Linkuri accesibilitate

„Oare e atât de complicat să iubești această țară? Mă refer la ai noștri politicieni”


Jurnalul săptămânal cu Svetlana Japalău.

Nascuta la 16 martie 1974, in satul Covurlui, raionul Leova. Absolventa a Colegiului Republican de Informatica si a Academiei de Studii Economice din Moldova, facultatea de Cibernetica si informatica economica. In prezent este directoarea filialei din Republica Moldova a agentiei de relatii publice si comunicare strategica – BDR Associates.

Luni

Primul lucru pe care-l fac este sa citesc stirile... Oare e atât de complicat să iubești această țară? Mă refer la ai noștri politicieni. Jocuri murdare, orgolii afișate, manipularea daja vădită și agresivă a opiniei publice. Dar unde rămâne responsabilitatea elementară de om? Mă întreb (naiv poate), oare ai noști politicieni au mamă, tată, copiii? Și dacă da – cum se uită în ochii lor? Nu le este rușine de faptele lor?

Îmi promit să nu mai încep ziua cu știrile.

Am multe de facut pentru astazi, viata nu se opreste, nu se limiteaza, din fericite, la politică. Slava Domnului, politicienii vin si de duc, vor pleca si cei care astazi sunt pe arena tarii noastre. Se pare ca ei deloc nu se gandesc la faptul ca vor ramane in istorie ca o pata neagra... Brrr, iar politica??! STOP! Sa incep ziua!

… Ziua a fost una rodnica, una din bancile din tara ne solicita servicii de PR & Comunicare. Abia astept sa incepem colaborarea cu ei, sedinta de astazi ne-a livrat multa materie prima valoroasa.

Nu reușesc să merg la sport, speranța mea este că alături de serviciu se deschide o sală, care înțeleg că va avea program accesibil și pentru mine (după orele 19).

Marti

Pregătim acum o campanie de responsabilitate social-corporativa pentru un nou client din domeniul petrolier. Iar astazi urmeaza sa prezentam clientului conceptul de mesaje & creatie vizuala.

… Intalnirea a decurs cu brio. E meritul colegilor mei, ma mandresc enorm cu ei.

Si… ce placut este sa lucrezi impreuna cu oameni care au valori, ambitii si pasiune pentru ceea ce fac! Or aceasta companie petroliera este condusa de un om caruia ii ard ochii si vorbeste cu multa pasiune despre afacerea care o conduce.

Țara mea dragă, meriți să ai așa oameni! Chiar dacă el este cetățean al țării vecine, însă, așa cum omul sfințește locul, mă bucur să-l avem la noi în țară, văd cu ușurință câtă energie, profesionalism și inovații cultivă în echipa lui!

Seara… discuții cu fiica mea, ce bine că tehnologiile de azi permit să comunici pe săturate cu oamenii dragi!

Și ziua de azi este rodnică! Mulțumesc, Doamne!

Miercuri

Astazi seara ma duc la parinti. Tatăl meu face 73 de ani.

… am ajuns la parinti dupa 8 seara, o ceata mare de uratori umplu-se ograda. Traditiile sunt respectate cu sfintenie in satul natal.

Mereu am fost curioasă de istoria satului meu. În unele surse am găsit că denumirea de Covurlui este de proveniență cumană.

Apropo, în satul meu este una dintre cele mai vechi biserici din țară, construită inca in 1805. A fost închisă în 1959 şi redeschisă în anul 1989. Un consătean ce are grijă de biserică mi-a zis ca ea n-a fost reparată niciodată. Așa o fi? Nu știu. Și dacă este adevărat, cîtă istorie se ascunde în satul meu!

De ce totusi statul nu investește mai mult în re-descoperirea tradițiilor, culturii, istoriei? Ar fi o sursă de venit considerabilă pentru țară și oamenii său? Țin minte am fost vara asta in Creta. Un muzeu dintr-o localitate, întitulat ”Istoria civilizației”. Și ce credeți” Muzeul reprezinta de fapt o casă simpla, saracacioasa, cu cateva odai, in care sunt postate pe pereti niste poze care reflecta diverse etape din istoria civilizartiei, cum ar fi o piatra, unelte de lemn, apoi niste masini, a propos era si Gagarin in poze Si are vizitatori!

Joi

La tara diminetile sunt pline de vraja, indiferent de anotimp. La 6 dimineata deja sunt la volan, in drum spre Chisinau. Zăpadă, liniște, apoi răsărit de soare. Șofatul dimineața, distanțe lungi, oferă acea atmosferă propice pentru auto-evaluare și planificări. Îmi planific (în minte) week-end-ul, caci doar în aceste zile pot sa fac ceva pentru mine, de genul masaj, manichiură, curat etc. Mă amuză, și miră faptul că de cînd fiica mea a plecat la studii în România, am devenit o mai bună gospodină, căci deja eu fac curat în casă (și nu mai plătesc pe cineva), sau gătesc. Probabil ca intuitia mea a ales aceste ocupatii, ca sa pot trece mai usor peste desparirea de fiica mea.

Agenda zilei de azi: discutii (interviu în profunzime) despre ce inseamna Acordul de Comert Liber si Comprehensiv dintre UE si Moldova, zis si DCFTA, cu o persoană influentă din sectorul agro-alimentar din țară. O personalitate demnă de toată admiratia! ”Nu avem alt potențial, decît noi să devenim mai competitivi, și la nivel de țară, și pe piața externă. Piața este cel mai bun și obiectiv juriu... Producătorii moldoveni care au accesat piața UE sunt impresionați de cît de ușor și echitabil este să operezi pe aceste piețe… UE este o piață civilizată, care răsplătește din plin inovațiile, ideile și munca. Avem nevoie să ieșim pe piața externă cu produse care vorbesc despre istoria și tradițiile țării, și avem un potențial enorm în această direcție, fie acestea plăcinte, roșii, vin, brânză etc. Regretabil, că producătorii locali, dar și autoritățile, încă nu înțeleg rolul brandingului și promovării eficiente.”

Seara ajung istovită, și nu de muncă, ci de situația politică din țară.

Vineri

Zi sub brandul Mihai Eminescu. In copilarie am fost indragostita de poetul si prozatorul Mihai Eminescu. Acum cativa ani, am descoperit și marele jurnalist Mihai Eminescu.

Știați că jurnalistul Mihai Eminescu a deconspirat o serie de politiceni din acele timpuri, care acționau în defavoarea țării?

Am citit multe lucrări despre Eminescu, însă nici una nu oferă informații complete despre valoarea acestui mare geniu.

Sunt sigură, dacă autobiografi sau regizori talentați ar afla despre viața lui Eminescu, ar naște o mare lucrare de artă, fie carte, fie film.

… Lumea toată-i trecătoare, Oamenii se trec şi mor,

Ca şi miile de unde, Ca un suflet le pătrunde,
Treierând necontenit Sânul mării infinit.
Numai poetul, Ca păsări ce zboară
Deasupra valurilor, Trece peste nemărginirea timpuilui:
În ramurile gândului, În sfintele lunci,
Unde păsări ca el Se-ntrec în cântări.

XS
SM
MD
LG