Linkuri accesibilitate

„Fabricat în Republica Moldova”


Dumitru Bunescu la expoziția „Fabricat în Republica Moldova”
Dumitru Bunescu la expoziția „Fabricat în Republica Moldova”

„Văzând că pe rafturi la noi în magazine sunt doar produse de import, mi-am zis: de ce nu? Să facem şi produsele noastre, moldoveneşti.”

Criză politică, demonstrațiile non-stop, toate au dat impresia unei țări blocate, paralizate. Dar anul 2015 nu a fost un an pierdut pentru antreprenori, după cum a constatat corespondenta noastră la expoziția „Fabricat în Republica Moldova”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Cereale pentru micul dejun, led-uri ecologice sau varză murată… uscată - sunt doar câteva dintre afacerile lansate de moldoveni anul trecut. La Vărvăreuca, Floreşti, de exemplu, Angela Sobol a pus pe picioare o întreprindere de producere a fulgilor de porumb, astăzi lăudându-se că a putut oferi locuri de muncă şi la cinci săteni. Mămică fiind, şi-a dat seama că pe piaţa locală lipsesc fulgii de cereale fabricaţi în Moldova. Aşa s-a născut ideea de afacere. Lipsea „o nimică toată” – banii pentru lansare. Ajutorul, spune Angela Sobol, a venit din partea Uniunii Europene:

Angela Sobol din Vărvăreuca
Angela Sobol din Vărvăreuca

Angela Sobol: „Citind despre posibilitatea accesării grantului de la Uniunea Europeană, ne-am propus să facem ceva în domeniul producţiei, în sat. Văzând că pe rafturi la noi în magazine sunt doar produse de import, mi-am zis: de ce nu? Să facem şi produsele noastre, moldoveneşti, deoarece pământuri avem, porumbul la noi creşte bine, creşte gustos, sănătos şi de ce să nu folosim ceea ce avem noi?”

Europa Liberă: Anul în care aţi obţinut toate certificatele nu a fost unul uşor pentru Republica Moldova. Dvs cum de aţi avut curaj?

Angela Sobol: „Deja era venit utilajul, deja eram intrată în joc, venise partea de grant, trebuiau investiţiile noastre şi nu aveam cum da înapoi. Da, e greu, greu a fost şi cred că va fi greu, dar trebuie de muncit ca să ne fie uşor.”

„Fabricat în Republica Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Europa Liberă: Când în magazin vedeţi pe pachetele de cereale pe care e scris: „Fabricat în Moldova” cum vă simţiţi?

Angela Sobol: „Foarte bine. Am vrut să fie locuri de muncă la noi în sat, pentru oamenii care pleacă peste hotare şi lasă familii. Mai bine să muncim aici şi să fim alături de cei dragi”.

Nu doar tinerii au dârzenia să-şi dezvolte afacerile pe timp de criză. Pensionara Iulia Malancea din Antoneşti, Ştefan Vodă, gestionează împreună cu soţul o mini fabrică de producere a pastelor. În ultima perioadă a încheiat contracte cu mai multe reţele de magazine din capitală. Nevoia, spune antreprenoarea, a împins-o în afaceri. În sat era cunoscută ca gospodina care făcea cei mai buni tăiţei pentru zeamă, iar vecinii îi dădeau târcoale când aveau nevoie de tocmagi. Pentru a-şi dezvolta afacerea, Iulia Malancea a mers în Italia, ca să înveţe secretul pregătirii pastelor:

Iulia Malancea: „Am luat ce era bun de la noi, am luat ce era pun de la ei şi am făcut ceea ce vedeţi.”

Europa Liberă: Ce v-a impresionat în Italia? În modul în care se fac acolo afaceri?

Iulia Malancea din Antonești, r. Ștefan Vodă
Iulia Malancea din Antonești, r. Ștefan Vodă

Iulia Malancea: „Dacă italienii pot face bun, oare noi suntem altfel de oameni şi nu putem face bun? Eu cred că poporul nostru este foarte capabil să facă ceva bun, doar că trebuie susţinut din partea conducerii. Este foarte greu, nu vreau să mă jelui, dar trebuie multă muncă ca să ajungi la un nivel, să produci ceva fără să te împiedice cineva. Ştiţi, am fost în State la o fabrică de paste şi am văzut o afacere dezvoltată deja de a patra generaţie. Noi, din sărăcia în care suntem, foarte greu putem să ne pornim.”

Europa Liberă: Dar văd că, totuşi, nu vă pierdeţi curajul…

Iulia Malancea: „Păi, curajul te face să urci pe munte…”

Recentele majorări a tarifelor la energie vin ca o mănuşă pentru producătorii de becuri econome. Dumitru Bunescu, responsabil de export în cadrul unei asemenea companii, spune că nu duce lipsă de clienţi şi chiar este pe punctul de a încheia contracte cu parteneri din afara ţării:

Dumitru Bunescu: „Daţi şi ne-om uita fiecare pe factura lui de electricitate: ne ustură pe toţi, mai ales după ultima scumpire. Ce propunem noi? Led-ul, o tehnologie care reduce consumul de energie cel puţin de două ori, câteodată chiar de trei sau patru ori, în dependenţă de ce sursă de iluminare foloseşte omul”.

Europa Liberă: Sunteţi mândru când vedeţi cutii cu led-uri pe care scrie „Fabricat în Moldova”?

Dumitru Bunescu
Dumitru Bunescu

Dumitru Bunescu: „Sigur că da. Poporul moldovean nu e chiar atât de lenos încât să nu poată face nişte lucruri bune şi utile. Producătorii locali sunt locomotivele acestei ţări care ar trebui să fie apreciaţi la un înalt nivel şi la o justă valoare.”

Pe Gheorghe Gogu, vizitator venit de la Căuşeni pentru expoziţie, l-am surprins făcând tocmeală cu soţia pentru mai multe cumpărături de la expoziţie:

Gheorghe Gogu: „Cumpărăm tot de-a nostru, autohton, fiindcă am comparaţie şi cu Europa şi produsele fabricate în Moldova, a noastre, autohtone, sunt foarte gustoase. Poate la înfăţişare nu sunt atât de gustoase, în schimb calităţile gustative sunt foarte bune.”

Europa Liberă: Bucură ochiul ce vedeţi?

Gheorghe Gogu: „Bucură, bucură…”

Europa Liberă: Cum ar putea fi încurajaţi producătorii locali?

Gheorghe Gogu
Gheorghe Gogu

Gheorghe Gogu: „Ar trebui nişte legi care să-i protejeze. Curaj noi avem, dar nu avem protecţie oarecare.”

Europa Liberă: Sunteţi optimist, totuşi?

Gheorghe Gogu: „Până ce da, or, eu sunt la o vârstă când trebuie să fiu optimist, n-am încotro.”

Succesul unei afaceri în Moldova, mi-au spus mai mulţi producători cu care am stat de vorbă, are la bază două ingrediente: răbdarea şi ambiţia de a lupta… inclusiv cu morile de vânt.

Previous Next

XS
SM
MD
LG