Linkuri accesibilitate

Polonia acuzată de încălcarea valorilor comune și a legislației europene


Militanți naționaliști polonezi și unguri
Militanți naționaliști polonezi și unguri

Patru directori de televiziuni de stat și de programe și-au dat demisia săptămâna trecută în semn de protest față de amendamentele legislative.

Comisia Europeană va dezbate săptămâna viitoare noua și controversata lege poloneză despre mass media publică prin care puterea și-a arogat dreptul să numească șefii posturilor publice de radio și televiziune. Dezbaterea va avea loc în contextul altor decizii controversate adoptate de noua guvernare conservatoare a Poloniei după câștigarea alegerilor din octombrie trecut.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a stabilit pentru 13 ianuarie dezbaterea despre noua legislație poloneză a mass mediei publice la insistența comisarului pentru economie și societate digitale, germanul Gunther Oettinger.

El a avertizat Polonia cu declanșarea procedurii de infringement pentru încălcarea valorilor comune și legislației europene. „Avem numeroase motive să activăm mecanismul supremației legii și să plasăm Varșovia sub monitorizare”, a declarat Oettinger într-un interviu publicat duminică de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Acest mecanism adoptat de Uniunea Europeană în 2014 permite Comisiei să emită avertismente timpurii și să înceapă convorbiri cu statele membre despre care consideră că încalcă legislația comunitară. În lipsa unei reacții, Comisia poate declanșa o serie de pași care pot duce până la lipsirea țării respective de dreptul de vot.

Legea poloneză votată în decembrie de Parlament la propunerea partidului de guvernare conservator și naționalist Lege și Justiție oferă ministrului de finanțe dreptul de numire a șefilor posturilor de radio și televiziune de stat. Aceste două instituții la fel ca agenția de știri PAP vor fi tranformate în „instituțiii culturale”, patronate de un Consiliu național al mediilor, care va fi creat.

Criticii spun că legea care mai trebuie promulgată de președintele Andrzej Duda face parte din încercările noii puteri de a spori controlul asupra presei.

Patru directori de televiziuni de stat și de programe și-au dat demisia săptămâna trecută în semn de protest față de amendamentele legislative, în timp ce postul public de radio își începe emisia zilnică atât cu intonarea imnului polonez, cât și a celui european pentru a sublinia atașamentul față de valorile Uniunii Europene.

Un purtător de cuvânt prezidențial a spus, însă, că schimbările în legislația mas mediei publice sunt necesare pentru că radiodifuzorii publici ar fi făcut partizanat în ultimii opt ani în favoarea guvernului liberal precedent al Platformei Civice.

Ei „nu au dat o para chioară pe pluralism”, dar „nici un comisar european sau europarlamentar nu și-a exprimat vreodată îngrijorarea”, a spus purtătorul de cuvânt Marek Magierowski.

În ultima vreme, Varșovia a mai provocat îngrijorarea Uniunii Europene și prin amendamente la legea Curții Constituționale, despre care criticii spun că erodează mecanismele de control democratic, sporind influența guvernului asupra instanței.

Dar, noua putere poloneză eurosceptică a respins mereu criticile de subminare a democrației și a spus că are mandatul alegătorilor să obțină mai multă independență față de Bruxelles.

Într-un interviu acordat duminică popularei publicații germane Bild, ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a declarat că guvernul conservator dorește „să vindece” Polonia după 25 de ani de „îndoctrinare liberală”, care „nu a avut nimic în comun cu valorile poloneze tradiționale”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG