Linkuri accesibilitate

Un senator american prognozează că regimul lui Putin va fi parțial destabilizat de dezvăluirile despre bogăția imensă a președintelui


Corker: Revelațiile despre bogăția lui Putin au un efect destabilizator
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:25 0:00

Declarații ale senatorului Bob Corker, președintele Comitetului pentru Afacerile Externe din Senatul american, la „Vocea Americii”.

Un senator american spune că revelațiile despre averea președintelui Vladimir Putin vor avea un rol „destabilizator” asupra guvernării sale pe măsură ce populația Rusiei va deveni conștientă de ele. Senatorul republican Bob Corker a făcut declarațiile într-un interviu acordat Vocii Americii.

Potrivit spuselor președintelui Comitetului pentru Afacerile Externe din Senatul american, oamenii ruși „încep să înțeleagă că au un lider care a strîns o avere personală imensă”. Corker a spus că revelațiile „sînt pe cale să creeze un plus de instabilitate în Rusia”, deoarece cineva „nu poate ajunge la așa ceva prin operațiuni normale ale guvernului; trebuie să o fi făcut prin corupție”.

Remarcile senatorului au intervenit în mijlocul unei dispute diplomatice între Washington și Moscova, pe tema unui interviu acordat BBC-ului de Adam Szubin, secretarul de stat în exercițiu pentru terorism și delicte financiare de la Ministerul de Finanțe american. Szubin a spus la BBC că Putin întruchipează „un tablou al corupției”, iar purtătorul de cuvînt al Casei Albe a adăugat că remarcile lui reflectă opiniile administrației Obama despre Putin.

Kremlinul a reacționat furios la declarația lui Josh Earnest, calificînd drept „ultragiu și insultă”. Szubin a refuzat să comenteze un raport al CIA din 2007, care estima averea lui Putin la 40 de miliarde de dolari. El a spus, însă, că liderul rus își subestimează regulat averea și că Statele Unite sînt la curent cu aceasta de „mulți, mulți ani”. Putin a spus în mod repetat că relatările presei despre averea lui imesă, inclusiv relatările că el ar fi cel mai bogat om din lume, sînt un nonsens.

În cursul anului trecut, atît mediile de informare ruse, cît și cele occidentale, au dezvăluit în mod repetat detalii despre viața mai mult decît îndestulată a celor două fiice ale lui Putin. Potrivit agenției Reuters, cea mai tînără din ele s-a identificat ca fiind „o soție” a lui Kiril Șamalov, fiul bogătașului Nikolai Șamonov, un asociat al lui Putin. Se crede că valoarea bunurilor lor ar echivala cu două miliarde de dolari. Putin și Kremlinul au refuzat timp îndelungat să comenteze relatările despre membri familiei președintelui.

XS
SM
MD
LG