Linkuri accesibilitate

În ce condiții poate fi recâștigată normalitatea în Republica Moldova?


La sfîrșit de săptămână cu Valentina Ursu și invitații ei: locuitori din Nisporeni și profesorul Vladimir Solonari din Statele Unite.

Mai multe organizații neguvernamentale au dat publicității o declarație în care condamnă ceea ce ele numesc distorsionarea procesului democratic din țară, prin modul de formare, votare și învestire a guvernului Filip. Declarația le cere guvernanților să respecte principiile unui stat de drept, legislația existentă și să restaureze cât mai repede încrederea pierdută în instituțiile statului.

În ce condiții poate fi recâștigată normalitatea în Republica Moldova? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

Parlamentul european a salutat învestirea unui nou guvern la Chișinău și i-a cerut să rezolve grabnic problemele cu care se confruntă țara. Și oamenii cu care am discutat la Nisporeni vor ca partidele să se reformeze, dar mai doresc curaj noilor competitori, partidelor sau figurilor noi. Unii dintre orășeni leagă anumite speranțe de guvernul Filip, alții însă sunt mai rezervați.

La sfîrșit de săptămână cu Valentina Ursu și invitații ei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:44 0:00
Link direct

„Îmi pare rău de ceea ce se petrece. Au apărut la putere oameni care nu erau de dorit.”

Europa Liberă: Vă referiţi la învestirea guvernului?

„Da. Fiindcă majoritatea nu l-au dorit pe Plahotniuc şi nu-l doresc, şi cer alegeri anticipate. Aceasta e o realitate şi noi, poporul, nu avem decât să ne unim şi să facem alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Unii spun că alegerile anticipate ar fi o soluţie pentru Moldova, alţii spun că, din contra, ar putea apele să se tulbure şi mai mult.

„Fiindcă văd și înţeleg că e foarte greu de prezis: dacă vine echipa lui Dodon şi Usatîi? Noi ştim. Și Dodon deschis spune că e pro-Rusia. Şi aici eu nu sunt de acord cu Usatîi şi cu Dodon. Nu îi pot simpatiza deloc, fiindcă sunt foarte-foarte periculoşi.”

Europa Liberă: Şi atunci ar trebui să daţi o şansă guvernului, să vedeţi cum se descurcă el, soluţionând problemele cetăţeanului.

„Eu cred că totuşi ar trebui să se înţeleagă, să se întâlnească, să iasă la un numitor comun. Şi poate să le dea și un termen de încercare, fiindcă ei între dânşii nu se pot înţelege, partidele, am în vedere care sunt la putere, se ceartă între ele şi nu pot găsi un numitor comun, toţi vor la putere. Dar puterea trebuie să fie una.”

Europa Liberă: Dar cine merită să aibă puterea?

„E greu de spus. Dau vina unul pe altul, că toţi sunt vinovaţi, dar vinovaţi nu pot fi toţi.”

Europa Liberă: Şi cine-i vinovatul cel mai mare? Şi în cine mai aveţi încredere?

„Vinovatul cel mai mare eu totuşi îl socot pe Plahotniuc. El trebuia să iasă din politică şi să-i lase în linişte pe ceilalţi. Are de toate, facă Dumnezeu parte!”

„Vom lua lopeţile, furcile, ne ducem la guvern, îi vom înțepa cu furcile şi gata.”

„Lumea protestează, dar de acum nu mai are încotro, e ales prim-ministrul Filip. Dumnezeu cu el, să facă bine în ţară, să poată lumea trăi poate şi mai bine. Eu aş zice să fie alegeri.”

Europa Liberă: Dar alegerile au avut loc acum un an şi un pic.

„Să aleagă poporul, dar să dea pe deplin drept ce vrea poporul să aleagă, nu cumpărături cu pachete.”

Europa Liberă: Dar acum, pe moment, situaţia s-a dezamorsat, odată cu învestirea guvernului?

„Rămân încă la îndoială.”

„Nu avem cu ce trăi. Primim pensie mizeră de 400-700 de lei. Nu avem cu ce hrăni copii, nu avem pentru radio cu ce îl plăti, un televizor nu avem, lumina nu avem cu ce plăti. De atâta și răscoala aceasta se face.”

Europa Liberă: Revolta populară cu ce se va termina?

„Nu se ştie încă cu ce. Pentru că nu sunt bani, nu dau bani la oameni, nu avem cu ce trăi. E nemulţumită lumea.”

Europa Liberă: Dar odată ce a fost votat un nou guvern?

„E bun că au votat guvernul. Şi guvernul poate va rezolva ceva.”

Europa Liberă: Ştiţi cine e premier?

„Știm. Pavel Filip.”

Europa Liberă: Ce aşteptaţi acum să facă guvernul?

„De la Filip aşteptăm poate ne va majora pensiile, salariile.”

Europa Liberă: Interesul politicianului se intersectează cu interesul cetăţeanului alegător?

„Nu. Pentru că un politician primeşte vreo 20 de mii de lei şi el are cu ce trăi, poate cumpăra şi un kilogram de salam, şi de peşte, dar tu un kilogram de salam nu poţi să-l iei, fiindcă e 120 de lei kilogramul. Noi nu putem aşa trăi în ţara aceasta.”

Europa Liberă: Şi politicianul nu trăieşte cu interesul omului de rând?

„Trăiesc pentru interesul lor, nu pentru al ţăranului care e de la sapă, de la sat. Acesta e obijduit.”

Europa Liberă: Dacă s-a ales guvernul, se liniştesc spiritele?

„Poate se vor linişti, dar nu ştiu, ce arată la televizor nu e bun. Se bat. Ce, e bine?”

Europa Liberă: Cine se bate?

„Din Parlament lumea sare că trebuie să le facă parte şi lor, dar ei nu fac parte la ţărani, fac parte numai între dânşii.”

„E greu în toate celea. Şi rugăm guvernul care a fost votat, mulţumim lui Pavel Filip, ca să conducă să ne bucurăm, să fim sănătoşi cu toţii.”

Europa Liberă: Ce aşteptaţi să facă acest guvern în primul rând?

„În primul rând lumina să se ieftinească, gazul şi produsele să fie mai ieftine. În primul rând pâinea, lumina şi gazul, aceasta e ce dorim noi, ca să ne ajungă un salariu mic ca să trăim, că la noi tare e mic salariul şi nouă nu ne ajunge 1000 de lei. Şi eu am de lucru oleacă, dar sunt oameni care nu lucrează nicăieri. Dar cu ce să trăiască? Cum să trăiască? Numai cu ajutoarele. Dar şi ajutorul acesta de 500 de lei nu ajunge, e tare puţin.”

Europa Liberă: Dar acum va fi stabilitate, dacă este guvern sau se va ajunge la anticipate?

„Nu vrem la anticipate. Fiindcă va fi iar greu, va fi criză mare, că noi trebuie să mai aşteptăm până se vor regula toate anticipatele acestea. Noi aşteptăm să fie bine.”

„Dacă sunt anticipate, de acum spun că toţi banii se duc la anticipate şi rămânem pensionarii fără o capică vreo două-trei luni de zile, nu vom avea chiar de pâine.”

„Până acum s-a furat un miliard, dar acum vor fura şi banii care au mai rămas, că nu va avea lumea cu ce trăi. Noi nu am primit salariul de luna trecută şi nici nu avem cu ce plăti lumina, nici gazul, nimic. Nu am primit salariul că spun că sunt furaţi banii.”

„Anticipatele, dacă se fac, pensionarii iar vreo două-trei luni vor sta fără bani, fiindcă nu vor fi bani în ţară.”

Europa Liberă: Aceasta e temerea cea mai mare?

„Da.”

Europa Liberă: Dacă se va ajunge la alegeri, ştiţi pentru cine să votaţi, aveţi cu cine să votaţi?

„Avem.”

Europa Liberă: Cu cine?

„Vom vedea, doar sunt mai mulţi pe listă, vom alege unul.”

„Ne vom uita, după stabilirea guvernului, ce vor alege ei timp de o lună sau de două. Fiecare promite viaţă bună, am în vedere şi democraţii, şi comuniştii, ei toți promit, dar nimic nu se vede din urma lor. Sunt hoţi, dar noi vrem bunătate, noi vrem toată lumea să avem de toate, fericire şi noroc.”

Europa Liberă: Cum se trăieşte în Moldova şi de ce s-a ajuns la această situaţie de criză, de neîmpăcare, de revoltă?

„E mită multă peste tot locul unde te duci. Şi totul e scump. Şi pensia e puţină, e mizerabilă.”

Europa Liberă: Acum, dacă a fost înscăunat un nou guvern, va fi stabilitate?

„Poate va da Domnul, noi aşa credem. Sperăm, populaţia, că va fi totul bine, tragem nădejde.”

Europa Liberă: Se zice că s-a ales răul cel mai mic, dar unii spun că şi acest rău mic e tot mare.

„E mare. Dar e mai stabil, noi sperăm că va fi tot mai stabil. Dacă nu va fi, e pierdută încredere multă.”

„Încredere n-ai. A fost acela, a fost celălalt, dar de acum, mă rog, nici nu ştii pe care să-l alegi, pe care cum să-l pui.”

Europa Liberă: De ce v-au dezamăgit cel mai mult politicienii?

„Pentru folosul lor.”

Europa Liberă: Interesul politicianului se intersectează cu interesul cetăţeanului care îl alege?

„Nu.”

Europa Liberă: Şi atunci dumneavoastră oricum mergeţi să-i votaţi.

„Trebuie să te duci.”

„Trebuie să fie acum o clasă politică nouă, mai bună.”

„Pe care să-l alegem? Văd că şi tineretul la democraţi de la comunişti a venit Sîrbu. Noi sperăm la bine, dar ce va fi vom vedea.”

Europa Liberă: Ce probleme vreţi acum să fie rezolvate prioritar de către executiv, de către cabinetul de miniştri? Ştiţi cine a fost ales premier?

„Pavel Filip.”

Europa Liberă: Ce probleme trebuie să rezolve?

„Problemele întâi ale oamenilor. E greu de trăit, locuri de lucru la oameni, tineretul nu are unde lucra. Şi chiar să vrei să cumperi o tehnică, pământ, ai multe probleme, multe hârtii şi trebuie bani unde nu te întorci, taxele sunt mari.”

„Ce putem noi să spunem, când ne-au strâns de gât de tot? Au luat banii şi s-au dus. Ce facem noi? Mâine-poimâine nici pensie nu vom avea.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă cei care au fost înscăunaţi acolo la guvern?

„Să iasă în faţa lumii să-şi ceară iertare, să facă să fie bine şi pentru dânşii, şi pentru noi.”

Europa Liberă: Dacă ar ieşi să-şi ceară iertare, lumea i-ar ierta?

„Dacă vor întoarce banii înapoi şi ar da existenţă la oameni cum trebuie, eu cred că omenii i-ar ierta, că nicio faptă nu e fără răsplată.”

Europa Liberă: Urmează şi alegerea preşedintelui. Cine trebuie să aleagă şeful statului: cetăţenii prin vot direct sau deputaţii?

„Eu cred că cetăţenii mai degrabă. Ei mai bine văd omul acela decât deputaţii ceia de acolo, care şed închişi şi nu văd nimic. Că totul e în folosul statului şi nimic în folosul omului.”

*

Lipsa unei comunicări între instituțiile statului și societatea civilă, între cetățenii obișnuiți din stradă și clasa politică au adus la revoltă. Protestele din stradă trebuie să ducă la reconstrucția încrederii în politică, în partide, în Parlament, este de părere Vladimir Solonari. El a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente. În prezent lucrează profesor la o universitate din Florida, Statele Unite ale Americii. De acolo, de peste ocean, regretă că dezbinarea din societatea moldavă nu este stopată. Și, așa cum spune el, nu se cunoaște când va fi un nou moment de evaluare a armoniei în țară.

Europa Liberă: V-aţi stabilit de ceva timp peste ocean. Cum se văd lucrurile de acolo? Mă refer la situaţia din Republica Moldova. Se edifică acest stat bazat pe drept şi democratic, ţinând cont de realităţile de aici?

Vladimir Solonari: „Eu am aceeaşi părere ca majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova – dezamăgire şi şoc. Vina principală o poartă clasa politică. Şi nu numai politică, dar şi intelectuală, şi mass-media, şi toate celelalte că cinismul şi coruperea aceasta este problema cea mare, adică coruperea şi corupţia. Şi businessmenii care îi corup pe birocraţi, corup mass-media, corup alegătorii şi cei care sunt coruptibili, adică răspund pozitiv la ofertele de mituire. Şi cam lipsa de încredere reciprocă, de ce oamenii nu cred în nimeni şi nimic, în instituţiile publice, în guvern, în mass-media. E situaţia foarte-foarte proastă. Bineînţeles că eu totuşi speram că nu se va ajunge la aceea ca o persoană să acopere statul ca atare şi practic toate instituţiile statului. Este ceva fără precedent în istoria modernă în Europa, nu am auzit eu de aşa ceva.”

Europa Liberă: Despre domnul Plahotniuc se vorbeşte că ar fi un fel de Ianukovici al Moldovei, făcându-se comparaţie cu statul vecin. Să fie aşa? A reuşit domnul Plahotniuc ceea ce părea imposibil?

Vladimir Solonari: „Cred că Ianukovici nu a avut aşa un control pe care îl are acum Plahotniuc. Pentru că Ianukovici a fost ales de poporul Ucrainei şi mulţi oameni îl susţineau de la bun început. Pe urmă s-a dezamăgit lumea şi a ieşit în stradă. Dar domnul Plahotniuc, fiind urât de toată țara, cu un minim absolut de susţinere a alegătorilor, face ce vrea, pune pe cine vrea în diferite posturi, diferite funcţii, şantajează pe preşedintele ţării, abia-abia nu a devenit el prim-ministru, fără ca să aibă un minim de suport social. Eu nu ştiu aşa cazuri. Chiar să fie atât de puternic, fără nicio popularitate, numai din cauza coruperii totale a corpului parlamentar, mass-media ş.a.m.d.? Păi, Doamne fereşte! Acesta e un caz aparte, un caz atât de specific moldovenesc, basarabean.”

Europa Liberă: Cu această putere pe care se zice că ar avea-o domnul Plahotniuc, credeţi că el decide încotro Moldova: cu Estul sau cu Vestul?

Vladimir Solonari: „Sper că nu. Sper că aceasta e numai o fază în dezvoltarea Republicii Moldova. Pentru că, bine, eu deja nu sunt un om tânăr şi am văzut multe, mi se părea că gata sfârşitul lumii s-a ajuns. Pe urmă cumva se descurcă lumea şi apar noile posibilităţi. Aşa că eu cred că nu va fi totuşi cum vrea Plahotniuc, la un moment dat va fi şi situația ceea de adevăr, cum se spune, când se vor limpezi apele. Nimeni nu este pentru totdeauna.”

Europa Liberă: Guvernarea nouă veche spune că prioritatea numărul unu rămâne a fi integrarea europeană şi că, dacă s-ar provoca alegeri parlamentare anticipate, acestea ar conveni doar grupării pro-Kremlin.

Vladimir Solonari: „Aceasta este posibil şi aproape chiar inevitabil, că dacă vor fi alegeri, socialiştii vor veni la putere, s-ar putea şi cu Renato Usatîi şi partidul lui. Este foarte posibil, dar trebuie să ne întrebăm dar dacă guvernarea aceasta va fi pe doi-trei ani şi va acapara mai multă popularitate şi atunci socialiştii şi cu Renato Usatîi vor veni la putere, cine ştie cum va fi.”

Europa Liberă: Unii îşi pun întrebarea cum pot pretinde cei care au creat noua majoritate în Parlament că sunt pro-europeni, dacă sub privirea lor a fost furat miliardul, are loc acest şantaj politic în pereţii Parlamentului?

Vladimir Solonari: „Sigur. Și coruperea. Şi pe urmă mai este o problemă, că există riscul acesta că dacă vor veni ei, nu vor pleca. Dar totuşi procedurile democratice trebuie aplicate şi nu trebuie acceptat argumentul, nu se poate de acceptat argumentul că putem încălca democraţia din cauza priorităţilor pro-

Nu poate fi niciun fel de politică pro-europeană fără respectarea normelor democratice, aplicarea lor în practică. Dacă aceştia sunt corupţi, ce fel de pro-europeni sunt ei, cum pot fi consideraţi pro-europeni?

europene. Pentru că nu poate fi niciun fel de politică pro-europeană fără respectarea normelor democratice, aplicarea lor în practică. Dacă aceştia sunt corupţi, ce fel de pro-europeni sunt ei, cum pot fi consideraţi pro-europeni? Eu nu ştiu în ce măsură, că s-a făcut un guvern e un lucru pozitiv sau negativ, în perspectivă de scurtă durată. Eu vorbesc de perspectivele acestea de lungă durată, pentru că eu văd însuşi procesul prin care s-a făcut acest guvern, cu şantaje şi cu corupere, atât de dezgustător şi atât de cinic, procesul acesta nu dă nicio speranţă că guvernul acesta va fi mai bun decât cele precedente. Ceea ce se începe prin asemenea proceduri, prin asemenea metode nu va fi ceva pozitiv pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar din această compromitere a valorilor, cine are de câştigat?

Vladimir Solonari: „Nu ştiu cine are de câştigat. Dacă vreţi ca eu să spun că Moscova are de câştigat... Cred că Moscova a devenit mult mai slabă decât crede lumea la momentul actual, nu poate să facă multe lucruri în spaţiul acesta ucrainean şi moldovenesc, din cauza slăbiciunii economice. Şi mai mult e aparenţa aceasta că iată ei pot câştiga prin asemenea măsuri, prin compromitere ş.a.m.d. Eu mai mult sunt deprimat de faptul că niciun fel de posibilitate de dezvoltare economică, spirituală, culturală, prosperitate nu există într-un stat care este corupt în măsura în care este coruptă Republica Moldova. Niciun fel de investiţii nu vor veni în ţara în care nu există lege, în care orice business poate fi acaparat de o structură mafiotă, cu folosirea sistemului judecătoresc care este atât de corupt, în care structurile de stat nu apără legea, ci apără interesele celor care se află la putere, ale unei grupări economice mafiote. Ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova este o criză atât de profundă din care nu se vede nicio ieşire. Aceasta mă deranjează mai mult.”

Europa Liberă: Dacă s-a creat această zonă gri, cui foloseşte ea?

Vladimir Solonari: „Cred că nimeni nu câştigă din aceasta. Eu nu văd cine câştigă, eu văd cine pierde din aceste evenimente, eu văd că aproape toată lumea pierde. Pierde Republica Moldova, pierde poporul Republicii Moldova, pierd şi vecinii Republicii Moldova. Pierde România din cauza că e instabilitate la hotarul de Est. Pierde Ucraina pentru că e instabilitate şi lipsă de dezvoltare, şi corupere. Sunt flageluri care se răsfrâng şi pe teritoriul statelor vecine. Pierde Europa. Şi dacă guvernul lui Putin crede că el va câştiga prin aceasta, probabil şi el greşeşte.”

Europa Liberă: Şi atunci să vă întreb cine poate aduce stabilitate? Cu ce persoane Republica Moldova îşi edifică viitorul? Cu cine din oamenii integri?

Vladimir Solonari: „Eu cred că au apărut totuşi nişte persoane interesante şi care par să nu fie implicate în scandaluri, în scheme ş.a.m.d. Maia Sandu cred că este un personaj interesant, acelaşi Ion Sturza care a apărut pe scena politică, probabil sunt şi alţi oameni. Dar aceasta trebuie să decidă alegătorii. Adică eu tot sunt alegător. Dar cei care locuiesc acolo urmăresc evenimentele mai de aproape, ei trebuie să decidă. În perspectivă de durată medie putem spera la o schimbare pozitivă, putem spera că sunt oameni, sunt posibilităţi. Dar la momentul actual ceea ce s-a întâmplat este foarte prost. Scandalul a fost incredibil, că tupeul lui Plahotniuc este ceva în afara raţiunii, este ceva ca un fel de nebunie. Iată el voia să fie prim-ministru şi a cedat în ultimul moment, tot probabil că nu prea a cedat, mai mult de formă a cedat, dar în realitate tot aşa este, că el rămâne la cârma ţării.”

Europa Liberă: Se zice că el ar râvni la funcţia de şef de stat. Şi atunci PD-ului îi vor reveni toate cele trei funcţii supreme în Republica Moldova: Preşedinţia, Parlamentul şi guvernul?

Vladimir Solonari: „Reieşind din stilul personal al lui Plahotniuc, eu nu cred că este exclusă această variantă de evoluţie a evenimentelor din Republica Moldova. Într-adevăr este un om foarte ambiţios şi merge peste cadavrele oponenţilor politici, ca un fel de tanc, distruge totul ce este în cale. Cred că e posibil că el va încerca să facă aceasta şi probabil că este posibil că va reuşi. Statul Republica Moldova este un fel de dictatură la momentul actual, să fim

Plahotniuc controlează aproape tot. Ce nu mai controlează el? Nu vă controlează pe dumneavoastră, pentru că vorbiţi cu mine şi vreţi să publicaţi. Dar în ce măsură lucrul acesta este important? Probabil cineva va citi, cineva va vorbi de interviul acesta, oamenii vor ieşi în stradă. Dar parcă s-a demonstrat că el poate ignora aceste proteste, el are în mână poliţia, structurile de forţă, el are sistemul judecătoresc în mână, sistemul politic în mână.

serioşi, Plahotniuc controlează aproape tot. Ce nu mai controlează el? Nu vă controlează pe dumneavoastră, pentru că vorbiţi cu mine şi vreţi să publicaţi. Dar în ce măsură lucrul acesta este important? Probabil cineva va citi, cineva va vorbi de interviul acesta, oamenii vor ieşi în stradă. Dar parcă s-a demonstrat că el poate ignora aceste proteste, el are în mână poliţia, structurile de forţă, el are sistemul judecătoresc în mână, sistemul politic în mână. Chiar şi la momentul actual în mare măsură Moldova este o dictatură a lui Plahotniuc, a unui mafiot şi unui businessman corupt şi cinic. El a corupt şi a distrus partidele politice, cu foarte puține excepţii, dar aproape toate. El a cumpărat, a corupt clasa politică aproape în totalitate. El controlează mass-media, nu toată, dar majoritatea. Adică în ce măsură ceea ce se face în Republica Moldova nu este dictatură? Nu este un Gulag, nu sunt lagăre de concentrare? Nu sunt, dar lumea pleacă din ţară, lumea este dezamăgită, lumea este înfricoşată, lumea este speriată.”

Europa Liberă: De ce colegii săi din PD acceptă această stare de lucruri?

Vladimir Solonari: „Coruperea şi şantajarea, şi cinismul, cred că aceste cuvinte descriu situaţia. Nu cred eu că sunt acolo multe secrete, că a inventat el ceva nou. Acesta este mai mult un material uman cu care el manipulează toată ţara, este răspunzător de succesul lui, în mare parte.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi că şi Occidentul într-un fel ar încuraja varianta oligarhului local din Republica Moldova, în detrimentul vectorului geopolitic?

Vladimir Solonari: „Îmi vine greu să răspund la această întrebare, sunt surprins, dar două momente pot să vi le spun. În primul rând, sunt multe lucruri acum pe capul Occidentului, Europei, cancelariilor europene şi americane şi ei trebuie să se gândească la atâtea crize politice, economice, la fluxurile acestea de migranţi ş.a.m.d., că Republica Moldova nu apare în niciun fel de prioritate. Şi atunci pentru dânşii stabilitatea cât de fragilă este preferabilă unei crize profunde şi fără ieşire, pentru că ei nu văd ieşire. Probabil şi se tem de turnura aceasta spre Est a Republicii Moldova şi întărirea poziţiei Rusiei, şi influența Rusiei asupra Ucrainei ş.a.m.d. Cine ştie care sunt considerentele acolo? Eu cred că în mare măsură sunt exagerate. Cum v-am spus, Moscova e foarte mult slăbită şi nu este gata acum la o nouă provocare, să ne facă noi probleme în Ucraina, pentru că şi aşa ele costă foarte mult pentru guvernanţii de la Moscova. Dar acestea probabil sunt considerentele de care se conduce Occidentul. Pe de altă parte, trebuie să înţelegem că limbajul folosit de diplomaţii occidentali este limbajul diplomatic, ei nu pot spune: „Noi credem că guvernul acesta nu are nicio legitimitate”. De ce? Pentru că el a fost votat de Parlament, la urma urmei.”

Europa Liberă: Cum au fost respectate procedurile din Legislativ, dacă nici nu a reuşit să prezinte domnul Filip programul de guvernare, deputaţii nu au pus întrebări cabinetului de miniştri şi premierului, la Preşedinţie au depus jurământul în miezul nopţii?

Vladimir Solonari: „Ca atare este majoritate, ea a înaintat candidatura, Curtea Constituţională a spus că această procedură este una constituţională, deputaţii au votat, guvernul a fost învestit. Americanii au spus ceea ce au spus, europenii au spus ceea ce au spus. Probabil că nu trebuie să fim noi de acord, dar la urma urmei contează cum se va dezvolta economia şi societatea Republicii Moldova şi în ce măsură lumea se va pătrunde de simţul responsabilităţii de ceea ce se întâmplă în propria ţară şi data viitoare va alege alte partide şi va ţine minte cum au procedat politicienii pe parcursul evenimentelor din ultimele luni. O altă problemă e: cum nu ştiu ei ce sunt cei care acum sunt la putere? Cum de au votat ei aceleaşi partide ultima dată? Aceasta este într-adevăr o problemă. Cum au votat?”

Europa Liberă: Le-au dat ultima şansă, ca şi când să ducă Moldova pe calea eurointegrării.

Vladimir Solonari: „Dar atunci data viitoare trebuie să demonstreze că au învăţat lecţia şi să voteze alte partide.”

Europa Liberă: La 30 noiembrie nici nu au avut alternativă, pentru că tot aceleaşi partide au fost în cursa electorală şi atunci cetăţeanul a ales din ceea ce s-a propus.

Vladimir Solonari: „Aveţi dreptate. Dar sper că data viitoare vor fi alte partide, vor fi alternative. S-a anunţat formarea partidului Maiei Sandu, Sturza spune că este gata să fie tot în acelaşi partid. Platforma DA a apărut. S-ar putea să fie alte variante alternative, alte posibilităţi, să vină oameni cu promisiuni de formare a unei structuri de luptă cu corupţia, cum s-a făcut în România, să fie cercetaţi oamenii aceştia care acum sunt pe prim-plan şi asupra cărora

Dacă se va mobiliza societatea, se vor mobiliza alegătorii, să fie mai puţin dezbinaţi şi mai mult uniţi în jurul acestei probleme de corupere, vor înţelege că nu există altă posibilitate decât integrarea europeană şi purificarea structurilor de stat, şi moralizarea societăţii, se vor deschide alte posibilităţi, alte oportunităţi.

planează foarte verosimile dubii privind integritatea lor. La urma urmei nu s-a terminat istoria cu acest guvern, acesta nu e sfârşitul lumii. Aceasta e o etapă foarte neplăcută în istoria Republicii Moldova. Dacă se va mobiliza societatea, se vor mobiliza alegătorii, să fie mai puţin dezbinaţi şi mai mult uniţi în jurul acestei probleme de corupere, vor înţelege că nu există altă posibilitate decât integrarea europeană şi purificarea structurilor de stat, şi moralizarea societăţii, se vor deschide alte posibilităţi, alte oportunităţi. Vom ieşi noi din situaţia aceasta. Printre altele, să mai privim şi dintr-un alt unghi de vedere, că totuşi preşedintele Timofti, de care parcă toată lumea râdea încă nu demult, a demonstrat un fel de integritate care este rară în condiţiile Republicii Moldova şi fermitate. A dat un exemplu clasei politice cum trebuie să procedeze un om cu minim de moralitate şi integritate. Este un lucru pozitiv. A reapărut domnul Sturza, a apărut Maia Sandu, este sânge proaspăt şi noile începuturi care pot da roadă puţin mai târziu. Nu e aşa? Aşa eu vreau să privesc această situaţie, că la momentul actual totul pare foarte urât şi foarte prost, şi foarte dezgustător şi avem toate pricinile ca să privim situaţia în acest fel. Dar pe de altă parte, vedem şi latura pozitivă. Sigur că marea problemă este că, dacă nu va apărea alternativa pe segmentul acesta pro-european al spectrului politic, s-ar putea să câştige populiştii lui Usatîi, socialiştii lui Dodon şi cine ştie cum va fi atunci. Şi aceasta ar fi prost. Cu cât mai mult se ţine la putere această grupare şi, dacă nu va apărea alternativă vizibilă la ea, cu atât mai mare e probabilitatea că aşa şi va fi, că socialiştii şi Usatîi vor câştiga alegerile şi va fi o nouă lacună în istoria modernă a Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG