte scump – ca să-l perfectezi undeva 20.000 de ruble trebuie să achiţi şi apoi lunar un impozit de 4.200 de ruble. Apoi mai adaugi chiria, mâncarea, practic, rămâi fără nimic, de aceea mulţi conaţionali s-au întors acasă. Acolo e sărăcie, locuri de muncă nu sunt, bani nu ai de unde lua. Cine e vinovat? Evident că cei pe care i-am ales ca să ne conducă ţara.”

Europa Liberă: Dar atunci când aţi aruncat buletinul de vot, pentru ce aţi votat, ce aţi ales?

Lilia Nuța Baluțel: „Eu am ales centrul. Niciodată nu am votat pentru radicalism. Am stat în rând la ambasadă, unde era secţia de votare şapte ore, ca tocmai seara târziu să ajung la urna de vot, iar în spatele meu încă mulţi oameni nu au reuşit să voteze şi au plecat supăraţi, erau foarte indignaţi, era o revoltă în piaţă. Eu cred că s-a făcut intenţionat, ca să câştige aceste alegeri nu oamenii pe care îi doreşte majoritatea.”

Europa Liberă: Majoritatea ce politicieni ar dori să guverneze ţara?

Lilia Nuța Baluțel: „Majoritatea sunt pentru stabilitate în ţară, pentru ca să dezvoltăm ţara, să fim prieteni cu toţi vecinii, să colaborăm cu ţările mai bogate. Noi ne aruncăm dintr-o extremă în alta, ba vrem unire cu România, ba vrem unire cu Rusia. Dar nimeni nu vorbeşte să dezvoltăm ţara noastră, să creăm locuri de muncă, să răsuflecăm mânicile şi să muncim pentru ţara noastră, nu să ne dăm sub umărul ba al unuia sau al altuia.”

Europa Liberă: Oricum factorul geopolitic este pus în joc. Şi partidele de dreapta promit că Moldova va avea bunăstare şi prosperitate, dacă se va apropia de Uniunea Europeană. Politicienii de stânga, din contra, spun că, dacă Moldova se va apropia şi mai mult de Federaţia Rusă, de Uniunea Euroasiatică, de acolo va veni bunăstarea şi traiul decent. S-a scindat mult, s-a divizat societatea aceasta. Voi, cei care lucraţi la Moscova, sunteţi pentru partidele de stânga? Pentru că deseori se zice că cei din Federaţia Rusă se identifică cu partidele pro-ruse.

Lilia Nuța Baluțel: „Poate şi sunt unii care gândesc aşa, mai ales cei care deţin cetăţenia rusă. Dar noi credem aşa, că viţelul blând suge de la două vaci. Să colaborăm economic şi cultural cu toţi vecinii. Eu cred că ar fi mai bine să deschidă întreprinderi sau filiale în ţara noastră, ca să revină acasă toţi moldovenii, fiindcă cu an ce trece tot mai puţini moldoveni rămân în ţară. Cei care pleacă în Italia, Portugalia, Franţa, Germania, Rusia, dacă se aranjează binişor, îşi trag şi familiile după dânşii şi nici nu au de gând să revină înapoi. Atunci cu cine rămâne ţara noastră? Fiindcă noi nu credem că va fi o schimbare spre bine.”

Europa Liberă: Dar de ce acest pesimism, de ce această neîncredere?

Lilia Nuța Baluțel: „Odată cu schimbarea domnilor din patru în patru ani, ţara tot mai mult şi mai mult se scufundă în mocirlă. Moldova acum este în situaţia când cei de sus nu mai pot, iar cei de jos nu mai vor. Situaţie pe care o cunoaştem din istorie, ducea sau la revoluţie, sau la lovitură de stat.”

Europa Liberă: Cine ajută Moldova şi cetăţenii acestui stat să meargă pe o cale corectă?

Lilia Nuța Baluțel: „Că se fură mult în Moldova cunoaştem. Fiecare când ajunge la putere, în primul şi în primul rând, se gândeşte cum să-şi îmbogăţească copiii, să-şi facă o afacere şi doar în ultimul rând se mai gândeşte un pic şi la popor. Cred că din cauza aceasta am ajuns la ceea ce am ajuns. Şi acel miliard misterios, care nu ştiu unde a dispărut, şi doar un singur om stă în puşcărie ridică multe semne de întrebare şi chiar se fac şi glume multe pe seama aceasta. Fiindcă se vorbeşte, se strigă şi în presă, şi pe străzi, dar nicio schimbare. Doar cu strigătele şi protestele rămânem.”

Europa Liberă: Dar vouă cum vi se pare, se clatină statalitatea Republicii Moldova sau mai există şanse chiar să fie edificat statul acesta?

Lilia Nuța Baluțel: „Eu aş vrea ca aceste proteste care au început să fie duse până la sfârşit. Şi atunci vor fi schimbări în ţară.”

Europa Liberă: Dar cu ce ar trebui să sfârşească aceste acţiuni de protest din inima Chişinăului?

Lilia Nuța Baluțel: „Să dizolve Parlamentul şi să fie alte alegeri, preşedintele ţării să fie ales de popor, dar nu de Parlament.”

Europa Liberă: S-ar schimba lucrurile numai de la aceasta?

Lilia Nuța Baluțel: „Îmi place foarte mult că, în sfârşit, cei trei lideri au găsit limbă comună şi acum lebăda, racul şi ştiuca trag carul într-o singură direcţie. Înseamnă că vor găsi limbă comună, vor scoate ţara din nevoi. Nu se mai ceartă, nu mai este fiecare cu protestul şi mitingul lui, pe ulicioara sa, dar sunt împreună. Trebuie să nu se oprească şi să meargă până la capăt, dacă au început-o. Credem şi aşa vrem să fie, ca să se facă o schimbare în ţara noastră, să scape Moldova de corupţie şi legea să fie pusă în capul mesei.”

***

Liderii Platformei DA s-au lăsat duși de nas și protestează alături de partidele pro-ruse, este părerea președintelui Asociației moldo-italiene „DOR”, Alexandru Cazacu. El spune că urmărește cu interes evenimentele de la Chișinău.

Alexandru Cazacu
Alexandru Cazacu

Alexandru Cazacu: „Este foarte bine că oamenii sunt protestatari, au ieşit în stradă dintr-un instinct sincer, patriotic sau de nevoie, dar fără anumite interese meschine. Dar deja există anumite dubii faţă de liderii acestor grupuri de protestatari, faţă de strategiile pe care le urmăresc. Adică la moment domină o mică lipsă de încredere chiar şi faţă de cei care protestează.”

Europa Liberă: Deci, mai degrabă înclinaţi să credeţi că se duce o luptă internă pentru putere?

Alexandru Cazacu: „Liderii mişcărilor au cam dat-o în bară cu paşii lor şi de fapt au dezamăgit chiar şi o mare parte dintre protestatarii care au ieşit în stradă. De aceasta la moment cetăţenii de peste hotare sau cel puţin cei cu care am discutat eu nu prea au încredere deja nici în putere, nici în protestatari, mai ales după ce Platforma „DA”, de exemplu, a făcut anumiţi paşi, acum strigă la unison împreună cu Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor.

Noi, cei din Europa, la început ne-am regăsit în protestele Platformei „DA”, dar pe parcurs, am observat o schimbare radicală de mesaj al Platformei „DA”, care a venit cu sloganul „Miliardul înapoi”, apoi a trecut la eliminarea unioniştilor din stradă, la dispute cu Ghimpu şi PL, apoi se evitau anumite teme stringente care se cereau discutate la un protest de asemenea tip, ca până la urmă să ajungă ca unicul slogan pe care îl văd eu astăzi transmis este anticipatele. Adică protestatarii de stânga cu protestatarii de dreapta, care ar trebui să aibă interese total diverse, care sunt nişte forţe absolut opuse.”

Europa Liberă: Bine, dar toţi sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Și în declaraţiile lor spun că ar lupta cu răul cel mai mare.

Alexandru Cazacu: „Desigur. Dar noi nu suntem chiar atât de uşor de manipulat ca să credem, deoarece, atunci când tu zici că la moment eliminăm toate disputele dintre cetăţenii cu viziuni de stânga şi cei cu viziuni de dreapta, adică nu ţinem cont de cine şi ce preferinţe politice are, dar avem interesul de a ajunge la anticipate sau avem un interes comun de a scoate ţara din impas, atunci de ce să elimini acei câţiva tineri unionişti care au venit în piaţă? Lasă-i şi pe ei.

Au ieşit persoane care susţin direcţia pro-estică a Moldovei, au ieşit persoane care vorbesc în rusă din Transnistria şi au mesaje absolut radicale şi au fost lăsaţi să vorbească public la aceste manifestări. Și tinerii aceştia unionişti au fost expulzaţi într-un mod nu chiar diplomatic din piaţă, cu motivaţia că ar dispersa protestatarii şi ar crea anumite divergenţe, ceea ce eu nu cred. Dacă într-adevăr se crede că uităm pe o zi sau pe două de preferinţele noastre politice sau geopolitice şi luptăm cu răul din ţară, atunci lasă-i să lupte pe toţi.”

Europa Liberă: Dar dincolo de ciocnirea acestor sfere de influenţă geopolitică, de această răzbunare dintre oligarhii din vârful puterii şi elitele politice care vor să ajungă la putere, moldovenii continuă să trăiască în cea mai săracă ţară din Europa.

Alexandru Cazacu
Alexandru Cazacu

Alexandru Cazacu: „Exact. Aceasta este problema, pentru că, din păcate, eu nu prea văd o politică trează sau o strategie pe termen lung cum s-ar putea scoate ţara din impas. Eu, de exemplu, mă aflu pentru prima dată anul acesta într-o dilemă, când eu sincer, alegătorul acesta patriot şi mereu activ, înţeleg că nu mă reprezintă niciun partid, nici din cele de la guvernare, nici din cele din opoziţie, nici din cele care poate se nasc acum. Eu nu văd un mesaj serios care să mă convingă pe mine, cetăţeanul cât de cât elevat, cât de cât instruit.”

Europa Liberă: Îl întreb pe Alexandru Cazacu, care de mai mulţi ani se află în Italia, părerea lui: dacă nu ar fi fost şi nu s-ar menţine această presiune a străzii, guvernanţii ar fi făcut mai mult decât merită cetăţenii Republicii Moldova? Sau ar fi căutat şi găsit o ieşire din această capcană în care i-a prins istoria pe cetăţenii Republicii Moldova?

Alexandru Cazacu: „Nu cred că ar fi făcut mai mult. Guvernarea oricum a făcut ceea ce a vrut să facă. Poate mai dificil, poate cu anumite semne, s-a dat din deget din partea instituţiilor europene, poate cu suportul României sau fără, sau al Rusiei, dar ei oricum au făcut ce au avut de gând să facă. Noi avem astăzi un guvern, nu prea văd o mare frică sau o mare responsabilitate pe care să şi-o asume politicienii şi să zică: „Oameni buni, în ţară se protestează, leul a căzut, se devalorizează, situaţia economică în ţară este deplorabilă”. Câteodată îmi pare că ne întoarcem în anii ’90. Dacă citeşti presa din ultimele săptămâni, scrie despre omoruri, a dispărut un copil, a dispărut alt copil, a dispărut altă persoană. Este un haos total.”

Europa Liberă: Este sau nu este o prăpastie între cei de jos şi cei de sus? Şi dacă poate recâştiga încrederea guvernarea, poate recâştiga încrederea oamenilor?

Alexandru Cazacu: „Eu cred că la moment pe cei de jos nu îi prea reprezintă nimeni.”

Europa Liberă: Şi ce e de făcut?

Alexandru Cazacu: „În asemenea cazuri se instaurează guverne tehnocrate, unde vin experţi pentru o anumită perioadă, fiecare îşi ştie munca şi soluţionează problemele. Nu ştiu dacă este cazul în Republica Moldova şi nici nu mai ştiu dacă şi acel guvern tehnocrat nu va fi ales pentru anumite interese. Dar noi, cetăţenii simpli, de aici din diasporă şi cred că şi cei din ţară, aşteptăm să apară lideri, să apară partide care să dea o speranţă, care să aibă viziuni noi, care să vină şi prin mesajul lor să dea de înţeles că sunt capabili să schimbe situaţia. Eu sunt sigur că asemenea lideri există.

Un mesaj bun al unui lider, care nu vine pentru interese de buzunar, dar vine pentru că într-adevăr vrea să schimbe ceva sau pentru că are o anumită experienţă şi crede că are capacităţile să schimbe ceva spre bine, eu cred că mesajul unui lider de asemenea tip poate fi mai puternic decât orice înrădăcinare a partidelor deja existente sau propaganda care se face de stânga şi de dreapta.”

Europa Liberă: Care e numele acestui lider politic naţional?

Alexandru Cazacu: „Din păcate, eu încă nu l-am identificat.”

Europa Liberă: Cei de la guvernare totuşi au mandatul să administreze treburile ţării. Voi le mai oferiţi această şansă? Aveţi anumite aşteptări de la actul guvernării?

Alexandru Cazacu: „Noi avem aşteptări mari de la actul guvernării. Eu nu pot să mă pronunţ acum cât este de legal guvernul sau nu. Am avut asemenea discuţii cu alţi lideri din diasporă, unii susţin că nici nu ar trebui să avem încredere într-un asemenea guvern, deoarece a fost instalat ilegal, să zicem aşa. Eu sunt mai moderat, din moment ce nu văd anumite reacţii dure din partea instituţiilor europene, că ne place nouă sau nu, cred că acest guvern, aşa cum este el, a fost ales într-o oarecare măsură în mod legal. Deja rămâne de văzut dacă oamenii, care s-au regăsit în acest guvern, se vor trezi şi vor schimba modul de a lucra.”

Europa Liberă: Ce rezultate trebuie să livreze actualul guvern, ca lumea să recâştige încrederea?

Alexandru Cazacu: „Trebuie implementate urgent, dar foarte urgent reforme. Deoarece evenimentele din ţară din ultimii doi ani le cunoaştem şi niciun partid de la guvernare sau din opoziţie nu prea are mare priză la public.”

Europa Liberă: Există o datorie externă care depăşeşte 100% din produsul intern brut, inflaţie ridicată, deficit bugetar uriaş, economia se clatină la marginea prăpastiei după criza bancară, când a fost înghiţit un miliard de euro.

Alexandru Cazacu: „Exact pentru aceasta, guvernanții, dacă vor să recâştige încredere cetăţenilor, trebuie să vină cu reforme urgente, unde să demonstreze: „Oameni buni, ne-aţi spus că suntem corupţi, iată noi luptăm cu corupţia. Oameni buni, ne-aţi spus că economia este la pământ. Timp de câteva luni noi am restabilit-o şi am revenit la un curs cât de cât normal. Ne-aţi spus că relaţiile noastre externe au de suferit în ultima vreme. Noi ne construim o imagine nouă”. Şi orice guvern, urmând anumiţi paşi strategici, în câteva luni, poate demonstra că cineva s-a înşelat sau că şi-a schimbat atitudinea şi poate face anumite schimbări în general în ţară şi cât de cât să redreseze situaţia.”

Europa Liberă: Şi, dacă în câteva luni, aceste schimbări întârzie, ce se întâmplă?

Alexandru Cazacu
Alexandru Cazacu

Alexandru Cazacu: „Cetăţenii simpli vor prefera să plece peste hotare, părinţii noştri de la sate, care rămân cu o pensie de câteva sute de lei, riscă foarte mult, deoarece ei deja trăiesc din ajutorul fiilor, nepoţilor de peste hotare. Este o criză foarte serioasă. Noi trebuie să lăsăm jocurile interne şi să decidem în ce direcţie dorim să mergem, să decidem factorii geopolitici şi direcţia geopolitică pe care ne-o alegem pentru următorii cinci-zece ani şi să mergem în acea direcţie. Eu cred că înapoi cale nu mai există. Cât de mult ar vrea unii şi cât de nostalgici ar fi alţii, în Uniunea Sovietică nu poţi să te mai întorci. Cu atât mai mult că Rusia la moment se află în criză foarte serioasă. Şi nu prea înţeleg uneori moldovenii care strigă că vor cu Rusia, atunci când eu cunosc ruşi care vor să meargă în străinătate, pentru că Rusia acum chiar este într-o situaţie foarte dificilă.”

Europa Liberă: Dar procentul celor care decid încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul e aproape egal.

Alexandru Cazacu: „Procentul alegătorilor nu prea decide până la urmă cursul unei ţări. Cursul unei ţări se decide în Parlament şi în guvern se implementează. Ceea ce nu înţeleg sau ceea ce nu pot decide trei milioane de oameni, ar putea decide 101 parlamentari. Aceasta este o chestie strategică şi eu chiar cred că uneori este corectă, deoarece atunci când am o slăbiciune sau o durere, eu merg la medic şi medicul ştie ce să-mi administreze.

Am două alegeri, sau să fac un referendum şi să zic: „Oameni buni, mă doare gâtul. Cam cum credeţi, ce ar trebui să fac?”, sau să mă adresez specialistului care să-şi pună în aplicare cunoştinţele şi să decidă cursul ţării noastre, pentru că altfel nu se mai poate de trăit.

Noi, în ultimii ani, schimbăm nişte interese pe altele, vin la putere oameni care uită de ce au promis şi îşi fac doar interesele proprii, poporul rămâne acolo unde a fost. Şi, din păcate, este şi o propagandă foarte mare în ţară, căci şi oamenii sunt dezinformaţi. Este obligaţia celor de la conducere să stopeze dezinformarea în ţară. Și în plus să informeze corect cetăţenii, în afară de faptul că ei desigur trebuie să acţioneze în interesul cetăţenilor şi să facă ceva ca ţara să iasă din impas. Dar noi nu avem nişte patrioţi adevăraţi nici la conducere, nici în teritoriu nu prea avem. Și de aceasta oamenii, poporul, se trezeşte singur şi neajutorat de nimeni, şi strigă şi el ce crede.

Dar nu ştiu cât se poate merge atât înainte. Există asemenea momente în istorie când trebuie să laşi ca răul să se întâmple, pentru că altfel nu te purifici. Eu cred că din toată această încurcătură până la urmă vor avea de pierdut doar cei care ţin Moldova în captivitate.”

XS
SM
MD
LG