Linkuri accesibilitate

Neymar în fereastră


Neymar după un gol înscris în meciul FC Barcelona-Juventus
Neymar după un gol înscris în meciul FC Barcelona-Juventus

Barcelona a asamblat, cu Neymar, Messi și Suarez, poate cel mai puternic trio de atac din istoria fotbalului și e greu de crezut că va accepta să își vadă capodopera ciobită.

Așa numita fereastră de transferări din ianuarie se închide pe 1 februarie și, deocamdată, marile capturi n-au fost de văzut. Regula spune, însă că mișcările mari vin, în serie, chiar înainte de închiderea ferestrei. Cîteva transferuri interesante au fost perfectate în ultimele 48 de ore și alte cîteva sînt în negocieri mai mult sau mai puțin secrete.

Chelsea e cea mai agitată pețitoare. A fost deja adus, inițial pe șase luni, brazilianul Pato, vîrful lui Corinthians și veteran al fotbalului de club francez și italian. Pato are o reputație contradictorie. Nimeni nu îi contestă calitățile tehnice, dar mulți observă că angajamentul fizic e modest. Chelsea l-a pierdut pe Ramires, un alt brazilian, mijlocaș de acoperire foarte muncitor. Ramires a luat o decizie radicală. Pus în fața a 30 de milioane de euro, el a plecat de la Londra și poate din fotbal la Jiangsu Saning, un club din China specializat în ademeniri cu munți de bani. Altă plecare iminentă e Cahill. Stoperul lui Chelsea a stat destul de mult pe banca de rezerve și vrea să plece la o echipă unde va fi titular. Cahill vrea să prindă naționala Angliei la Europenele din această vară și știe că e, poate, în fața ultimei șanse. Mai grav pentru Chelsea e că Eden Hazard, cel mai bun jucător al echipei, e vînat pe toate cărările și cu toate promisiunile de Real Madrid. Chelsea a început să caute un înlocuitor și nu exclude nici recuperarea lui Van Persie, aproape eșuat la Galatasaray.

Liverpool e în bani și în mare nevoie de jucători. Jurgen Klopp e un antrenor excepțional dar Liverpool are un lot modest. E limpede că Liverpool plănuiește să construiască o echipă pe măsura antrenorului și caută. Prima țintă e Teixeira, un brazilian de mare forță și penetrație, remarcat la Sahtior Donetk. Mircea Lucescu nu se opune dar a început licitația foarte sus, spunînd că Teixerira e un jucător de cel puțin 50 de milioane de euro. Cealaltă mare țintă a lui Liverpool e Alvaro Morata, internaționalul spaniol care conduce atacul lui Juventus. Benteke, fostul transfer-speranță al lui Liverpool, nu dă rezultate și Morata, un jucător mult mai tehnic, i-ar putea lua locul.

Dincolo de tranzacțiile de moment, cel mai căutat jucător al Europei e, în acest moment, Antoine Griezmann, internaționalul francez care face un fotbal atît de constructiv și eficient la Atletico Madrid. Griezmann e dorit de Chelsea, dar și de Real Madrid, de Paris Saint Germain, dar și de Arsenal. Finalul ar putea fi cu totul diferit. În mod evident, Griezmann se potrivește de minune cu jocul Barcelonei, iar Barcelona s-a arătat interesată. Ar putea fi de ajuns.

În sfîrșit, după un obicei mai vechi, Real Madrid aleargă după cai verzi pe pereți. Istoria spune că, uneori, Real Madrid chiar reușește să-i prindă. Transferarea lui Luis Figo de la Barcelona a rămas de pomină. Noul proiect al madrilenilor pare, însă, un pic prea de tot. Real e dispusă să spargă banca, de fapt, toate băncile, pentru a-l aduce, tot de la Barcelona, pe Neymar. Ceea ce pare de neconceput. Barcelona a asamblat, cu Neymar, Messi și Suarez, poate cel mai puternic trio de atac din istoria fotbalului. E greu de crezut că Barcelona va accepta să își vadă capodopera ciobită.

XS
SM
MD
LG