Linkuri accesibilitate

Georgia dezamăgită de refuzul NATO de a o invita în alianţă


Militari georgieni la o ceremonie de plecare a unui nou contingent în misiunea NATO din Afganistan
Militari georgieni la o ceremonie de plecare a unui nou contingent în misiunea NATO din Afganistan

Ţările membre NATO ar ezita din cauza Rusiei, presupun unii experţi în securitate.

Ministrul georgian al apărării, Tinatin Khidasheli, s-a declarat dezamăgită de refuzul NATO de a invita Georgia, la aproape 10 ani de când Tbilisi caută să adere la Alianţă.

Într-un interviu oferit publicaţiei "The Washington Times" după decizia din 2 decembrie a miniştrilor NATO să lanseze o astfel de invitaţie Muntenegrului, Tinatin Khidasheli a spus că răspunsul negativ dat Georgiei este în fapt o „invitaţie deschisă” adresată preşedintelui Putin pentru a extinde politica de agresiune şi de acaparare a pământurilor.

Potrivit lui Khidasheli, alianţa a ratat astfel şansa „de a dovedi puterea sa şi ideea pentru care a fost creată iniţial – iar ea a fost creată în scopul consolidării siguranţei şi securităţii Europei”.

Khidasheli a numit-o pe Victoria Nuland, adjunctul secretarul de stat al SUA, „un bun prieten al Georgiei”, dar a sugerat că administraţia Obama şi conducerea politică a Statelor Unite, în general, ar fi putut sa fie mai active în sprijinirea aderării Georgiei la NATO – cel puţin în semn de recunoştinţă pentru faptul că Tbilisi a susţinut operaţiunile militare ale SUA din ultimii 15 ani: de la războaiele din Afganistan şi Irak, la antrenarea rebelilor sirieni.

Khidasheli a respins ideea că NATO „se teme să supere Moscova”. Potrivit ei, partenerii de la Washington şi cei vest-europeni aşteaptă momentul convenabil geopolitic pentru a invita Georgia.

Dar ea se întreabă: „Ce vor face partenerii noştri, dacă Georgia va fi atacată mâine. Eu nu cred că ei vor pregăti armatele ca să vină să apere Georgia”.

Khidasheli a adăugat că lentoarea decizionala a NATO este un semnal negativ şi periculos dat altor ţări, care se întreabă acum ce parte să ia: a Occidentului sau să încerce să îmbuneze Rusia lui Putin?

Într-un recent editorial de pe blogul Strategic Europe, Judy Dempsey, cercetător asociat senior la Carnegie Europe, observă că Tbilisi caută să adere la NATO de mai mulţi ani şi, spre deosebire de Muntenegru, unde, cel puțin o treime din populaţie se opune aderării la NATO, în Georgia există un sprijin copleșitor pentru aderare. „Georgia a modernizat forțele de apărare, a introdus controale civile puternice și transparente asupra armatei, a combătut corupția şi a contribuit la mai multe misiuni NATO. NATO știe toate astea”, scrie cercetătoarea, „dar nu va invită Georgia din cauza Rusiei.”

„Acest argument împotriva aderării la NATO poate fi acum folosit pentru Ucraina”.

„Tot ce spune NATO despre faptul că fiecare țară alege propria cale pe probleme de securitate și alianțe, sau despre NATO care are o politică a ușilor deschise, acest lucru nu se aplică şi în cazul Georgiei”, subliniază Judy Dempsey. Mai multe țări NATO care se opun aducerii Georgiei în alianță susțin că o astfel de mutare ar importa instabilitate, deoarece Tbilisi nu are control deplin asupra teritoriului său. Regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia sunt de facto sub controlul Rusiei.

„Acest argument împotriva aderării la NATO poate fi acum folosit pentru Ucraina”, se mai arată în articol, „care și-a pierdut, de asemenea, controlul asupra unei părți a propriului teritoriu după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 și a invadat părțile din estul Ucrainei,” mai notează Judy Dempsey.

Dacă nu va exista o schimbare radicală în interiorul NATO, nu există nicio șansă că Georgia va primi invitaţia, sub formă de MAP (Planul Individual de Aderare), atunci când liderii NATO îşi vor ține summitul la Varșovia în 2016, sau în orice alt moment în viitorul apropiat, mai crede cercetătorul Judy Dempsey.

XS
SM
MD
LG