Linkuri accesibilitate

NATO în 2015: un bilanț


Un an complex, dominant de relația cu Rusia și încheiat cu activarea scutului anti-rachetă de la Deveselu în România și cu anunțarea primirii Muntenegrului în NATO


Un an de metamorfoză, uneori forțată și impusă de circumstanțe, pentru NATO: tensiunile cu Rusia în legătură cu Ucraina și Siria; întărirea flancului estic în fața permanentelor provocări rusești; cererea Turciei de protejare a graniței sale cu Siria; prima fază a activării dispozitivului anti-rachetă, din care un element important e amplasat în România, la Deveselu; decizia de a primi Muntenegru în Alianță.

Pentru a contracara exerciţiile militare ruseşti în regiunea Baltică şi a Mării Negre, precum și amenințările voalate, NATO a anunțat în mod repetat de-a lungul anului că își întărește apărarea pe flancul estic prin crearea unei forţe de reacţie rapidă şi prin înfiinţarea unor centre de comandă în 6 ţări din regiune, inclusiv în România, Bulgaria şi Polonia.

Toate aceste țări și-au întețit la rândul lor pregătirile militare. De-a lungul anului, NATO a efectuat manevre în statele baltice, precum și manevre maritime în largul României și Bulgariei.

Baza militară de la Deveselu
Baza militară de la Deveselu

La fel, Polonia a anunțat că va construi turnuri de observaţie de-a lungul graniţei sale cu enclava rusă Kaliningrad, pe o distanţă de 200 de km.


Decizia Poloniei a venit după ce o serie de rapoarte au anunţat că Rusia va trimite rachete de rază scurtă Iskander în Kaliningrad, pe fondul tensiunilor sporite cu Occidentul şi NATO în privinţa Ucrainei.

In paralel, efectivele Forţei NATO de reacţie rapidă se vor dubla, ajungând la nivelul de 40.000 de militari, iar structura de răspuns ultrarapid ("Spearhead Force") va putea gestiona în cel mult 48 de ore orice ameninţare.

NATO, care asigură protecția aeriană a țărilor baltice, a interceptat anul trecut peste 400 de avioane militare rusești care testau capacitatea de reacție rapidă a Alianței, un număr de incidente dublu față de anul precedent.

In acelaşi timp, NATO continua sa aibă probleme bugetare si de personal.

Astfel, Marea Britanie a decis deja să-și reducă efectivele militare de la 100.000 de oameni actualmente la 80.000, ceea ce înseamnă cea mai mare reducere a efectivelor de la războiul împotriva lui Napoleon, ba chiar sub nivelul de atunci al trupelor britanice.

De asemenea, Anglia isi retrage definitiv totalitatea trupelor din Germania, ceea ce va duce la probleme logistice si de recazare a 20.000 de militari din Germania.

Exeriții militare cu participarea experților NATO la Bălți
Exeriții militare cu participarea experților NATO la Bălți

In privința partenerilor estici, în luna iunie, NATO a luat decizia de a trimite experţi în Republica Moldova, pentru a reforma si moderniza armata.

Tot NATO va mijloci Moldovei relaţii cu ţările furnizoare de armament. Chiar daca detaliile nu sunt încă limpezi, NATO nu va oferi in mod direct armament sau fonduri, ci mai degrabă sprijin tehnic, antrenamente si cursuri, astfel încât armata Moldovei să ajungă la standarde europene.

La fel, la începutul lunii decembrie, NATO a invitat Muntenegru să se alăture alianței, o decizie care va irita Rusia și mai mult.

Moscova a avertizat în repetate rânduri că nu aprobă extinderile viitoare ale Alianței in spațiul fost comunist și a avertizat Muntenegru că alierea la NATO va fi privită la Moscova ca o provocare.

In privința Georgiei, însă, celălalt candidat, mesajul NATO a rămas ambiguu. La summitul NATO de la București din 2008, când s-a anunțat primirea Croației și Albaniei, Georgia a primit promisiunea că va intra într-o zi în NATO.

In vara aceluiași an, în august, 2008, scurtul război ruso-georgian punea capăt oricărei speranțe a guvernului de la Tbilisi al lui Miheil Saakașvili că ar putea vreodată intra în NATO.

Acum, însă, NATO doar și-a repetat îndemnul către Tbilisi să se pregătească pentru fi gata să adere, într-un viitor neprecizat, la Alianță. Rusiei i s-a cerut să-și retragă trupele și armamentul din republicile separatiste din Georgia: Osetia de Sud și Abhazia.

Tratatul fondator al NATO spune că dacă un membru este atacat, atunci ceilalți membri trebuie să îi acorde protecție, ceea ce ar însemna, in cazul cooptării Georgiei în Alianță, ca NATO să intre în conflict direct cu Rusia.

Un an complex, așadar, dominant de relația cu Rusia și încheiat cu activarea scutului anti-rachetă de la Deveselu în România și cu anunțarea primirii Muntenegrului în NATO. Urările de pace sunt, în acest context, mai mult decât simple formule.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG