Linkuri accesibilitate

PLDM a decis să participe la negocierile privind formarea unui nou guvern


Liberal democraţii nu renunţă la scoaterea de sub control politic a instituţiilor de drept şi la un premier neafiliat politic.

Partidul Liberal Democrat - de care depinde refacerea coaliției de guvernare - și-a convocat luni Consiliul Politic Naţional pentru a decide dacă acceptă să sprijine un nou guvern împreună cu Partidul Democrat. După demisia guvernului în frunte cu liderul lor interimar, Valeriu Streleț, liberal-democrații au spus că nu mai vor să negocieze cu foștii lor parteneri democrați, care a jucat rolul central la demitere, alături de opoziția socialistă și cea comunistă. Mai târziu, au spus că ar sprijini un premier independent, dar au pus condiția ca acesta să nu se supună partidelor. Au mai cerut ca justiția să fie scoasă de sub controlul oligarhic și să fie demis spicherul democrat Andrian Candu.

PLDM a renunțat la poziția anterioară şi a decis că va participa la negocierile privind formarea unui nou guvern şi că ar vrea să conducă aceste negocieri. Liderul interimar al partidului Valeriu Streleţ

„Mâine, în prima jumătate a zilei, vom lansa invitaţiile pentru discuţii şi consultări către partidele care şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la constituirea unei majorităţi pentru investirea guvernului. Sperăm ca acest proces să decurgă prompt.”

Evitând să le numească negocieri, Valeriu Streleţ a explicat motivele ce i-au determinat pe liberal-democraţi să lanseze discuţiile cu partidele pentru formarea unei majorităţi parlamentare:

„Pornind de la obiectivul asumat de a scoate din captivitatea partinică instituţiile statului, luând act de eşecul PD în angajamentul public de a crea o majoritate capabilă să investească un guvern funcţional, cât şi de agravarea dramatică a situaţiei economice şi sociale, conștientizând complexitatea problemelor pe care urmează să le soluţioneze clasa politică în perspectivă imediată, inclusiv prin învestirea unui guvern care fără participarea PLDM nu poate pretinde a fi pro-european.”

Liberal democraţii au spus că nu renunţă la condiţiile formulate anterior şi anume scoaterea de sub control politic a instituţiilor de drept şi constituirea unui guvern condus de un premier neafiliat politic. De această dată, însă, PLDM nu a insistat şi asupra celei de-a treia condiții şi anume demisia spicherului democrat Andrain Candu. În schimb, au cerut condiții egale pentru toate partidele participante la negocieri şi caracterul public al acestor tratative.

Propunerile formulate astăzi de PLDM ar putea cădea pe placul liberalilor, care au insistat de fiecare dată asupra revenirii PLDM la masa de tratative. Deocamdată nu e limpede cum va reacţiona PD, care anunțase deja că începe constituirea guvernului fără a avea un acord politic cu partidele parlamentare care ar trebui să-l voteze. Liderul PD Marian Lupu declara vineri că cel târziu la 10 decembrie ar urma să fie identificată o candidatură la funcția de premier.

Fostul lider al PLDM, Vlad Filat, arestarea căruia, urmată de demiterea Guvernului Streleţ au declanşată actuala criza politică, a anunţat astăzi, prin avocaţii săi, că intră în greva foamei în semn de protest. Filat s-a plâns din nou pe condiţiile de detenţie, a spus că este intimidat, că îi este limitat contactul cu publicul şi că astfel se încearcă demoralizarea sa. ​

Previous Next

XS
SM
MD
LG