Linkuri accesibilitate

„Avem nevoie de profesioniști, oameni cu verticalitate și cu demnitate, oameni curați, care nu au furat”


Vox-pop pe străzile Chișinăului despre propunerile cetățenilor către autorități cu privire la obținerea asistenței financiare externe.

La Chișinău, corespondentul nostru a întrebat mai mulți trecători pe stradă ce recomandări au ei pentru guvern. De unde să ia bani pentru acoperirea deficitului?

- „Nimeni să nu dea nici un ban la Chișinău. În Basarabia a plouat cu bani. Numai remitențele care vin de peste hotare ajung la un miliard opt sute de milioane. Cu regret, eu pentru mine, și cred că toată lumea a constatat, că până acum nu s-a făcut nimic. Băieții au furat și au făcut doar declarații, vorbe goale.”

Europa Liberă: Ce ar putea să facă autoritățile ca să restabilească încrederea partenerilor externi?

- „Mi-e greu să răspund. Probabil că avem nevoie de profesioniști, oameni cu verticalitate și cu demnitate, oameni curați, care nu au furat.”

Europa Liberă: Actuala guvernare nu are nici o șansă, în opinia dumneavoastră?

- „Nu. Absolut nu. Și cei care sunt peste hotare, cred că exprim părerea multora din ei, nici cei de peste hotare nu-i mai cred.”

Europa Liberă: De cât timp ați plecat?

- „De 15 ani.”

- „Banii nu se găsesc, pentru că ei nu cresc ca în poveste. Pentru bani trebuie de lucrat.”

- „Hoții sunt hoți, au fost hoți și o să rămână. Au luat câte puțin până au făcut mult, dar de dat înapoi nu au de unde. Așa că numai să-i pună la închisoare, să lucreze, că altfel nu.”

- „Ce putem să facem, să schimbăm ceea ce cere tot poporul. Să organizăm alegeri anticipate pentru a schimba conducerea, pentru că nimeni nu mai are încredere în ea.”

- „Eu nu sunt pentru guvernul ăsta care a fost ales, și pentru cine se află acum la putere, dar altă ieșire din situație nu avem. Sper să nu se ducă țara în mai rău, adică în alegeri anticipate, pentru că nu se știe ce o să se întâmple cu vectorul european.”

- „Trebuie să reluăm relațiile comerciale cu Rusia, așa cum a făcut Găgăuzia. De aceea, în Găgăuzia au început să lucreze fabricile, de conserve, de vin. Eu cred că noi nu ar trebui să mergem cu mâna întinsă, dar să facem comerț și să avem niște relații bune cu toți vecinii. Atunci vom avea bani și pentru pensii, și pentru salarii. Este înjositor să mergem și să cerem bani de undeva, când Moldova, cu un popor atât de muncitor, se poate auto-întreține.”

- „Cred că banii pot fi găsiți doar în Rusia. Să ne unim cu Rusia, Kazahstan, acolo putem să facem bani, au petrol. Eu mă duc în Rusia sau în Kazahstan și în trei luni pot să câștiga 10.000, 15.000 de dolari. Nu-mi place Europa. Vă spun așa cum este, acolo sunt prea mulți străini. Vreau să trăim așa cum a fost în Uniunea Sovietică, așa cum trebuie să fie.

Europa Liberă: - De unde sunteți?

- „Din Edineț.

Europa Liberă: - Câți ani aveți?

- „21.”

- „Alaltăieri am văzut o știre, în care au spus că dacă până joi, autoritățile nu vor întreprinde anumiți pași spre Rusia, așa cum am înțeles eu, atunci va fi război civil.

Europa Liberă: - De unde sunteți?

- Din Soroca.

Europa Liberă: - Unde ați văzut asemenea știri?

- La televizor.”

- „Lumea nu mai are încredere, chiar nici țările respective care ne-au susținut, România, Europa. Știți, este o fabulă despre lebăda, racul și știuca... cam așa se primește și la noi în țară, fiecare trage în partea lui.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG