Linkuri accesibilitate

Ce cred moldovenii despre „egalitate”


Un studiu realizat în premieră arată că cele mai vulnerabile grupuri în Moldova sunt persoanele LGBT, cele infectate cu virusul HIV, foştii deţinuţi şi persoanele cu dizabilităţi mintale.

În premieră, de la intrarea în vigoare a legii cu privire la asigurarea egalităţii, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării a făcut public un studiu despre atitudinea moldovenilor faţă de egalitate. Rezultatele, spun experţii, sunt îngrijorătoare, or, există grupuri de persoane pe care majoritatea ar vrea să le vadă expulzate din ţară şi le-ar accepta în preajmă doar în calitate de colegi la locul de muncă, nu şi de vecini sau prieteni. Grupurile cele mai discriminate sunt persoanele LGBT, cele infectate cu virusul HIV, foştii deţinuţi şi persoanele cu dizabilităţi mintale.

Părerea potrivit căreia moldovenii sunt binevoitori şi primitori e mai degrabă un mit – aceasta este concluzia la care au ajuns autorii studiului privind atitudinea oamenilor faţă de egalitate. Pentru această cercetare experţii s-au condus de aşa numitul indice al distanţei sociale: respondenţii au fost rugaţi să spună dacă şi-ar dori ca membrii anumitor grupuri sociale să facă parte din familia lor, să le fie prieteni, vecini, colegi de muncă sau, din contra, îi văd doar în calitate de vizitatori ai ţării sau, mai grav, expulzaţi din Republica Moldova.

Constatarea? Din cele 14 grupuri vulnerabile incluse în studiu, niciunul nu se bucură de toleranţă totală. Pentru coordonatorul Naţional al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Veaceslav Balan, această stare de lucruri este îngrijorătoare:

„Nu putem să sperăm că într-o societate dezbinată după criteriul etnic, religios, dizabilitate, având astfel de atitudine şi percepţie nu vom ajunge departe în progresul nostru social şi economic. Atâta timp cât există toate aceste semne de ură, inacceptare, intoleranţă, va fi foarte greu să depăşim criza cu care se ciocneşte ţara noastră. Dincolo de dimensiunea pur politică şi socio-economică, criza are aparent şi nişte rădăcini în fiecare dintre noi, în membrii acestei societăţi”.

„Sunt HIV pozitiv și nu e un secret”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:34 0:00

Printre grupurile vulnerabile incluse în studiu se regăsesc persoanele cu dizabilităţi mintale, persoanele de religie musulmană, de etnie romă, membrii comunităţii LGBT, evreii, foştii deţinuţi sau persoanele infectate cu virusul HIV. Fiecare dintre aceste grupuri sunt supuse mai mult sau mai puţin discriminării. Un nivel critic de intoleranţă a fost înregistrat în privinţa persoanelor LGBT pe care respondenţii cercetării i-au caracterizat fiind „anormali” sau „bolnavi”. O altă categorie discriminată sunt persoanele care trăiesc cu virusul HIV, despre care se crede că ar fi „purtători de viruşi” şi „surse de pericol de infectare”.

Referitor la comunitatea musulmană, percepţia este împărţită. În timp ce unii îi consideră „agresivi, fanatici şi extremişti”, alţii, din contra, îi caracterizează ca fiind credincioşi. Un alt aspect pozitiv scos în evidenţă de respondenţi a fost că persoanele care practică islamul nu consumă alcool.

Printre grupurile sociale mai puţin discriminate sunt ruşii care trăiesc în Republica Moldova, românii, persoanele cu dizabilităţi fizice şi străinii care locuiesc în ţară.

Yan Feldman
Yan Feldman

O altă concluzie a cercetării realizate cu suportul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului este că oamenii percep în mod eronat legea cu privire la asigurarea egalităţii ca pe „o lege a minorităţilor sexuale”. Această percepţie, constată Yan Feldman, preşedintele Consiliului pentru prevenirea, eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, împiedică valorificarea deplină a documentului:

„Această lege funcţionează pentru noi toţi. Noi avem în lege 12 criterii protejate şi toţi cei care sunt vizaţi în acest studiu sunt protejaţi de această lege ca şi mulţi alţi. Noi am avut şi decizii pe criteriu de grad militar, de exemplu. Adică, legea îi protejează pe toţi, inclusiv comunitatea LGBT. De altfel, noi avem la moment numai cinci plângeri din numărul total de trei sute şi ceva, numărul total de plângeri, care vizau comunitatea LGBT.”

Legea cu privire la asigurarea egalităţii a intrat în vigoare în ianuarie 2013, după dezbateri controversate în societate şi mediul politic. Atunci Republica Moldova a fost felicitată de comunitatea internaţională pentru că a avut curajul să armonizeze legislaţia locală la cea europeană. Mai târziu, însă, experţii din domeniul drepturilor omului au reproşat autorităţilor că, deşi au adoptat o lege bună, nu şi-au asumat şi sarcina de a explica cetăţenilor care sunt prevederile acesteia şi cum anume îi protejează.

Previous Next

XS
SM
MD
LG