Linkuri accesibilitate

Conferința ONU de la Paris pentru combaterea încălzirii la scară mondială


Un protest simbolic ecologist la Paris în Place de la Republique
Un protest simbolic ecologist la Paris în Place de la Republique

Guverne și entității private pregătesc o inițiativă, în valoare de miliarde de dolari pentru stimularea cercetării în domeniul încălzirii globale.

Astăzi la Paris începe o conferintă ONU pentru combaterea incalzirii globale. Care este miza, din perspectiva americană? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Lideri din intreaga lume au sosit la Paris pentru acest eveniment, cu potential istoric, menit sa duca la reducerea incalzirii globale. Fireste ca fundalul e constituit de recentele atentate teroriste, de la 13 noiembrie, si, din pricina lor, masurile de securitate sint foarte stricte.

De-acum se stie ca guverne si entitati private pregatesc o initiativa, in valoare de miliarde de dolari pentru stimularea cercetarii in domeniul încalzirii globale. Se anticipeaza ca astazi presedintele Obama si omul de afaceri Bill Gates, impreuna cu circa 20 de lideri din intreaga lume, vor anunta acest efort fara precedent.

Nouasprezece guverne inclusiv Statele Unite, China si India vor anunta programul „Misiunea Inovatie”, care angajeaza semnatarii sa dubleze investitia publica in cercetare in domeniul energetic, in urmatorii cinci ani. Intr-un program separat, sprijinit de Gates, 28 dintre cei mai bogati investitori din lume vor contribui cu capital la tehnologii care sa aduca energie curata, din perspectiva ecologica in tari ale lumii, in special in curs de dezvoltare.

Aceste programe deschid conferinta care va dura doua saptamini, la care participa diplomati din 190 de tari. Negociatorii incearca sa ajunga la un acord pentru reducerea emisiilor de bioxid de carbon si alte gaze care se afla la originea incalzirii globale. In pregatirea reuniunii, 180 de tari s-au angajat de-acum sa reduca poluarea cu scopul de a nu lasa temperatura globala sa creasca mai mult de doua greade Celsius fata de perioada pre-industriala.

Oficialitati americane sustin ca angajamentele luate pina acum pe plan international nu sint suficiente pentru a atinge acel obiectiv. Statele Unite si alte tari industrializate au obtinut succese importante in ultimul deceniu in folosirea de energie solara si eoliana. Dar fondurile au fost insuficiente pentru cercetare fundamentala serioasa care sa duca la rezolvarea complexei probleme a incalzirii globale. Acesta este obiectivul „Misiunii Inovatie”. Tarile semnatare includ si pe cei care emit cele mai mari cantitati de gaze care contribuie la efectul de sera. In afara de Statele Unite, India si China, grupul include Australia, Brazilia, Canada, Chile, Danemarca, Franta, Germania, Indonezia, Japonia, Corea de Sud, Mexic, Norvegia, Arabia Saudita, Suedia, Emiratele Arabe Unite si Marea Britanie.

XS
SM
MD
LG