Linkuri accesibilitate

Frica de căsătoriile homosexuale și Biserica în căutarea imaginii pierdute


Sondaj IRES: 47% dintre români și-au pierdut încrederea în preoți.

Încrederea în Biserică în România scade în continuare, cu toate că înalții prelați ortodocși au demarat în ultimele luni cea mai mare campanie de refacere a imaginii din istoria ei recentă.

47% dintre români declară, potrivit unui sondaj IRES, că și-au pierdut încrederea în preoți, în vreme ce doar 14% spun că au „foarte multă” încredere în ei. Față de 2003, când încrederea românilor în Biserică era de peste 90%, acum e pentru prima dată când aceasta scade sub 60%.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

În ultimii 25 de ani Biserica română s-a ocupat mai mult de propriile afaceri decît de enoriași...Trendul este normal într-o societate care trece de la valorile tradiționale la cele liberale. În plus, în România, unde potrivit ultimului recensământ peste 86% din populație se declară ortodoxă, biserica majoritară s-a preocupat în ultimii 25 de ani mai mult de propriile afaceri, decât de enoriașii ei.

Simțind că lumea începe să abandoneze Biserica, liderii ortodocși încearcă să revină, folosindu-se tocmai de conservatorismul românilor, cultivat ani la rând de politicieni și lideri de opinie. Înaltul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât astfel, la prima întâlnire din acest an, să sprijine amendarea Constituției astfel încât în legea fundamentală să fie precizată definiția familiei ca uniune liber consimțită dintre un bărbat și o femeie.

Acest sprijin oficial a venit după ce bisericile, împreună cu mai multe organizații neguvernamentale, strânseseră deja peste un milion de semnături pentru modificarea Constituției sub umbrela „Coaliția pentru familie”. Ideea a mai fost discutată în Parlamentul României când s-a pus problema modificării legii fundamentale, în urmă cu trei.

Amintirea victimelor incendiului de la Clubul Colectiv...
Amintirea victimelor incendiului de la Clubul Colectiv...

Dincolo de principiul în sine, Biserica Ortodoxă Română are însă un motiv în plus pentru a-și reface credibilitatea, mai cu seamă că în perioada tragediei de la Clubul Colectiv, unde și-au pierdut viața peste 60 de persoane, a avut o poziție cinică față de cei care au suferit de pe urma incendiului, atrăgându-le atenția tinerilor că ar fi mai bine să meargă la biserică decât la concerte rock.

Pe diferite site-uri și la televiziuni se face apologia familiei tradiționale având ca fundament căsătoria dintre un bărbat și o femeie, o platformă care poate fi exploatată în acest an electoral și de partide. Principalele argumente aduse de susținătorii schimbării Constituției sunt legate de așa zisele pericole la care ar fi supuși copiii care ar fi crescuți de un cuplu de homosexuali. Contra-argumentele nu sunt preluate de presa influentă, ca și cum n-ar exista mame singure, părinți care-și neglijează sau bat copiii, cupluri tradiționale care cu intenție sau din ignoranță le fac rău propriilor copii.

Nu există nicio dezbatere serioasă în acest sens despre drepturile omului, iar intervenția Bisericii reduce întreg eșafodajul politic la tăcere. În parlament, ecologistul Remus Cernea a propus o lege privind parteneriatul civil, dar inițiativa n-a putut trece nici măcar de Comisia Juridică.

La o demonstrație a extremei drepte la București în 2010
La o demonstrație a extremei drepte la București în 2010

Înatul cler de la București are de partea sa urgența schimbării Constituției pentru conservarea familiei tradiționale, în contextul în care legislativul de la Atena a adoptat la finele anului trecut legea prin care se permit uniunile civile între persoanele de același sex. Grecia și Ciprul sunt primele state majoritar ortodoxe care și-au dovedit în acest fel modernitatea. În total, 15 state din Uniunea Europeană permit astfel de căsătorii, dar recent Slovenia a respins prin referendum căsătoriile între persoanele de același sex.

Politigraf

XS
SM
MD
LG