Linkuri accesibilitate

Șansa Republicii Moldova sunt tinerii care se gândesc la viitor...


Gleb Vizitiv
Gleb Vizitiv

... în ciuda reputației proaste de după scandalurile de corupție despre care a scris presa internațională.

Bunăoară, olimpicii moldoveni au pus în „pușculița” cu aur, argint și bronz 31 de medalii obținute anul trecut la olimpiade internaționale, mai multe decât în 2014. Contribuția cea mai importantă au avut-o matematicienii.

Principala „pepinieră de genii” este Liceul Teoretic Orizont de la Chișinău, o instituție de învățământ privată moldo-turcă. Olimpicii de la Orizont au adus 18 de medalii de la competițiile internaționale în științe exacte.

Gleb Vizitiv din clasa a 12-a este unul dintre ei. Vizitiv este interesat de inginerie nucleară și a luat bronzul la Olimpiada internațională la fizică din Mumbai, India, anul trecut. Elevul spune că la început principala motivație să învețe a fost dorința de a călători, apoi spiritul de competiție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

„Nu pot să spun că statul nu investește. Spre exemplu cu fiecare medalie pe care o aduc, la sfârșit de an sunt remunerat cu zece mii de lei pentru bronz. Însă aici este totul, nimic mai mult. Pot să fac o paralelă cu elevii din România. Pe lângă faptul că primesc aceste premii bănești, ei încă primesc un ajutor financiar constant, ca fiind elevi olimpici. Ei sunt chemați la tabere speciale organizate de ministerul român, unde au pregătire specială cu profesori din diferită țări, din diferite domenii.”

Elevul din clasa a 12-a de la Liceul Teoretic Mihai Viteazul din Chișinău Mihail Cicnaev a câștigat anul trecut medalia de bronz la Olimpiada internațională de chimie din Baku, Azerbaidjan. Tânărul spune că a fost nevoie de mult efort extracurricular și un management riguros al timpului ca să obține aceste performanțe.

„Vreau să fiu medic. Mă voi stărui [să plec la studii] peste hotare. În Republica Moldova nu avem un potențial mare, chiar dacă vorbim de ustensile necesare, reactivi, în pofida faptului că avem profesori foarte buni. Eu cred că această părere o împarte majoritatea colegilor. Este o situație destul de complicată în țară în prezent, instabilă, iar colegii aș spune că nu prea văd un viitor frumos în Moldova.”

Cicnaev consideră că este nevoie urgentă de reformare a întregului sistem de învățământ, dacă statul vrea să încurajeze dezvoltarea potențialului tuturor elevilor din țară.

La sfârșitul anului trecut, reprezentanții Ministerului Educației au oferit premii în valoare de 625 de mii de lei elevilor și profesorilor care au avut succese remarcabile.

Expertul în educație de la Institutul de Politici Publice și fostul ministru Anatol Gremalschi consideră că guvernul trebuie să creeze condiții atractive pentru tineri ca aceștia să rămână în țară, lichidând în primul rând „cumetrismul” și nepotismul.

„Însăși statul are nevoie de specialiști buni, specialiștii buni cresc numai atunci când există atmosferă de competiție. Prin urmare, ministerul trebuie să creeze această atmosferă de competiție. Într-o anumită măsură el o creează. Cu regret, societatea în ultimul timp este axată mai mult pe populism și egalitarism și nu prea susține acești copii. Nu prea veți întâlni autorități locale care susțin acești copii financiar sau moral.”

Finanțarea educației continuă să dețină o cotă importantă, în 2014 alocările pentru educație au atins 7% din Produsul Intern Brut (PIB), se scrie într-o notă analitică elaborată de Expert-Grup. Totuși, conform Raportului Global de Competivitate, calitatea învățământului în Republica Moldova este redusă. Experții susțin că pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor publici pentru educație, trebuie modificată structura cheltuielilor, în special micșorând cheltuielile curente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG