Linkuri accesibilitate

In memoriam David Bowie (1947-2016)


A avut o îndemânare ieșită din comun în a se reinventa mereu și a se adapta modelor muzicale din cei peste 50 de ani de carieră artistică.

A murit la cîteva zile după ce a împlinit 69 de ani, în 8 ianuarie 2016, ziua când a lansat cel mai nou, și din păcate ultimul, album al său, „Blackstar”, al 28-lea din întreaga sa carieră.

Cronicarul muzical de la iTunes Stephen Thomas Erlewine afirmă că unul din clișeele despre David Bowie e că a fost un cameleon muzical care s-a adaptat neîncetat modelor și tendințelor.

In memoriam David Bowie (1947-2016)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:57 0:00

Același cronicar adaugă că, deși superficial, acest clișeu e cu totul adevărat, pentru că Bowie a avut o îndemânare ieșită din comun în a se reinventa mereu și a se adapta modelor muzicale din cei peste 50 de ani de carieră artistică.

David Bowie (David Robert Jones pe numele lui adevărat) a început să facă muzică la vîrsta de 13 ani, după ce a învățat să cânte la saxofon în timp ce studia la Liceul Tehnic Bromley din Londra.

La sfîrșitul anilor 1960 făcea ceea ce la vremea respectivă se numea muzică mod (termenul descrie o subcultură experimentalistă apărută în Marea Britanie, foarte la modă între tinerii care ascultau în special jazz modern, de unde și prescutarea mod).


Se reinventează apoi, devenind muzician și cântăreț hippie, și în anii 1970 lansează mai multe albume, între care „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, din 1972, despre care se spune că a redefinit ceea ce la vremea respectivă se numea glam rock. Personajul Ziggy Stardust avea o sexualitate incertă și a făcut din Bowie un star internațional.

A urmat, pe la mijlocul anilor 1970, perioada soul a muzicii sale, dar un soul sofisticat, căruia David Bowie îi spunea plastic soul, și care avea să se transforme în strania muzică avant-pop de pe albumul „Station to Station”, din 1976.

Scurt timp după asta, Bowie se mută la Berlin, unde înregistrează trei albume de muzică electronică experimentală împreună cu Brian Eno.

În 1983, lansează un album dance-pop, cu mare succes comercial, „Let’s Dance”, și iese treptat apoi din preferințele publicului, unii spun că devenind mediocru și manierist, înainte de a se relansa spectaculos la începutul anilor 1990, când a început a doua sa perioadă de glorie.

Solist vocal, compozitor, multi-instrumentist, aranjor, producător de discuri, pictor și actor, David Bowie a fost unul din cei mai influenți muzicieni ai ultimilor peste 50 de ani, fiecare din fazele sale muzicale generînd mai multe sub-genuri, între care punk, new wave, goth rock, ba chiar și electronica, sau cel puțin asta afirmă cronicarul muzical de la iTunes .

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG