Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Domnul preşedinte Timofti pur şi simplu a fost tras pe sfoară”


Un punct de vedere săptămânal cu directorul executiv al ADEPT.

Igor Boțan: „Situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova şi dezvoltarea crizei politice sunt rezultatul hotărârii Curţii Constituţionale din 29 decembrie. Am văzut că şeful statului, domnul Timofti, atunci când şi-a schimbat punctul de vedere şi a numit candidatul Partidului Democrat, a invocat această hotărâre. Înţelegem acum: Curtea Constituţională, foarte clar înţelegem, şi-a depăşit atribuţiile, a venit cu creaţie legislativă, dacă putem spune aşa. Domnul preşedinte Timofti a emis o adresare către cetăţeni, explicându-şi acţiunile şi faptele. Înţelegem foarte clar din această adresare către cetăţeni că domnul preşedinte Timofti pur şi simplu a fost tras pe sfoară şi, după ce candidatul pe care l-a desemnat, domnul Ion Păduraru, în mod neaşteptat, şi-a prezentat demisia, domnul preşedinte a invocat faptul că este obligat de hotărârea Curţii Constituţionale să propună la funcţia de prim-ministru candidatul aşa-zisei majorităţi. Între judecătorii sau exponenţii Curţii Constituţionale şi ex-judecători ai Curţii Constituţionale există dispute care sunt publice. Vreau să menţionez remarca pe care a făcut-o fostul judecător de la Curtea Constituţională, domnul Nicolae Osmochescu, care a invocat foarte corect şi foarte clar că, după hotărârea Curţii Constituţionale din 29 decembrie, Parlamentul trebuia să se convoace să ia act de constituirea aşa-zisei majorităţi parlamentare, aceasta să fie consemnată, astfel încât documentele oficiale să poată merge în arhivă şi documentul oficial adoptat în şedinţa în plen a Parlamentului să-i poată fi prezentat şefului statului. Toate aceste detalii pur şi simplu lipsesc.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:19 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dacă nu s-a făcut, de ce domnul Timofti a luat în serios această declaraţie a majorităţii din care ba dispar nişte semnături, ba se refac?

Igor Boțan: „Putem ghici de ce. S-au exercitat presiuni asupra şefului statului care într-un moment de slăbiciune a cedat. Vedem după modul în care acţionează şeful statului că nu a rezistat presiunilor. Şi este foarte important că şeful statului a făcut aceste cedări în contextul în care media holdingul domnului Plahotniuc vehiculează ideea aşa-zisei lovituri de stat. Este o pură invenţie, este o metodă propagandistică de o calitate foarte proastă, pentru că oricine ia un manual şi studiază ce înseamnă o lovitură de stat ştie foarte bine că loviturile de stat sunt organizate de către insideri, de cei care fac parte din guvernare.”

Europa Liberă: America Latină exemplu clasic.

Igor Boțan: „Nu doar America Latină. Luăm Africa, America Latină, luăm toată istoria. Ceea ce s-a întâmplat putem califica, dacă mergem pe filiera media holdingului domnului Plahotniuc, ca o lovitură de palat. Şi aici lucrurile sunt foarte clare. Hotărârea Curţii Constituţionale este un element, demiterea propriului guvern de către Partidul Democrat împreună cu comuniştii care acum sunt parte la această guvernare. Mai departe, modul în care s-a comportat domnul Ion Păduraru şi intervenţia procurorului Beţişor, care a invocat în mod public că în denunţul domnului Shor principalul actor şi animator al furtului unui miliard de dolari domnul Păduraru este identificat drept persoană de legătură între elementul activ al actului corupţional, domnul Shor, şi cel pasiv, domnul Vlad Filat. Este vorba despre fapte, iar faptele sunt cele mai puternice argumente.”

Europa Liberă: Dumneavoastră le însăilaţi în felul acesta. Dar opoziţia parcă accepta un Ion Păduraru sau un Ion Sturza, care ar fi perpetuat ceea ce numiţi dumneavoastră lovitură la palat.

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Toată lumea ştie că mişcarea protestatară şi partidele de opoziţie, parlamentarii şi extraparlamentarii vor un singur lucru – alegeri anticipate. Să ceri alegeri anticipate aceasta nu însemnă să organizezi o lovitură de stat. Să ceri alegeri anticipate aceasta înseamnă să te adresezi către suveran, către popor, şi să-i spui: „Dragi concetăţeni, cea mai bună soluţie e un scrutin în care această dispută de o manieră civilizată, paşnică, constituţională să fie rezolvată de către suveran, de către popor’.”

Europa Liberă: Dar alegerea lui Sturza în postul de şef al executivului nu ar fi însemnat în mod automat şi alegeri anticipate.

Igor Boțan: „Din câte înţeleg eu, numirea domnului Sturza a avut drept plan, unu – deoligarhizarea unde este posibil, depolitizarea, refacerea instituţiilor de reglementare şi purcederea la alegeri anticipate. Drept dovadă servesc chiar cuvintele domnului Sturza, care a spus că acceptă un provizorat de aproximativ un an de zile pentru a fi reaşezate lucrurile şi pentru a invita ulterior cetăţenii la urnele de vot pentru o reglementare finală a conflictului politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cabinetul Filip ar putea avea o viaţă mai lungă?

Igor Boțan: „Cabinetul Filip probabil se va confrunta cu mari probleme de credibilitate. Toată lumea înţelege că un partid care a obţinut doar o cincime de mandate în Parlament a încropit trei cincimi prin metode despre care deputaţi, şi mă refer aici la doamna Bondarenco, a spus foarte clar, i s-a propus bani, i s-a propus funcţie ş.a.m.d. Deci, este vorba despre corupţie politică. Dacă este aşa, atunci evident că această guvernare nu poate să nu fie contestată de către cetăţeni.”

Europa Liberă: PLDM în mod oficial a declarat acelaşi lucru, probabil cu probe.

Igor Boțan: „Probabil cu probe, în cunoştinţă de cauză. Pe de altă parte, este vorba despre credibilitate în ochii partenerilor de dezvoltare, fără care Republica Moldova nu poate progresa, în mod categoric. Avem o criză profundă după un furt fără precedent, după compromiterea totală a clasei politice. Este normal să se meargă la alegeri anticipate pentru a rezolva această situaţie.”

Europa Liberă: Exact invers spun deputaţii care consideră că există pericolul schimbării vectorului pro-european după acest scrutin.

Igor Boțan: „Pericolul invocat este doar un pretext pentru ceea ce noi în studioul Europei Libere discutăm de trei-patru ani de zile. Şi iarăşi vreau să-mi amintesc de mesajul colegului nostru, domnul Vitalie Ciobanu, care a spus acum trei-patru ani de zile că prin acest discurs al deputaţilor, al clasei politice suntem în permanenţă şantajaţi. Mesajul este următorul: „Am furat, vom fura şi nu ne veţi face nimic, pentru că noi suntem promotorii integrării europene. Cei care ne contestă pe noi, de fapt contestă vectorul integrării europene”. O absurditate.”

Europa Liberă: Totuşi în Parlament există fracţiuni care vor anticipate, socialiştii, de exemplu. Cine ar putea totuşi să sprijine mişcarea protestatară pentru un scrutin anticipat?

Igor Boțan: „Eu nu văd în Parlament alte fracţiuni, cu excepţia Partidului Socialiştilor, care şi-ar dori alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Grupul Leancă s-a declarat pentru.

Igor Boțan: „Grupul Leancă este reprezentat doar de doi deputaţi. Da, aceasta contează, dar nu putem vorbi despre o forţă politică serioasă. Ştim că ceea ce a rămas din fracţiunea Partidului Liberal Democrat îşi doreşte nu alegeri anticipate, ci doar depolitizarea instituţiilor de drept.”

Europa Liberă: Opoziţie constructivă.

Igor Boțan: „Da, opoziţie constructivă care îşi doreşte depolitizarea instituţiilor de drept şi de reglementare.”

Europa Liberă: Ce a mai rămas din comunişti?

Igor Boțan: „Ceea ce a rămas din comunişti cu certitudine nu îşi doreşte alegeri anticipate. Şi ştim mesajul domnului Vladimir Voronin. Deci, cei care au guvernat ţara la început opt ani de zile, după aceasta încă şase ani de zile, împreună 14, suntem în al 15-lea an de guvernare a comuniştilor şi a substituenţilor lor, Partidul Democrat, să nu uităm că domnul Plahotniuc şi domnul Marian Lupu, liderii Partidului Democrat, sunt descendenţi din Partidul Comuniştilor. Aceste formaţiuni megieşe sau congruente au aceeaşi rădăcină şi au fost la putere în ultimii 15 ani de zile şi doresc să se perpetueze la putere, chiar după furtul miliardului.”

Europa Liberă: Dar domnul Mihai Ghimpu îşi trage obârşia tocmai din anticomunism.

Igor Boțan: „Aici este marea transformare a lui Mihai Ghimpu. Am observat cu toţii cum Mihai Ghimpu a devenit partener cu grupul comunist al celor 14, deşi nu s-a schimbat nimic în atitudinea acestor comunişti. Comuniştii au rămas antiromâni, ei pledează împotriva limbii române, ei pledează şi au pledat pentru referendum în vederea asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, aceasta este esenţa comuniştilor moldoveni. De aceea este extrem de trist că Partidul Liberal a găsit de cuviinţă să intre într-o coaliţie majoritară cu aceşti deputaţi foşti comunişti.”

Europa Liberă: Formal sunt social-democraţi.

Igor Boțan: „Formal sunt social-democraţi.”

Europa Liberă: Dar nu îi puteţi refuza domnului Ghimpu dreptul de a fi convins că, dacă nu votează un premier, Republica Moldova intră sub „tancurile ruseşti”.

Igor Boțan: „Sunt invenţiile propagandei media holdingului domnului Plahotniuc, pe care îl susţine domnul Ghimpu. Republica Moldova este despărţită de Federaţia Rusă de către Ucraina. Ucraina actualmente consideră Federaţia Rusă drept principalul său inamic pe arena internaţională. Mai mult decât atât, Federaţia Rusă se găseşte acum într-o situaţie extrem de dificilă, vedem care sunt prognozele oficiale ale autorităţilor Federaţiei Ruse, nu îşi poate permite Federaţia Rusă actualmente să mai intervină cu tancuri sau să-şi ia în remorcă o ţară precum este Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi dacă dumneavoastră vă înşelaţi? Dacă au dreptate cei care au lansat de curând cercetarea precum că FSB-urile ruseşti pun la cale o destabilizare enormă în Moldova?

Igor Boțan: „Aceasta nu este cercetare, acestea sunt nişte clişee propagandistice. În ţara noastră, de la independenţă încoace, în permanenţă s-a vorbit, pe de o parte, despre pericolul rusesc, pe de altă parte, despre pericolul românesc. Nu există niciun pericol, nici celălalt. Republica Moldova în virtutea unui context regional este sortită să fie stat independent.”

Europa Liberă: Ce şanse au forţele de opoziţie să obţină anticipatele în mod paşnic, aşa cum se promite?

Igor Boțan: „Forţele de opoziţie, mişcarea protestatară pot cere anticipate. Dacă nu obţin anticipate, trebuie să întreprindă eforturi pentru a se consolida şi a se pregăti de alegeri care pot avea loc în orice moment, fie anticipate, fie ordinare, dar deja să fie pregătite. Pentru că o guvernare care nu se bucură de susţinerea poporului, a cetăţenilor Republicii Moldova şi a partenerilor externi, mai devreme sau mai târziu va cădea.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG