Linkuri accesibilitate

„Într-o societate democratică presa e ocrotită prin lege, (...) iar obstrucționarea activității acesteia se pedepsește penal”


Reacții la agresarea unui jurnalist în timpul protestului Platformei DA de duminică.

Cameramanul portalului Today.md, Nichita Perestoronin, spune că a fost atacat de participanții la protestul de duminică de la Chișinău, organizat de Platforma civică DA. Portalul scrie luni că Perestoronin a fost lovit cu pumnii și picioarele, acesta suferind o comoție cerebrală, când protestatarii se aflau în fața Ministerului de Interne. Liderii demonstrației se spală pe mâini.

Televiziunea online Today.md a lansat luni un apel public către ambasadele acreditate la Chișinău, organele de drept din Republica Moldova, organizațiile internaționale și de mass-media să ia atitudine față de agresarea cameramanului Nichita Perestoronin.

Redacția portalului cere tragerea la răspundere a organizatorilor acțiunilor de protest: „Într-o societate democratică, care pretinde că este Republica Moldova, presa e ocrotită prin lege, iar obstrucționarea activității acesteia se pedepsește penal.”

Cameramanul agresat este Nichita Perestoronin, are 20 de ani, și a început munca în mass-media din februarie 2015.

El a declarat Europe Liberă că a depus o plângere la poliție și că speră ca făptașii să fie găsiți.

„La un moment dat protestatarii au început să fie foarte agresivi, să sară la cameramanii de la Publika TV. M-au întrebat și pe mine cine sunt eu, ce fac aici, mi-au cerut legitimația. După asta mi-au spus că noi facem minciuni. Am vrut să plec, dar m-au lovit în picior. Când m-am întors, au început să-mi dea cu pumni în cap. M-a scos un polițist.”

Mai mulți jurnaliști și persoane publice și-au exprimat opinia pe marginea cazului operatorului agresat, condamnând violența împotriva reprezentanților presei. Avocata Violeta Gașițoi a declarat pentru Today.md că agresorul ar putea fi cercetat penal pentru huliganism și riscă până la patru ani de închisoare.

Vasile Năstase, membru fondator al platformei Demnitate și Adevăr, a declarat pentru Europa Liberă:

„Nu pot să dau detalii fiindcă n-am fost martor, n-am fost la fața locului. Mitingul nostru s-a produs în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale. Cred că ar trebui poliția sau cei care au participat acolo să facă o investigație și să vină cu un punct de vedere. N-am știut cine a mers acolo, cine s-a dus în fața Ministerului de Interne să transmită un mesaj. Organele de anchetă trebuie să facă lumină asupra ceea ce s-a întâmplat la fața locului.”

Solicitat de Europa Liberă, șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Cavcaliuc a declarat că a fost pornit un proces penal pe acest fapt.

„Se face responsabilă în primul rând persoana respectivă care a agresat jurnalistul. Persoanele care organizează o măsură de masă ș.a.m.d. depun niște declarații pe propria răspundere că pot gestiona masele, să nu admită violențe de alte genuri, de alte categorii. În cazul respectiv, vorbim de răspundere individuală a persoanei fizice.”

La începutul lunii septembrie, postul de televiziune Publika TV a anunțat că un grup de protestatari din Piața Marii Adunări Naționale de la mitingul organizat de platforma civică Demnitate și Adevăr a agresat echipa lor de jurnaliști, împiedicându-i să facă o transmisiune în direct.

Previous Next

XS
SM
MD
LG