Linkuri accesibilitate

O zi în orașul Comrat din UTA Găgăuzia


Tensiunile dintre Rusia și Turcia în urma doborârii bombardierului rus de către aviația turcă la granița cu Siria au rezonanțe deosebite în Autonomia Găgăuză.

Deși autonomia Găgăuză a dezvoltat legături speciale cu Ankara după destrămarea URSS, acolo au rămas puternice sentimentele pro-ruse. La sfârșitul săptămânii, Natalia Sergheev a intervievat mai mulți locuitori ai Comratului.

Piața din orașul Comrat este mai mult decât locul în care găgăuzii își fac aprovizionări. Aici se produc și dezbateri în marginea celor mai proaspete știri. M-am convins de acest lucru și săptămâna trecută.

Chiar la intrarea în târg, mi-au atras atenția doi jucători de table care s-au ascuns de ploaie sub un șopron improvizat. La întrebarea dacă găgăuzii cunosc ceva despre bombardierul rus doborât de forțele turcești, vânzătorul de flori de plastic care s-a prezentat Nikolai, s-a oferit să își spună părerea.

„Este o provocare americano-turcească. Vor să implice Rusia într-un război cu vreo țară, oricare, numai nu cu America și Turcia. Acest lucru s-a făcut ca să afecteze Rusia. Țara se ridică tot mai mult, dar ca să-i slăbească pozițiile, vor să o implice într-un conflict.”

Judecata vânzătorului de flori artificiale o dezvoltă tânărul Dima. El spune că legăturile dintre găgăuzi și Federația Rusă sunt mai strânse decât cele cu Turcia, fiindcă îi leagă similitudinile de mentalitate formate în perioada sovietică.

„Găgăuzia încă se mai menține doar datorită Rusiei. Oamenii noștri sunt nevoiți să meargă acolo la muncă. Guvernul nostru nu se gândește deloc la oamenii simpli. Chiar și situația cu tarifele pentru gaz și lumină: guvernul rus ne-a scăzut prețurile, dar al nostru – le-a ridicat. Guvernul moldovenesc trebuie să privească spre est, la Rusia, Vestul e o utopie pentru noi”.

O tânără acceptă și ea să răspundă la întrebări cu condiția să nu insist să îi aflu numele. Turcia a comis o greșeală enormă doborând bombardierul rusesc, consideră tânăra.

„Lupta cu terorismul trebuie dusă împreună cu toată lumea. Nu trebuie să ne mai întrebăm dacă suntem prieteni cu o țară sau cu alta. E o chestiune pe viață și pe moarte pentru fiecare dintre noi, indiferent de țară.”

Mulți dintre găgăuzii pe care i-am întâlnit la piața din Comrat au vorbit despre rudele lor din Federația Rusă și Turcia, și despre copiii plecați la studii în universități din ambele țări. Un vânzător de instrumente muzicale căruia îi spune Petru a spus că subiectul schimbărilor în relațiile ruso-turcești a stârnit îngrijorare.

„Găgăuzii vor avea de câștigat dacă Rusia cu Turcia vor trăi în pace, vor avea relații bune. Nu cred că găgăuzii țin cu cineva mai mult decât cu altcineva. Suntem neutri, îi respectăm și pe unii, și pe alții.”

Petru se declară convins că în cele din urmă Federația Rusă și Turcia vor găsi limbaj comun și mai devreme sau mai târziu bunele relații dintre cele două state vor fi restabilite.

XS
SM
MD
LG