Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Mişcarea unionistă în Republica Moldova este eterogenă”


Punct de vedere săptămânal în dialog.

Europa Liberă: Unora li se creează impresia că unioniştii profită de acalmia care s-a produs volens nolens, odată cu omogenizarea temporară a opoziţiei şi îşi fac mai mult loc pe scena politică. Cum se înscrie acum mişcarea unionistă în peisajul politic?

Igor Boţan: „Curentul unionist, cu certitudine, este în ascensiune. Ştim din sondaje că 20% din cetăţenii Republicii Moldova ar agrea unirea imediată cu România. Numai că mişcarea unionistă în Republica Moldova este eterogenă, avem unioniştii romantici care drept instrumentar au doar sensibilizarea opiniei publice aici, în Republica Moldova, şi peste hotare prin tot felul de mesaje către liderii mondiali ca să ajute Republica Moldova şi România să depăşească consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov. Avem unioniştii oscilanţi şi mă refer, în primul rând, la domnul Mihai Ghimpu, care spune că unirea nu aduce voturi, de aceea, când e momentul oportun, invocă necesitatea unirii; atunci când lucrurile sunt mai calme, uită de unire. Şi avem noua generaţie de unionişti, care se desfăşoară pe dimensiunea civică.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:39 0:00
Link direct

Europa Liberă: O paranteză: ministrul Ecologiei, Valeriu Munteanu, înainte de a fi reconfirmat în noul guvern, a declarat într-un discurs public că ultima şansă a Republicii Moldova ar fi unirea, după care a fost acceptat în poziţia de membru al guvernului. Pornind de la acest exemplu, aceasta înseamnă că în mediul politic există mai multă toleranţă faţă de unionişti, inclusiv pentru că Igor Dodon şi Renato Usatîi sunt nevoiţi să-și abandoneze temporar agresivitatea faţă de tot ce distruge statul Republica Moldova?

Igor Boţan: „Nu cred aşa. Domnul Valeriu Munteanu este un tânăr politician foarte abil şi care exploatează noile oportunităţi, a văzut rezultatele sondajului – 20% din moldoveni pledează pentru unire, iar situaţia în care se află inclusiv partidul domniei sale este una foarte proastă. Ei şi-au erodat imaginea şi acum îmbrăţişează de o manieră ostentativă, aproape, ideea unirii.”

Europa Liberă: Deci, flutură din batistă să nu-i uite alegătorii. Dar cui se datorează această creştere?

Igor Boţan: „Este o stare de spirit indusă inclusiv de Partidul Liberal, care, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, invocă faptul că criza în care se află Republica Moldova are o singură soluţie – soluţia unionistă. Dar Valeriu Munteanu şi Mihai Ghimpu uită de declaraţiile anterioare. Să ne amintim de Dorin Chirtoacă care, după adoptarea hotărârii Curţii Constituţionale şi după lansarea de către Traian Băsescu a proiectului de ţară – Unirea cu România – spunea că secolul 21 este secolul în care va avea loc unirea. Trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că această idee a unirii nu a avut şi nu are deocamdată o foaie de parcurs. De aceea există acest evantai de opinii – vrem unirea acum, vrem unire imediat. Au existat idei interesante, de exemplu, cum a fost acum zece ani de zile ideea statului comun – Republica Moldova-România. Dar cei care au lansat ideea nu au avut grijă să dezvolte şi să ne spună ce înseamnă stat comun.”

Europa Liberă: Între timp, a apărut şi 2018, se discută chiar în termeni foarte concreţi. Ce sunt acestea: fumigene?

Igor Boţan: „Nu sunt fumigene, sunt ceea ce englezii sau americanii spun wishful thinking, adică lucruri dorite, dar la care nimeni nu contribuie cu elaborarea unei foi de parcurs. Aminteam de ideea statului comun. Cei care au lansat ideea niciodată nu au vrut să ne spună: au în vedere o confederaţie, cel fel de stat comun?”

Europa Liberă: Cei de la Chişinău ar aştepta probabil un semn de încurajare de la Bucureşti. Singurul care mai lansează semne încurajatoare este Băsescu. Dar România, oficialităţile cum tratează astăzi aceste aspiraţii accidentale sau ocazionale?

Igor Boţan: „În privinţa României putem spune foarte clar că cel puţin în România sunt consecvenţi, începând cu preşedintele Iliescu, care spunea: „O naţiune – două state”, a urmat oferirea cetăţeniei pentru basarabenii care şi-au revendicat redobândirea ei, au urmat programe de educaţie foarte consistente, urmează tot felul de ajutoare financiare şi de altă natură. Dar, pentru că l-aţi pomenit pe preşedintele Băsescu, el atunci când şi-a anulat propriul proiect de ţară, a spus un lucru foarte clar: în România dacă se lansează o campanie ar putea ca cetăţenii să susţină unirea. În schimb în Republica Moldova procentajul celor care îmbrăţişează ideea unirii este de aproximativ 20%.”

Europa Liberă: Partidul cel mai important astăzi, democraţii, cum se raportează la creşterea acestui curent de opinie unionist?

Igor Boţan: „Democraţii conduşi de Vladimir Plahotniuc reprezintă o enigmă în sine, pentru că oficial cel puţin ceea ce spune Marian Lupu este: limba moldovenească, independenţa Republicii Moldova, nici vorbă de unire. Pe de altă parte, vedem din surse mai ascunse că unul din liderii liberalilor, Veaceslav Untilă, a declarat la o întâlnire cu staff-ul Partidului Liberal din Cahul, chiar zilele acestea, că democraţii îi asigură pe liberali că ei vor fi cei care vor forja în viitor unirea. Deci, există tot felul de mesaje care lasă mai multă ceaţă în această problemă a unirii.”

Europa Liberă: Versiunea fantezistă sau conspiraţionistă ar fi că Vladimir Ulinici tocmai de aceasta este tolerat, pentru că este viitorul arhitect al unirii.

Igor Boţan: „Dacă este aşa, atunci cred că această abordare este într-adevăr una conspiraţională. Pentru că, dacă revenim la modul serios de discutare a problemei unirii, trebuie să înţelegem că ideile care au fost date publicităţii până acum nu prind. De curând tinerii unionişti au lansat ideea unei reuniuni a Republicii Moldova cu România sub coroana Hohenzollern-ilor, adică un fel de unie care este altceva decât o confederaţie. Dar problema este că, după adoptarea hotărârii Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, este imposibil acest lucru de principiu, fiindcă se proclamă acolo clauza de eternitate pentru declaraţia de independenţă, care declară ceea ce numim Republica Moldova republică, ea nu poate face parte...”

Europa Liberă: Dar nu toată lumea intră în asemenea amănunte juridice, mai ales când pe internet se acreditează uneori ideea fantezistă că unirea ar fi putut să o facă un preşedinte de la Chişinău cu un preşedinte de la Bucureşti printr-o mişcare de deget.

Igor Boţan: „Exclus. Noi ştim cum s-a făcut unirea, de exemplu, a Germaniei. Noi ştim cum Rusia şi-a luat Crimeea. În primul rând, dacă e să vorbim serios şi să ne referim la o eventuală foaie de parcurs, e nevoie de două elemente de bază, cel puţin ca să începem să lucrăm la o foaie de parcurs. Unu, România trebuie să-şi însereze în Constituţie clauza privind unirea teritoriilor, aşa cum a fost în Constituţia Germaniei, aşa cum este în Constituţia Coreii de Sud şi aşa cum a fost în Constituţia Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Acum obiectul discuţiei noastre nu este dacă e posibilă sau nu unirea. Pe mine mă interesează cum se asamblează unirea şi de ce clasa politică, guvernarea de astăzi, este mai tolerantă cu unioniştii? Sau este o iluzie?

Igor Boţan: „Eu cred că nu este o iluzie. Sunt mai toleranţi şi ştim că actuala clasă politică merge pe dimensiunea că există o guvernare pro-europeană hoaţă, care a furat un miliard, dar care este pro-europeană. Şi este partea de revers a acestei situaţii, cei care pledează vectorul euroasiatic, care reprezintă un pericol. Aceasta este dilema. De aceea cei care sunt la guvernare acceptă oarecum această discuţie, dezbatere pe dimensiunea unionistă.”

Europa Liberă: Pentru că diluează protestul?

Igor Boţan: „Este şi acest moment. Dar, dacă vor să fie cel puţin cât de cât credibili şi constructivi, aşa cum spuneam, dacă pentru România este necesar să-şi bage clauza în Constituţie, pentru noi, cei din Republica Moldova, ca să ştim că guvernanţii pot coparticipa la o foaie de parcurs în vederea unirii, cel puţin ar trebui să facă un efort pentru eliminarea din Constituţia Republicii Moldova a cerinţelor de depunere a jurământului de a servi suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că guvernarea este interesată pe bune de discuţii privind unirea?

Igor Boţan: „Eu nu cred că această guvernare este pe bune interesată de proiectul unirii. Dar, aşa cum spuneam, această guvernare prinsă la colţ acceptă şi unionismul, parcă îl acceptă, şi pretind că sunt pro-europeni, deşi au furat, aşa cum menţionam, cu miliardele.”

Europa Liberă: Deci, prestidigitaţie politică sau politică, pentru că aşa se procedează.

Igor Boţan: „Aşa este. Dar pentru că spuneam că sunt unionişti intransigenţi, care vor aici şi acum, există şi unionişti latenţi, care spun: „Domnilor, nu ar fi un lucru rău să lucrăm la foia de parcurs, dar pentru aceasta este nevoie de un efort concertat şi concentrat, este nevoie să avem cel puţin nişte lucruri preliminare despre care să putem vorbi direct şi anume că România îşi doreşte acest lucru”. Şi aici dacă totuşi Mihai Ghimpu, care este parte a guvernării, dacă Vlad Plahotniuc, care în secret le spune că nu ar fi împotrivă şi ar putea promova ideea unirii, atunci să facă efortul. Scoateţi din Constituţie clauza privind depunerea jurământului, astfel încât înalţii funcţionari din Republica Moldova să nu fie legaţi cu acest legământ de a servi suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova şi go on, cum spune proiectul Fundaţiei Europene la Marea Neagră despre un proiect economic, financiar de a porni motoarele în direcţia cuvenită.”

Europa Liberă: Acum nu-mi spuneţi că sunteţi unionist.

Igor Boţan: „Eu am spus că, dacă discut problema unionistă, o discut doar la modul serios pentru că timp de 25 de ani, în afară de sensibilizarea opiniei publice, în afară de marşuri şi comemorări de date, nu am văzut absolut nimic, dar absolut nimic consistent care ar putea cel puţin convoca un forum cu experţi, cu politicieni de la Chişinău şi de la Bucureşti care, pur şi simplu, să stea la o masă şi să discute şi să ne spună nouă, cetăţenilor, cât de realist este.”

Europa Liberă: Dar fiţi de acord că fizionomia, porterul-robot al unioniştilor, este alta decât cea care era pe vremea podurilor de flori, apar oameni pragmatici, apar oameni care sunt preocupaţi de osatura unei eventuale uniri.

Igor Boţan: „Cu certitudine. Şi am văzut tinerii unionişti pe care îi consider oameni sinceri, cărora deocamdată le lipseşte experienţa, dar care pot depune eforturi. Şi dacă vor ca efortul lor să fie consistent, trebuie să aibă în faţă ceea ce se numeşte condiţiile preliminare şi elementele de bază pentru scrierea unei foi de parcurs care să fie urmată.”

Europa Liberă: Ştiu ei oare să profite de acest moment propice pentru aşa ceva?

Igor Boţan: „Părerea mea este că, aşa cum s-au manifestat de-a lungul anului 2015, sunt în stare să facă acest lucru.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG