Linkuri accesibilitate

Ştefan Urâtu: „Declaraţia CEC că alegerile au fost libere şi corecte este o declaraţie politică; a mea este de același ordin”


Ștefan Uritu
Ștefan Uritu

Fostul vice-președinte al CEC îi răspunde deputatului democrat Sergiu Sîrbu.

Anul trecut, după ce spusese într-un discurs ţinut la o demonstraţie antiguvernamentală a Platformei DA că ultimele alegeri locale şi parlamentare ar fi fost fraudate, Şefan Urîtu a fost revocat de colegii lui din funcţia de vice-preşedinte al CEC, fiind acuzat că îşi foloseşte funcţia în folosul unei organizaţii ce urmăreşte scopuri politice. Astăzi, în interviul matinal de la Europa Liberă, şi deputatul democrat Sergiu Sârbu i-a adus acuzaţii similare fostului vice-preşedinte, acum simplu membru al CEC. Iată cum a răspunde Ştefan Urîtu:

Ştefan Urîtu: „Dacă consideră că am încălcat Codul Electoral, dânsul avea dreptul să se adreseze în instanţa de judecată, pentru ca instanţa să se expună asupra faptului: a fost aceasta o încălcare a articolului 19 din Codul Electoral sau nu. Şi dacă da, respectiv, să se întreprindă acţiunile necesare.

Mai mult decât atât, dânsul cunoaşte foarte bine că Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a fost sesizată în această chestiune de către CEC, ea a examinat cauza dată şi a ajuns la concluzia că dacă CEC găseşte o încălcare a Codului Electoral, să se adreseze la Curtea Supremă de Justiţie. Nu s-a făcut acest lucru. Mai mult ca atât nu am găsit o formulare clară ce ar însemna o declaraţie politică. Fiindcă în Codul Electoral se spune că nu trebuie de făcut declaraţii în susţinerea sau împotriva unui concurent electoral, ceea ce eu nu am făcut. Or, concurenţii electorali sunt concurenţi doar în campania electorală. Chiar însăşi declaraţia CEC că alegerile au fost libere şi corecte este o declaraţie politică, şi juridică. Or, declaraţia mea că alegerile nu au fost libere şi corecte este de acelaşi ordin. Şi nu poţi să spui că dacă declaraţia e în favoarea noastră, noi spunem că au dreptate, dacă nu, atunci nu.

Trei: eu am vorbit în faţa oamenilor care de la noi aşteaptă alegeri libere şi corecte. Eu nu am vorbit la o activitate politică. Doar peste câteva luni sau poate chiar peste jumătate de an această adunare a cetăţenilor din PMAN a iniţiat o formaţiune politice. De aceea această învinuire la adresa mea eu o consider cel puţin neavenită şi nepotrivită.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG