Linkuri accesibilitate

Rusia şi destabilizarea Uniunii Europene prin dezinformare


Replici dure între Moscova şi Berlin

Mii de etnici germani din Rusia au participat în ultimele zile la manifestaţii şi proteste contra guvernului federal şi contra autorităţilor poliţieneşti. Aproape toate aceste demonstraţii - neautorizate - s-au desfăşurat în marile oraşe, inclusiv la Berlin. Un grup zgomotos de demonstranţi s-a deplasat la sediul cancelariatului. Alt grup s-a alăturat într-un cartier berlinez unei demonstraţii organizată de Partidul Naţional-Democrat (NPD), o formaţiune radicală de dreapta, unde a luat cuvîntul o verişoară a unei fete, despre care în ultimele zile se tot spune că ar fi fost violată de refugiaţi. Afişînd o siguranţă absolută, verişoara prezumtivei victime, cunoscută sub numele de Lisa, susţine la demonstraţia amintită a extremiştilor că:

„Este vorba definitiv de cetăţeni străini cu trăsături meridionale. Au reţinut-o [pe Lisa] peste 30 de ore şi fiecare a violat-o de mai multe ori.”

Între timp, Asociaţia germanilor originari din Rusia a dat publicităţii o declaraţie (a se vedea textul original aici) în care se distanţează răspicat de manifestaţiile la care au participat grupuri de repatriaţi. Asociaţia critică mai ales un manifest pus în circulaţie de organizatorii demonstraţiilor care conţinea lozinca „Atenţie” Este război!” („Achtung! Es ist ein Krieg!“). Asociaţia califică sloganul drept o „formulare provocatoare şi instigatoare”.

Primele relatări despre presupusa răpire şi violare a Lisei, în vîrstă de 13 ani, au fost răspîndite pe internet şi apoi de către mass-media din Rusia (a se vedea şi articolul, „Cum se fabrică ştiri false”, RFE, 20.2.2015). Inclusiv în limba germană prin intermediul unor reviste ca „Sputnik” (care, de altfel, publică şi o ediţie în limba română, destinată Moldovei).

Ignorînd dezminţirile poliţiei germane, ştirea despre violul fetei a fost vehiculat şi în presa română, care a fabricat o relatare islamofobă hiperbolizată sub titlul „Fetița unor muncitori ruși a fost violată de șapte imigranți musulmani la Berlin. Poliția mușamalizează cazul”.

Săptămîna trecută, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a abordat tema, reproşînd autorităţilor germane că muşamalizează cazul.

Replica omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, nu s-a lăsat aşteptată. El a respins vehement acuzaţiile lui Lavrov, calificîndu-le drept un amestec în treburile interne ale Germaniei. „Nu există niciun motiv”, a spus Steinmeier, ca acest caz să fie folosit pentru „propagandă politică” şi pentru instrumentalizarea dezbaterilor legate de problema migranţilor.

Într-un amplu interviu, difuzat de postul naţional de radio (DLF), experta pentru probleme răsăritene, deputata ecologistă Marieluise Beck, a interpretat ieşirea lui Lavrov drept o manevră care ilustrează o strategie dublă a Rusiei:

„Toate campaniile anti-occidentale au menirea de a transmite populaţiei ruse mesajul că structurile guvernamentale sînt cele bune pentru voi. Chiar dacă vă merge mai rău, dacă valoarea rublei scade şi nu vă puteţi plăti locuinţele achiziţionate, sau dacă observaţi că alimentele, pe care le cumpăraţi, s-au scumpit, suportaţi toate astea pentru că forma noastră de guvernare e mai bună decît cea occidentală. Cel de-al doilea obiectiv urmărit de Rusia constă în destabilizarea Uniunii Europene prin intermediul anumitor forţe existente în ţările UE.”

Marieluise Beck a vorbit în continuare despre acele forţe politice naţional-extremiste, sprijinite de către Rusia, cu scopul de a submina Europa.

Între ele se află, fără îndoială, şi Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD), amintit mai sus, care întreţine starea de agitaţie în jurul Lisei. Asta cu scopul de a-şi înmulţi simpatizanţii.

Poliţia berlineză a dezminţit speculaţiile referitoare la un viol. Reţinerea faţă de presă a explicat-o Thomas Neuendorf de la poliţie capitalei astfel:

„Noi respectăm drepturile personale. Din cauza aceasta sîntem îngrădiţi în a oferi anumite detalii. Din păcate nu fiecare ţine cont de acest principiu, deformînd întîmplarea prin mărirea proporțiilor reale”.

Procuratura berlineză a declarat că Lisa a plecat de bunăvoie cu doi tineri turci, în vîrstă de 20 de ani, născuţi în Germania. Din investigaţii rezultă că nu este vorba de migranţi şi nici de vreun viol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG