Linkuri accesibilitate

Ion Sturza a criticat partidele parlamentare pentru că nu au colaborat la formarea unui guvern politic


Duminică, 3 ianuarie, candidații la portofolii ministeriale au semnat, pe propria răspundere, declarația de integritate

Dumincă, 3 ianuarie, într-o ședință publică, Ion Sturza a criticat din nou partidele parlamentare pentru faptul că nu au colaborat la formarea unui guvern politic, cum ar fi fost normal. În aceste condiții, s-a format guvernul de tehnocrați, cu 18 membri, a declarat premierul desemnat, care a precizat că „este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova că o singură persoană își asumă toată responsabilitatea”.

Media de vârsta a listei propuse este de 46 de ani; sunt 14 bărbați și 4 femei. Opt candidați sunt membri de partid dispuși să-și suspende apartenența dacă guvernul este votat luni. (doi din partea Platformei „DA”, unul de la PPE, trei de la PLDM, unul de la PL și unul de la PD).

Ion Sturza a declarat că semnarea declarației de integritate „va schimba la fata modul de a face politica in Republica Moldova” pentru că va deveni o cutumă, toti demnitarii publici ar putea semna în viitor o astfel de declaratie.

„Astăzi apare un nou mecanism de control al puterii din partea societatii" – a spus Ion Sturza.

Ion Sturza a dat publicității lista miniștrilor propuși pentru cabinetul său, sâmbătă 2 ianuarie 2016:

Prim-ministru – Ion Sturza

Prim Vice-premier și Minnistru de Externe – Victor Chirilă

Vice-premier pentru reintegrare – Ion Stăvilă

Ministrul Finanțelor – Ion Munteanu

Vice-premier și Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla

Ministrul Economiei – Marin Ciobanu

Ministrul Educației – Loreta Handrabura

Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi

Ministru al Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglo

Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Svetlana Dogotaru

Ministrul Agriculturii – Alexandru Slusari

Ministerul Transporturilor și Drumurilor – Oleg Tofilat

Ministrul Mediului – Andrei Ursache

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Alexandru Machedon.

Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschii

Ministrul Sănătății – Ala Nemerenco

Ministrul Tineretului și Sportului – Dumitru Alaiba

Ion Sturza: „Sărăcia noastră vine din corupție și din megafurturi”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:21 0:00

Atât programul, cât și lista Guvernului au fost deja transmise Parlamentului de la Chișinău în vederea votului de luni, 4 ianuarie, 2016.

Pentru moment, Sturza se bucură de sprijinul declarat al PLDM (18 voturi), al Partidului Liberal (13 voturi) sau mai precis al liderului partidului Mihai Ghimpu și eventual al deputaților din „grupul Leancă” (3 voturi) dar nu are încă asigurată majoritatea necesară de 51 de voturi.

„Partidul cu cele mai multe mandate trebuie să propună premierul"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:42 0:00

Imediat după desemnarea lui Ion Surza, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că fracțiunea sa va boicota lucărirle Parlamentului în ianuarie cu excepția unei eventuale șendițe la care să se votese organizarea de alegeri anticipate.

Data limită pentru votarea unui noul guvern este 29 ianuarie după care președintele Nicolae Timofti poate dizolva Parlamentul .

Trei tentative eșuate de votare a unui guvern duc deasemeni la dizolvarea Parlementului și organizarea de alegeri anticipate.

  • 16x9 Image

    Valentina Ursu

    Jurnalistă, realizatoarea emisiunii „La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă” , cunoscută pentru relatările din Moldova „profundă” dar și pentru interviurile politice. Produce și emisiunile speciale electorale ale Europei Libere. Autoarea volumului „Râul de sânge” despre conflictul de pe Nistru, din 1992. A fost desemnată de cinci ori câștigătorul Topului „Jurnaliștii Anului”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG