Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


În dialog cu jurnalistul Stan Lipcanu de la „Săptămâna” și cu Tudor Iașcenco, redactorul ziarului „Cuvântul” de la Rezina.

Activiștii Platformei DA și din alte partide și organizații critice față de noua guvernare au trimis guvernării săptămâna aceasta o nouă listă cu vechile lor revendicări, în frunte cu aceea să se țină alegeri anticipate. Revendicările așa numitului Forum Civic și lipsa de reacție din partea autorităților este comentată de invitații EL la retrospectiva săptămânii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Deși săptămâna asta apele s-au mai liniștit, așa cum precizează jurnalistul de la ziarul „Săptămâna”, Stan Lipcanu, iar reprezentanții protestatarilor au renunțat, cel puțin pentru ultimele zile la proteste, guvernarea nu are motive să ignore recenta listă de cerințe propusă autorităților.

Stan Lipcanu: „Am avut o săpătmână politică mai puțin zbuciumată, și asta pentru că nu s-a adunat acea multă lume nemulțumită, chiar amărâtă, în centrul capitalei, pentru a cere tradiționalele alegeri anticipate. Observăm că cerințele opoziției capătă o manieră diplomatică, și e bine că se încearcă și aceste manevre. Totuși, divergențele cele mari rămân între tabere, pentru că inclusiv la ultimul forum civic s-a vorbit despre a fi sau a nu fi alegeri anticipate. Se pare că aici se ascunde mărul discordiei. Toate componentele opoziției, mai puțin comuniștii minoritari, pldm-iștii complexați, și firește guvernarea, o țin una și bună că este timpul unui exercițiu democratic, în regim de urgență. Avem și primele semnale, cum ar fi bunăoare îndemnul liderului Platformei DA, Andrei Năstase, mai bine zis o invitație către Maia Sandu și Ion Sturza să facă front comun pentru eventualele alegeri anticipate.”

Despre revendicările participanților la forumul civic am discutat și cu Tudor Iașcenco, redactorul ziarului „Cuvântul”.

Tudor Iașcenco: „Revendicările forumului civic înaintate zilele trecute sunt prea radicale pentru această guvernare. Ceea ce încearcă să demonstreze lumii că ei s-au apucat de lucru, sunt niște acțiuni pur populiste care nu vor produce acele schimbări pe care le așteaptă lumea. Să luăm și propunerea Ministerului Justiției ca judecătorii vinovați de dosarele la CEDO să fie trași la răspundere. S-a făcut această declarație absolut populistă, pentru că ei nici nu s-au uitat în lista pe care au mediatizat-o.”

Pe Tudor Iașcenco l-am întrebat și despre recenta vizită a liderilor PD și PL, Marian Lupu și respectiv Mihai Ghimpu la Parlamentul European, unde au avut întrevederi cu mai mulți europarlamentari.

Europa Liberă: Credeți că europenii îi vor convinge de data asta, ca la revenire, să răspundă măcar la câteva cerințe ale protestatarilor, să se apuce de reforme?

Tudor Iașcenco: „Eu nu cred că nici Lupu, nici Ghimpu, nici Candu, nici toți ceilalți, nu sunt capabili de reforme. Actuala guvernare, nici Parlamentul, nici Guvernul, nu sunt capabili de reforme. Dacă ar fi fost capabili și ar fi dorit să facă reforme, aceste formațiuni au avut șase ani de zile, în care au fost la guvernare. Trebuie schimbat sistemul, dar sistemul poate fi schimbat dacă punem alte formațiuni la conducere și regulile de joc.”

Formațiunile de la conducere pot fi schimbate însă doar în urma desfășurării unui nou scrutin, idee care nu-i prea încântă pe guvernanți.

Stan Lipcanu: „Probabil le vor sugera ca de obicei că este bine să existe un dialog între putere și opoziție. Probabil că actorii politici de la Chișinău vor încerca să convingă europenii că protestatarii încearcă acțiuni extremiste. Realitatea este de așa natură că oamenii trebuie să dialogheze, că trebuie să găsească un compromis. Deocamdată, acest compromis salvator nu există, asta pentru că se cer anticipate. Anticipatele pentru actuala guvernare este o sinucidere.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG