Linkuri accesibilitate

Cum se fabrică ştiri false


Reflectarea problemei refugiaţilor prin prisma alarmismului xenofob.

În aceste zile se risipeşte o mare cantitate de cerneală pentru a convinge un anumit segment al populaţiei europene că declinul vechiului continent este iminent. Incidentele din noaptea de revelion, din Köln, au furnizat euroscepticilor declaraţi, grupurilor, mişcărilor şi partidelor naţionaliste, populiste şi radicale de dreapta argumentele binevenite pentru a-şi îngoşa vocile şi de a se prezenta ca profeţi ai armaghedonului.

Jurnal de corespondent: William Totok (Berlin)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Demonizarea colectivă a refugiaţialor sosiţi în Europa ca luptători deghizaţi ai Statului Islamic, terorişti şi avangarda transformării continentului într-un califat musulman reprezintă, pe alocuri, curată propagandă politică şi polemică ideologică ieftină contra „multiculturalismului” şi „corectitudinii politice”.

În consecinţă, multiculturalismul şi corectitudinea politică sînt descrise ca fenomene vizibile ale ofensivei unor forţe oculte, globaliste, neo-marxiste, prin care se subînţeleg vechile clişee cu substrat antisemit potrivit cărora în spatele tuturor nenorocirilor s-ar afla evreii masoni, sprijiniţi de către americani.

Cît de adînc înrădăcinată este această idee se desprinde din nenumăratele intervenţii ale unor „comentatori” care-şi răspîndesc părerile prin intermediul unor reţele de socializare, pe platformele electronice ale ziarelor, destinate cititorilor, pe bloguri şi, nu în ultimul rînd, în mass-media, chiar şi în cea pretins echidistantă. Astfel, o ştire publicată în limba română de către o agenţie de presă, considerată serioasă, lansa (pe data de 11 ianuarie), prin titlu ceea ce nici pînă astăzi nu a fost elucidat. Pentru „agresiunile din Ajunul Anului Nou din Köln”, sugera titlul, sînt suspectaţi „IMIGRANŢI sosiţi în ultimele luni în Germania”. Pentru a da acestei ştiri o greutate mai mare cuvîntul „imigranţi” a fost scris cu majuscule.

Semnificativ pentru procedeele de hiperbolizare alarmistă este felul cum sînt preluate şi apoi prelucrate astfel de ştiri de anumite redacţii.

Un exemplu de distorsionare evidentă a realităţii prin intermediul unei ştiri este povestea răspîndită despre interdicţia intrării unor refugiaţi într-o piscină din Bornheim, după ce cîteva femei au reclamat comportamentul agresiv al unor străini. Din acest incident s-au fabricat în presa de limba română titluri ca: „Tinere din Germania, violate la piscină de către imigranți” (16.1.). Un titlu asemănător (din 18.1.) care se referă la un incident similar (deşi din articolul eliptic nu se desprind informaţiile necesare înţelegerii situaţiei zugrăvite) sună şi mai grav: „Trei imigranți sirieni adolescenți au violat și agresat sexual două fete la o piscină din Germania”.

Despre faptul că interdicţia de a frecventa piscina din Bornheim a fost ridicată, publicaţia a preferat să nu amintească – desigur pentru a nu diminua mesajul.

Cea mai stranie poveste este cea răspîndită, duminică, de acelaşi ziar, citat mai sus, sub titlul „Fetița unor muncitori ruși a fost violată de șapte imigranți musulmani la Berlin. Poliția mușamalizează cazul”. S-a dovedit că toată această poveste este o pură invenţie care a fost pusă în circulaţie de către surse neidentificate din Rusia. Povestea a fost preluată apoi de internauţi şi de gazeta „Sputnik” (care are şi o ediţie destinată în exclusivitate Moldovei). Deşi poliţia berlineză a dezminţit relatarea inventată (a se vedea aici şi un articol din Berliner Zeitung, din data de 17 ianuarie), ea continuă să circule şi este folosită ca argument forte în propaganda xenofobă tot mai agresivă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG