Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta Basarabiei”


Invitatul emisiunii este Dorin Dușceac.

„Prima ediție din acest an a Gazetei Basarabiei relatează cititorilor săi despre mai multe evenimente festive, organizate de către migranții originari din Republica Moldova în mai multe țări: Italia, Spania, Portugalia, etc. Cel mai semnificativ din această serie, este însă un eveniment organizat de către un grup de tineri basarabeni din diaspora - acasă, în Republica Moldova. Este vorba despre o cină de sărbătoare, organizată de către Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora pentru persoanele în etate de la azilul de bătrîni și invalizi din orașul Cimislia. „Pe termen lung statul trebuie să fie pregătit pentru a asista un număr mare de bătrani rămași fară sprijin în urma fenomenului migrației”, notează Olga Coptu, autoarea articolului din prima pagină a Gazetei.

În pagina a doua a Gazetei, cititorii vor găsi un articol semnat de Ecaterina Deleu, doctorandă la Academia de Științe a Moldovei, care se referă la cea mai vulnerabilă categorie de migranți: minorii neînsoțiți. Materialul prezintă rezultatele unui studiu despre situația minorilor moldoveni neînsoțiți din Italia, în perioada 1996-2015. În concluzie, autoarea notează că minorii migranți neînsoțiți „... sunt expuși riscului de a aluneca în clandestinitate, de a fi discriminați și exploatați.” Gradul de reușită al incluziunii sociale a minorilor neînsoțiți este în creștere evidentă atunci cînd parcursul de integrare socio-profesională este stabilit individual, pentru fiecare minor migrant, de către o echipă de experți, în funcție de vârstă, studiile și parcursul minorului în țara de origine.

În pagina trei a Gazetei, cititorii vor găsi articolul editorial al subsemnatului, intitulat: „Republica Moldova este în căutarea unei ieșiri din impas”. Referindu-se la ultimele evoluții de pe scena politică moldovenească, autorul notează: „În Republica Moldova, orientarea geo-politică nu poate fi niciodată neglijată şi anumite coalizări, fie ele şi temporare, efemere, pot fi taxate la modul cel mai serios de către electorat”. În opinia sa, „...orizontul de aşteptări creat de către forţele politice emergente cere un proiect de alternativă pentru Republica Moldova. Astăzi, acest proiect de alternativă este pur şi simplu inexistent. În absenţa lui, rezultatele unor eventuale alegeri anticipate nu vor avea relevanţa pe care o aşteptăm cu toţii: pentru a cîta oară, va fi vorba doar de o schimbare superficială, a liderilor, denumirilor de partide şi a lozincilor.”

XS
SM
MD
LG