Linkuri accesibilitate

Ion Arventi: „Am dorit să punem pe hartă Moldova”


Interviul dimineții cu unul din organizatorii conferinței internaționale RockIt.

RockIt – o conferinţă internaţională care, de altfel, începe astăzi la Chişinău şi va dura până mâine, sâmbătă 6 februarie, îşi propune să rămână în istoria acestui an drept cea mai mare conferinţă de comunicare digitală pentru ţările Europei de Est. Reprezentanţi de la Google România, publicaţia „The New York Times” sau membri ai administraţiei preşedintelui ucrainean, vor lua parte la această conferinţă.

Ion Arventi
Ion Arventi

Detalii despre eveniment, de la Ion Arventi, agenda manager şi unul dintre organizatorii conferinţei.

Europa Liberă: Anunțați, alături de colegii dumneavoastră, că RockIT ar fi prima și cea mai mare conferință de comunicare digitală pentru țările Europei de Est. De fapt ce v-ați propus, organizând acest eveniment?

Ion Arventi: „Avem mai multe scopuri, deoarece avem mai mulți invitați. Dar ca idee, am dori să punem pe hartă Republica Moldova, la nivel de specialiști în comunicare digitală și la nivel de antreprenori în domeniul digital. Moldova este o piață foarte mică și, odată ce suntem într-o poziționare geografică faină, am dorit să punem Moldova pe hartă și să invităm foarte mulți oaspeți. La început ne-am propus să fie 14-15 țări, deja ieri făceam calcule și avem 22 de țări. Adică, avem participanți din 22 de țări, care vor veni, vor împărtăși experiența lor internațională în domeniul digital, ceea ce ține de jurnalism, media, comunicare digitală și parte de antreprenoriat, startups, inovații. Și vrem să învățăm din experiența lor, pentru a contribui la dezvoltare, pentru a contribui la ecosistemele locale.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: A fost greu sau ușor să îi convingeți pe invitații dumneavoastră din alte țări să vină în Republica Moldova?

Ion Arventi: „A fost mult mai simplu decât ne-am așteptat la nivel de colaborări cu persoanele din țările acestea, ca să vină la noi. Suntem totuși interesanți pentru persoanele de peste hotare. Când le spuneam că trebuie să vină să împărtășească experiența lor, cei care erau chiar ocupați, că sunt oameni de afaceri, oameni din domeniul media, care permanent au ceva nou, aceia ne-au refuzat, dar în mare parte persoanele au spus „Da” şi chiar ar fi interesaţi, dacă nu la etapa hotărâtă acum, atunci să revină peste ceva timp, când facem următoarea etapă. Am întâmpinat foarte deschiși oameni, care vor să vină şi vor să îşi expună experienţa, şi vor să ajute.”

Europa Liberă: Republica Moldova se numără printre ţările cu viteză de invidiat la capitolul Internet. Din punctul dumneavoastră de vedere, în prezent este utilizat aici internetul la potenţialul său maxim?

Ion Arventi: „Da, aveți dreptate, avem internet foarte fain. Dacă facem comparaţie cu cele 22 de ţări, cred că suntem unii dintre primii care am avut internet 4G, şi internet fix la viteze enorme, când în alte ţări el este în viteză de zeci de ori mai mici. Internetul este doar o bază unde totul se construieşte. După cum ţin minte, pare-mi-se, sunt 20% dintre utilizatori care folosesc internetul zilnic. Aş spune că avem unde merge, suntem pe o linie de creştere destul de bună. Avem unde să-l utilizăm, atât la nivel de media, cât şi la nivel de antreprenor şi avem unde învăţa, şi avem unde construi lucruri noi. Suntem bravo.”

Europa Liberă: În cadrul conferinţei, vă propuneţi, de asemenea, să instruiţi antreprenorii moldoveni să utilizeze la maxim oportunităţile pe care le oferă internetul. Ce să înţelegem, că în era digitală, afacerile se mută de pe rafturi şi tarabe în sfera online?

Ion Arventi: „Avem o conferinţă destul de largă la nivel de domenii profesionale care vor participa, de la comunicare digitală, antreprenori activi, oameni tineri. Da, spre exemplu, în ziua doi, ne-am propus să punem accent pe creştere, bani şi care sunt bani ecosistem, şi startups, şi talent. Astfel, în prima jumătate a zilei am pus un accent foarte mare ca să invităm toate persoanele care au experienţă enormă în construirea unor ecosisteme la nivel de oferire a posibilităţilor ca startups sau ca antreprenorii tineri să se dezvolte.

În a doua jumătate a zilei am pus accent pentru toate trei direcţii – creştere, talent şi bani. Adică, fiecare dintre oaspeții noștri se va regăsi în una dintre ele şi în unul dintre blocuri şi va afla lucruri noi care cu siguranţă îl vor ajuta. Avem 30 de speakeri internaţionali care au o experienţă enormă, o experienţă deja la nivel internaţional recunoscută. În a doua zi am pus workshops destul de multe. Şi aceasta e interesant. Adică nu sunt doar prezentări care să spună pur şi simplu nişte direcţii. Sunt prezentări practice care să ajute niște antreprenori, indiferent de etapa la care se află ei.”

Europa Liberă: Dar sugeraţi cumva, de exemplu, că în următorii ani antreprenorii care nu vor utiliza internetul în afacerea lor încet-încet vor dispărea, să înţeleg aceasta?

Ion Arventi: „Antreprenor, pentru mine, este persoana care caută permanent soluţii noi, automat internetul deja a oferit soluţii noi. Da, cel care nu-l va utiliza, va dispărea sau va rămâne la un nivel foarte local, un antreprenor care e din alimentară, spre exemplu. Dacă nu-l va utiliza, atunci pur şi simplu nu va creşte, dar dacă îl va utiliza şi va facilita, spre exemplu nişte delivery, nişte livrări sau nişte alte mici aspecte, atunci creşte. Ne-am pus ca scop nu să facem ca antreprenorii de aici să poată creşte doar la nivel local.

De aceea și am adus foarte mulţi oameni ca să iniţiem direcţia de parteneriate la nivel internaţional, ca să utilizăm nu doar la nivel de business, la nivel de colaborări. Aceasta e o direcţie pe care o vrem noi. Şi da, vor dispărea cu siguranţă.”

Europa Liberă: De-a lungul timpului au fost foarte mulţi oameni de afaceri aici, în Moldova, care au deplâns tot soiul de scheme oculte în economie, corupţia endemică. Vreau să vă întreb în ce măsură poate digitalizarea aceasta spectaculoasă a businessului să contracareze aceste fenomene negative?

Ion Arventi: „Cred că Internetul, digitalizarea ne rezolvă foarte multe lucruri, dar în acelaşi timp apar şi alte probleme, alte momente de rezolvat, cu siguranţa datelor, cu corupţia, spălarea de bani, monede digitale etc. Văd multe direcţii sau văd multe chestii interesante de combatere la nivel de government digital şi e-Gov. Sunt multe lucruri interesante care s-au făcut la noi. Da, merge bine, dar ne confruntăm ulterior cu alte momente destul de interesante care trebuie să fie rezolvate. Aşa că suntem în continuă mişcare.”

Europa Liberă: În paralel, cum credeţi că ar trebui instruiţi consumatorii, astfel încât oamenii, de exemplu, să utilizeze internetul nu doar pentru postarea pozelor din vacanţă sau căutarea foştilor colegi de clasă?

Ion Arventi: „Voi vorbi ca un antreprenor, este o direcţie nouă, care spune că nu compania este formată din oameni, dar fiecare om deja devine o companie. Şi internetul facilitează direcţiile acestea. Şi fiecare dintre noi este în acelaşi timp şi companie, şi consumator. Faza cu educarea consumatorilor, ca să nu punem doar poze etc., există, dar în acelaşi timp există foarte multă murdărie online şi foarte mare concurenţă pentru trafic, pentru consumatorul acesta, pentru ochii lui. Şi bătălia la nivel digital devine din ce în ce mai interesantă pentru ochii consumatorului. În acelaşi timp vrem să-l educăm, dar educaţia vine din mai multe direcţii, contentul vine din mai multe direcţii. Şi devine din ce în ce mai interesant.”

XS
SM
MD
LG