Linkuri accesibilitate

Moscova acuză NATO că ar crea amenințări împotriva Rusiei


Drapelele NATO pe clădirea guvernului Muntenegrului, Cetinje, 3 decembrie 2015
Drapelele NATO pe clădirea guvernului Muntenegrului, Cetinje, 3 decembrie 2015

Pe fondul acestor nemulţumiri, Rusia a anunțat că va intensifica cooperarea cu Serbia, în special în domeniul „securităţii europene”.

Ministerul rus de externe a publicat astăzi un comunicat în care afirmă că NATO continuă să creeze amenințări împotriva Rusiei.

Rusia insistă că instalarea scutului anti-rachetă NATO în Europa de est, cu o componentă importantă la Deveselu in România, constituie o amenințare la adresa securității sale. Rusia a avertizat în mod repetat că elementele antirachetă de la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), cerând României şi Statelor Unite să renunţe la plan până nu este "prea târziu".

Vladimir Putin a amenințat chiar că Rusia își va consolida capacităţile nucleare strategice, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică.

Relațiile Rusiei cu NATO s-au deteriorat anul acesta la nivelul celor din timpul Războiului Rece.

Nivelul maxim a fost atins odată cu doborârea unui bombardier rus de către Turcia, pe fondul disensiunilor generate de conflictele din Ucraina, din Siria, de sistemul antibalistic din România şi de extinderea Alianţei.

Ca reacţie, Moscova a trimis sisteme antiaeriene S-400 în Siria, avertizând că va doborî orice avion turc care ar intra în spaţiul sirian, şi a impus o serie de sancţiuni economice Turciei.

Apoi, NATO nu acceptă anexarea Crimeei de către Rusia și acuză în permanență Moscova de alimentarea conflictului separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014 şi soldat până acum cu peste 9.000 de morţi.

La rândul său, Moscova avertiza că misiunea Statelor Unite de antrenare a membrilor serviciilor de securitate ucrainene riscă să aibă consecinţe pentru situaţia din estul Ucrainei. Statele Unite antrenează membri ai serviciilor de securitate ucrainene începând din 2014.

S-a adăugat peste toate acestea intervenția Rusiei în Siria. Statele Unite şi aliaţii europeni care sunt Franţa şi Marea Britanie, ba chiar și Turcia lui Erdogan, cer înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad de la Damasc. Rusia a intervenit însă militar, începând din octombrie, pentru a-i oferi susţinere lui Assad, cu complicitatea, ba chiar intervenția directă, a Iranului. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale organizaţiei teroriste Stat Islamic, dar NATO a denunţat o lungă serie de bombardamente asupra forţelor opoziţiei, sprijinite de Occident.

In sfârșit, tot astăzi, ministerul rus de externe a mai criticat NATO și pentru decizia de a invita Muntenegru să se alăture Alianței.

Muntenegru va fi al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Moscova avertizase de multă vreme că extinderea NATO va atrage măsuri de retorsiune din partea Moscovei. „O nouă serie de extindere a Alianţei Nord-Atlantice afectează în mod direct interesele Rusiei şi va atrage măsuri simetrice”, a transmis Ministerul rus de externe.

Pe fondul tuturor acestor nemulţumiri, Rusia a anunțat că va intensifica cooperarea cu Serbia, în special în domeniul „securităţii europene”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG