Linkuri accesibilitate

Spania, Germania, Franța și șansa


Grupele Europenelor de la vară sînt un amestec pestriț, cu favorite clare.

Singura excepție e Grupa care aduce împreună Belgia, Italia, Irlanda și Suedia. Pe hîrtie oricare din cele patru se poate califica, dar hîrtia trebuie citită mai atent. Belgia a avut mereu o reputație peste performanța reală. Cîțiva din jucătorii de bază, în primul rînd Hazard, Fellaini și Kompany, au făcut un sezon modest. Belgienii pot, totuși, conta pe Kevin De Bruyne, poate cea mai în formă extremă europeană. Italia n-ar trebui să aibă probleme. Cu Barzagli, Bonucci și Chiellini în apărare, italienii pot aștepta liniștiți contrele care aduc puncte. Irlanda e o echipă de elan ținută în loc de o înduioșătoare incapacitate tehnică. Suedia e, pur și simplu, Ibrahimovic. Euro 2016 va fi ultimul turneu major pentru Ibrahimovic și asta poate conta. Ibrahimvoic poate răsturna un meci dar Suedia vine după un an foarte prost pentru cluburi.

O grupă simpatică dar nu mai mult va prilejui un meci britanic de casă. Anglia și Țara Galilor se cunosc foarte bine dar galezii sînt o echipă modestă, cu doar doi jucători notabili: Bale și Ramsey. Rusia și Slovacia rămîn în cursă și ar putea provoca surprize mari, poate chiar califcarea. Germania nu își pune probleme în grupă. Polonia și Ucraina aleargă bine dar nu pot bate Germania. Cel mai interesant lucru de văzut în grupă e Lewandowski jucînd împotriva coechipierilor de la Bayern și a foștilor coechipieri de la Borussia Dortmund. Irlanda de Nord poate spera să marcheze goluri dar e greu de crezut că va aduna puncte.

Spania are, de asemenea, pauză în faza grupelor. Croatia, Cehia și Turcia se bat în trei pentru al doilea loc de calificare.

O grupă mai interesantă decît s-ar părea e în teorie rezolvabilă prin calificarea Portugaliei și Austriei. Portugalia e în continuare Cristiano Ronaldo plus o medie de tehnicitate foarte ridicată. Austria e cea mai subestimată echipă a Europei. Cine nu a înțeles ce a jucat Austria în calificări o va descoperi, prea tîrziu, la turneul final. Islanda e o națională de mare tracțiune și, cu jucători ca Sigurdsson și Gislason, poate lua puncte oricărei echipe din grupă. Ungaria, calificată în mod curios, nu are șanse să plece acasă cu mai mult de zero puncte.

În sfîrșit, Franța, gazda Europenelor, are o grupă croită pentru calificare. Singura rezistență previzibilă poate veni de la Elveția, o echipă cu un lot extrem de divers și bine rulat de cluburi notabile din toată Europa. România nu trece de nvielul fotbalului conjunctural și reușește doar în meciurile în care se agață de un adversar fără vervă. Ar putea fi cazul Albaniei, o premieră între calificatele la Europene.

Tabloul grupelor e modest, în mare parte pentru că formula extinsă la 24 de echipe a adus în turneu mult fotbal fără valoare. Germania și Spania rămîn favorite. Franța e o echipă bună care a făcut mereu turnee de senzație acasă. Șansa și arbitrii au venit adesea în ajutorul francezilor și asta poate complica lucrurile.

XS
SM
MD
LG