Linkuri accesibilitate

De ce ar investi cineva în R. Moldova? (I.Chifu / Deschide.md)


Export din livezi fantomă (RISE Moldova)

Deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu. Acesta scrie că Platforma civică pare să-și fi moderat abordările și să se miște ușor de la solicitarea irealizabilă de alegeri anticipate către un set de condiții mai concrete. Și se apropie de condițiile date publicității de către Guvernul României. În fapt, continuă autorul, chiar dacă vin listele de reforme, trebuie să existe și cei capabili să le aplice. Iar aici, guvernul Filip e doar un guvern interimar de tranziție. Editorialistul susține că urmează partea dificilă, cea de eficientizare a aparatului administrativ bugetar, de eliminare a componentei de angajări politice. Instituție cu instituție. Altfel de ce ar investi cineva în Republica Moldova? se întreabă autorul, în opinia căruia creșterea și locurile de muncă se pot obține doar prin privatizări și investiții.

Portalul anticoruptie.md publică un articol despre numirea judecătorului Serghei Gubenco de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la funcția de președinte al Curții de Apel Comrat. Jurnaliștii portalului observă că CSM a luat decizia în pofida faptului că acum câteva luni l-a propus repetat președintelui Nicolae Timofti pentru numirea în funcția de judecător la Curtea de Apel Comrat, însă atunci acesta a fost respins. Presa a scris anterior despre Serghei Gubenco că este unul dintre magistrații care a emis decizii dubioase într-un dosar scandalos privind spălarea a aproape 20 de miliarde de dolari.

O investigație a jurnaliștilor de la RISE Moldova arată că două companii din regiunea transnistreană au exportat peste trei sute de TIR-uri cu mere și prune în Rusia, în baza unor documente fictive. În ancheta reportericească sunt publicate și certificatele fitosanitare prin care s-a făcut exportul, dar și documentele care indică proveniența fructelor – satul Caterinovca, o localitate transnistreană în care nu există livezi. Jurnaliștii de la RISE Moldova analizează schema aplicată de companiile din stânga Nistrului și menționează că cele două firme au obținut la Chișinău, la ANSA, certificate fitosanitare pentru export de fructe în Rusia.

Liderul organizației unioniste Acțiunea 2012, George Simion, reia într-un editorial publicat în ziarul Timpul mesajul unionist către cititori și susține că acum există șansa reunificării R.Moldova cu România. În opinia sa, se vorbește despre un plan al Unirii, care nu ar exista concret. Iar la oameni ori nu ajung sursele de informare corectă și nu cunosc pas cu pas programele unioniste de pe ambele maluri ale Prutului, ori nu știu istorie. De ce ar accepta Republica Moldova Unirea? Se întreabă autorul? Pentru că, în actuala conjunctură, ignorat de Occident și nedorit de Federația Rusă, micul stat nu mai are viitor și și-a consumat toate resursele de speranță, susține George Simion.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG