Linkuri accesibilitate

Rival Consoles


Tema de început pare doar o antecameră din care ascultătorul înaintează spre alte și alte „încăperi” sonore.

Ryan Lee West e un interpret, compozitor și producător britanic de muzică electronică cunoscut și sub numele de Rival Consoles.

Cronicarii muzicali de la Resident Advisor spun despre el că iese în evidență pentru că face ca sintetizatoarele să sune omenește.

Omenește, bănuiesc, în opoziție cu răceala mașinăriilor care sînt, pînă la urmă, sintetizatoarele.

Omenește, deci cald, și cu idei - căci ce altceva am putea crede despre postarea lui din august 2015 de pe Twitter, în care protestează împotriva unui sunet contemporan foarte la modă, numit deep house, un sunet repetitiv, rece - în sens aproape mecanic -, și în opinia multora cumva decerebrat.

Revista online Pitchfork scrie că mânia lui West împotriva genului deep house pare să aibă sens din moment ce muzica lui sună diametral opus, în primul rînd pentru că e într-o continuă mișcare, dar nu repetitiv: tema de început pare doar o antecameră din care ascultătorul înaintează spre alte și alte „încăperi” sonore.

O continuă mișcare și a ideilor însă (Resident Advisor numește muzica lui Rival Consoles thoughtful electronica), pentru că e o muzică ce dă de gîndit, e meditativă, te face să construiești în minte nu numai peisaje sonore, dar și cuvinte, stări, sentimente.

Ar mai fi de spus că aparițiile sale pe scenă (a cântat între altele la Tate Museum din Londra, dar și la multe festivaluri din lume) sînt spectacole audio-vizuale, în care părțile video sînt create tot de el.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG