Linkuri accesibilitate

Rusia se „emancipează” de Occident


La conferința de presă de la Moscova
La conferința de presă de la Moscova

Conferința de presă a ministrului rus de externe Serghei Lavrov și opțiunile diplomației Kremlinului.

Rusia nu va permite Occidentului să o pedepsească pentru că a decis să ducă o politică externă independentă, care ține cont de interesele Federației nu ale Statelor Unite sau Uniunii Europene. Avertismentul a fost dat marți, la Moscova, de ministru rus de externe Serghei Lavrov într-o conferință de presă la care a făcut bilanțul anului „diplomatic” 2015.

Aici, în încercarea Rusiei de a-și formula propria politică externă în funcție de propriile interese strategice, vede Lavrov adevărata sursă a tensiunilor dintre Rusia și Occident și motivul sancțiunilor internaționale impuse Federației din 2014, când a avut loc anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea. Un subiect la care Serghei Lavrov a revenit pe larg mai tîrziu, în conferința sa de presă.

„Suntem gata pentru o... cooperare mai constructivă cu partenerii noștri occidentali, inclusiv cu Europa și Statele Unite ale Americii..., dar numai exclusiv pe bază egalității și a avantajului reciproc, fără un amestec în afacerile interne ale celuilalt și cu respectarea intereselor fundamentale ale fiecărei părți”, a declarat șeful diplomației ruse.

„Partenerii occidentali au dreptate când spun că relațiile dintre Rusia și Occident nu vor mai fi niciodată la fel”, a spus ministrul de externe rus, care a criticat din nou inițiativele calificate drept „destabilizatoare” ale partenerilor sau ale foștilor parteneri din Vest, în primul rând extinderea spre est a Alianței Nord-atlantice și staționarea unor elemente ale scutului anti-rachetă american în țările din flancul est al NATO, România și Polonia.

Lavrov: Rusia este dispusă să dialogheze constructiv cu UE și SUA, dar numai ca partener egal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:01 0:00

„Observăm continuarea liniei nu foarte constructive și periculoase față de Federația Rusă, inclusiv consolidarea capacităților militare ale NATO aproape de granițele noastre, crearea segmentelor european și asiatic al sistemului global antirachetă al SUA”, a spus ministrul de externe rus la conferința sa de presă anuală.

Din partea jurnaliștilor ucraineni de la agenția de știri „Unian”, a venit o întrebare despre legitimitatea anexării peninsulei Crimeea, sursa tensiunilor recente în relațiile Rusiei cu Occidentul, alături de implicarea activă a Rusiei de partea separatiștilor în estul Ucrainei, pe care Moscova o neagă.

A încălcat Rusia, prin anexarea peninsulei, Memorandumul de la Budapesta?

Răspunul lui Lavrov a fost un „nu” clar, pentru că - aspus e - Rusia nu a amenințat Ucraina cu arme nucleare. Lavrov a ținut să precizeze că nici nu poate fi vorba acum de o eventuală retrocedare a Crimeii. „Memorandumul de la Budapesta prevede o singură obligație - să nu fie folosite arme nucleare împotriva Ucrainei', a spus Lavrov, citat de agențiile internaționale de știri.

Memorandumul de la Budapesta a fost semnat la 5 decembrie 1994, în Ungaria, între Ucraina, SUA, Marea Britanie și Rusia. El statuează că Ucraina renunță la arsenalul nuclear, pe care îl moștenise din timpul sovietic, în schimbul unor prevederi că independența sa va fi garantată.

„Referitor la Crimeea nu avem nimic de retrocedat. Nu ducem cu nimeni niciun fel de negocieri privind o eventuală retrocedare a Crimeii. Peninsula Crimeea este teritoriu al Federației Ruse în deplină conformitate cu voința poporului din Crimeea [...] în urma referendumului din martie 2014”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la conferința de presă de astăzi, de la Moscova.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG