Linkuri accesibilitate

Andrei Neguța: „Modernizarea țării noastre poate fi făcută numai cu ajutorul Europei”


Protest socialist la Chișinău, 12 noiembrie 2015.
Protest socialist la Chișinău, 12 noiembrie 2015.

Interviu unul din fruntașii PSRM, fost deputat comunist,

Fost parlamentar comunist, acum unul din fruntașii socialiștilor, deputatul Andrei Neguța, a declarat că PSRM va insista pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și va propune un referendum cu privire la alegerea vectorului extern al R. Moldova. Neguță sugerează de asemenea că socialiștii vor respecta opinia majorității populației.

Andrei Neguța: „Modernizarea țării noastre poate fi făcută numai cu ajutorul Europei. Și al doilea moment pe care nu îl punem la îndoială este armonizarea legislației. Observați în Parlament: foarte des 75-90 de voturi, aceasta în cazul când noi participăm la votările acestea. Dar desigur că nu putem accepta proiecte care se încep: „În conformitate cu directiva Uniunii Europene, noi trebuie, noi suntem datori să facem aceasta”. Nu e corect. Și sunt sigur că mă veți întreba: o greșeală fatală, mare, este scoaterea din situația politică și economică a țării noastre, a factorului, a relațiilor moldo-ruse. Ucraina, în condițiile grele, în condițiile de împușcături etc., merge la Bruxelles, acolo vine ministrul Dezvoltării Economice a Rusiei Alexei Uliukaev, se așează trei părți, examinează și în cele din urmă abia la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare pentru Ucraina Acordul de Asociere. Noi de ce nu am acceptat 1 ianuarie 2016, 1 ianuarie 2017? În cazurile acestea și noi, Partidul Socialiștilor, aveam altă atitudine față de Acordul de Asociere.”

Europa Liberă: Domnule Neguța, Acordul de Asociere a intrat în vigoare provizoriu. Iată că deja toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ratificat Acordul de Asociere, și acesta de-acum este un document cu putere juridică totală. Și prevederile acestui acord vor fi valabile pentru relația dintre Chișinău și Bruxelles.

Andrei Neguța: „Da, noi nu tot documentul îl agreăm. Dar, dacă e introdusă o virgulă sau e scoasă o virgulă, iarăși, 28 de țări trebuie să își spună atitudinea. Dacă tu te-ai rugat să te primească acolo și a fost dificil, vă închipuiți ce atitudine vor avea multe țări? Dar noi, de exemplu, nu ne gândim la momentul acesta. Noi considerăm că, dacă nu era Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în vigoare, se putea de făcut un referendum la noi, și de întrebat, pentru prima dată de întrebat populația.”

Europa Liberă: Referendumul se convoacă doar atunci când țara decide să adere sau nu la Uniunea Europeană. Moldova nu a decis deocamdată dacă aderă sau nu la Uniunea Europeană.

Andrei Neguța: „Dumneavoastră știți experiența Elveției, nu trece o lună ca să nu fie un referendum. Poate aceasta e deja de prisos.”

Europa Liberă: Vedeți că societatea moldavă e profund divizată, iar vectorul geopolitic a făcut să fie și mai pronunțată această scindare.

Andrei Neguța: „Credeți-ne, dacă, în rezultatul referendumului, care noi insistăm să fie, de exemplu, majoritatea va fi pentru Uniunea Europeană, noi ne vom revizui documentele statutare ale noastre, deoarece majoritatea poporului dorește altceva. De ce să continui mai departe cu documentul tău, să impui o situație care nu e acceptată? Tot așa trebuie să facă și ceilalți.”

Europa Liberă: Partidul Socialiștilor promovează ideea integrării euroasiatice și o promovează cu insistență. Și în cazul acesta ar trebui, iarăși, consultată populația.

Andrei Neguța: „De acord. Noi aceste două întrebări le propunem: sunteți de acord (da?, nu?) pentru integrarea europeană; sunteți de acord (da?, nu?) pentru integrarea aceasta? Noi avem dovezi foarte convingătoare despre faptul că se înădușă vectorul acesta politic și economic cu Federația Rusă. De exemplu, la sfârșitul lui iulie vine o delegație de la Roselhoznadzor aici, se întâlnește cu ministrul Agriculturii. A doua zi e planificat de semnat memorandumul care ar fi o înțelegere sub ce condiții noi începem să reexportăm fructele, legumele. Vine ministrul, se apropie de delegație, vine un șef de direcție de la Ministerul Agriculturii cu capul în jos, dispoziția rea și spune că: „Nu va fi memorandumul. Trebuie să vă spun așa cum eu am înțeles, s-a sunat de la primul ministru și s-a spus că nu de semnat memorandumul”. Despre momentul acesta eu am spus și la Bruxelles, ca rezultat – nu este memorandum. La 6 august pe site-ul Rosehoznadzor apare comunicatul cu lista adăugătoare de firme, de întreprinderi care obțin dreptul de a exporta, firme noi din Transnistria, firme noi din Găgăuzia. Nicio firmă din centrul țării.”

Europa Liberă: Și credeți că nu este iz politic aici? Totuși, Moscova, autoritățile Federației Ruse trebuie să negocieze cu autoritățile legitime ale Republicii Moldova. Dar de ce selectează regiunile?

Andrei Neguța: „De acord. Era soluționat totul, textul prealabil al memorandumului era, trebuia numai o parte tehnică, două semnături, ministrul Agriculturii și locțiitorul șefului Roselhoznadzor. De ce nu s-a mers? Dacă se începeau exporturile acestea, apărea o șansă, un optimism mai mare la exportatorii noștri. Greșeala mare…”

Europa Liberă: Dar ce are politica cu economia?

Andrei Neguța: „Are, fiindcă noi astăzi trebuie să avem relații comerciale, să vindem și să cumpărăm peste tot unde ne convine. Noi vectorul acesta rus şi în general CSI-st îl înăduşim.”

Europa Liberă: Când o parte dintre forţele politice cheamă cetăţenii ca să agreeze şi să susţină vectorul de integrare euroasiatică, iar altă parte vectorul eurointegrării, lumea mai tare se bludniceşte şi nu mai ştie cui să-i dea dreptate şi de ce să-i dea dreptate.

Andrei Neguța: „Acest referendum: aderăm la UE sau nu, chiar în momentul acesta răspuns la această întrebare şi conformarea partidelor politice la rezultatele referendumului poate să ducă de la această situaţie rea, poate să venim la una bună.”

Europa Liberă: Ce soartă ar fi avut Moldova, dacă nu ar fi beneficiat de asistenţa pe care i-a oferit-o Uniunea Europeană pentru modernizare?

Andrei Neguța: „Eu cred că astăzi sunt diferite posibilităţi.”

Europa Liberă: Care?

Andrei Neguța: „Chiar şi direcţia Federaţiei Ruse, dar chiar şi banca BRICS – Brazilia, Rusia, India, China, Republica Sud-Africană.”

Europa Liberă: Şi în ce bază oferă ei credite?

Andrei Neguța: „Ca oricare altă structură internaţională. Desigur că, dacă se respectau toate condiţiile, aceste ajutoare financiare care veneau din Europa mai puţin trebuia de lucrat la ele. Dar elita noastră politică s-a astupat cu vectorul european, însă aici făcea fărădelegi de care azi ţi-e groază.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi fost ambasador al Moldovei în Federaţia Rusă.

Andrei Neguța: „Exact.”

Europa Liberă: Câţi bani a oferit Federaţia Rusă pentru îmbunătăţirea infrastructurii Republicii Moldova, pentru drumuri, pentru renovarea grădiniţelor, şcolilor, spitalelor?

Andrei Neguța: „Noi nu am dat aşa proiecte. Am organizat şi am participat la trei întâlniri Vlad Filat-Vladimir Putin. Vladimir Putin a întrebat singur unde sunt proiectele. La noi era întârziere. Atunci puterea era nouă, puterea se uita cu bine spre Europa. Eu cred că noi am vrut să utilizăm vectorul rus, dar puterea nouă voia să se bazeze pe Europa.”

Europa Liberă: Dar Kremlinul de ce nu vede cu ochi buni acest parcurs european al ţărilor care vor să-şi armonizeze legislaţia, să aducă bunăstare mai multă?

Andrei Neguța: „De multe ori eu spun că noi nu am ascultat acel sfat care ni s-a spus, că trebuie să ne aşezăm să examinăm care e viitorul relaţiilor noastre economice.”

Europa Liberă: Viitorul relaţiilor moldo-ruse?

Moldova, Ion Neguta, socialist leader
Moldova, Ion Neguta, socialist leader

Andrei Neguța: „Moldo-ruse. Chiar şi la Bruxelles eu am fost întrerupt şi mi s-a spus: „Domnule deputat, dacă Moldova se aşeza să examineze, ruşii ar fi găsit altceva”. Nu exclud momentul acesta. Într-adevăr, după examinarea acestui moment, putea să apară altul. Dar noi, sincer trebuie de spus, o discuţie reală cu Ministerul Dezvoltării Economice a Federaţiei Ruse şi Ministerul Economiei din Republica Moldova a lipsit. Consultări adânci economice nu au fost. De aceea, noi trebuie să luăm asupra noastră acest moment.”

Europa Liberă: Dar nu aţi răspuns la întrebarea de ce nu i-ar conveni Rusiei ca ţările care şi-au proclamat independenţa să-şi decidă de unele singure soarta.

Andrei Neguța: „Mi s-au adus exemple. Într-un caz, de pe salamul polonez nici eticheta nu a fost luată, a fost încleiată eticheta moldovenească şi exportată în regiunea Tula. Aceasta a fost ca o cârpă roşie asupra economiştilor ruşi. Şi atunci mie îmi spuneau în discuţiile acestea în felul următor: „Noi nu vrem ca mâine să fie schimbate în Polonia facturile între Moldova şi Polonia şi noi să venim pe piaţa noastră şi să primim merele poloneze”. Întotdeauna mi se spunea că Rusia nu are nimic cu aceea că noi dorim: „Doriţi încolo, dar trebuie să vă daţi seama că vor fi consecinţe economice între relaţiile bilaterale”. De aceea, ea a considerat să ne pună taxe vamale, să ne interzică unele exporturi.”

Europa Liberă: Dar în felul acesta Rusia se răzbuna pe Republica Moldova.

Andrei Neguța: „Eu nu aş utiliza acest cuvânt. Desigur, nu toate momentele se pot lămuri.”

Europa Liberă: Domnule Neguţa, dar embargouri pentru vinuri au existat şi pe timpul guvernării comuniste.

Andrei Neguța: „Da. Dar se aşezau la masa tratativelor, se vedea că în vinul nostru nu sunt metale grele ş.a.m.d., iar se reluau aceste exporturi.”

Europa Liberă: Dacă Federaţia Rusă îşi doreşte să aibă relaţii bune cu Germania, cu Italia, cu Franţa, ţări membre ale Uniunii Europene, de ce nu ar menţine această atitudine şi faţă de Republica Moldova?

Andrei Neguța: „Nu pot răspunde pentru toate celelalte ţări, dar referitor la noi eu consider că nu am fost atât de flexibili în relaţiile cu ei.”

Europa Liberă: Dar flexibil trebuie să fii pe placul ruşilor?

Andrei Neguța: „Poate cândva da.”

Europa Liberă: Se creează impresia că Andrei Neguța vorbeşte cu acelaşi mesaj pe care îl transmit şi autorităţile de la Moscova, sunteţi, într-un fel, pe aceeaşi undă.

Andrei Neguța: „Nu. Sunt convingerile mele, sunt poziţiile partidului nostru, noi nu vrem ca Republica Moldova să fie o forţă pro-europeană, nu vrem să fie pro-rusă, să fie pro-moldavă. Dacă e comerţ – cu toţi. Să comercializăm producţia, să cumpărăm acolo unde avem venit. Şi în cazurile acestea şi atitudinea va fi alta.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, deputaţii socialişti, insistaţi pe ideea declanşării alegerilor parlamentare anticipate.

Andrei Neguța: „Da. Noi considerăm că acesta e unicul moment sensibil care poate să soluţioneze problemele.”

Europa Liberă: Şi când credeţi că ar putea să aibă loc alegeri parlamentare anticipate?

Andrei Neguța: „Diferite variante.”

Europa Liberă: Sau mai există şansa ca să fie creată o majoritate în actuala legislatură a Parlamentului?

Andrei Neguța: „Dacă există, atunci fără noi. Ei între ei pot să se înţeleagă.”

Europa Liberă: Cine „ei între ei”?

Andrei Neguța: „Toţi ceilalţi care sunt în Parlament, 77 de deputaţi. Unele partide folosesc din filmul cu desene animate: „Давайте, ребята, будем жить дружно”, totul e bine.”

Europa Liberă: Vă referiţi la cine, la care partid?

Andrei Neguța: „Eu am fost în partidul acela, nu vreau să vorbesc.”

Europa Liberă: În partidul domnului Voronin, Partidul Comuniştilor. Dar ce interes ar avea Partidul Comuniştilor să facă această majoritate parlamentară?

Andrei Neguța: „Descifrarea pe care o facem noi este următoarea: în caz de alegeri anticipate acest partid trece pragul cu mult greu. De aceea mai bine îşi schimbă politica – coaliţie largă, toţi împreună să scăpăm ţara ş.a.m.d. De exemplu, noi în Partidul Socialiştilor aşa descifrăm mesajele acestea. Până când se va atrage o atenţie mai mare nu la esenţa a ceea ce trebuie de făcut, dar cum PL va fi cu PCRM alături, cine pe cine trebuie să accepte, Iurie Leancă, de exemplu, dacă va fi propus încă o dată prim-ministru, va fi gata să accepte voturile PCRM sau nu. Noi am văzut că aceste ultimele trei guverne au avut foarte mari cusururi în activitatea lor. Noi considerăm că formarea unui guvern este pierdere mai departe de timp.”

Europa Liberă: Socialiştii au 24 de mandate. De ce nu şi-ar asuma ei acum povara bunătăţii statului Republica Moldova? Să zică domnul Dodon: „Noi ne asumăm guvernarea şi chemăm forţele în jurul Partidului Socialiştilor”?

Andrei Neguța: „Formal e corect, e cea mai mare fracţiune. Deci, spunem societăţii, intrăm la domnul Timofti, el trebuie să ne desemneze...”

Europa Liberă: …candidatul pentru funcţia de premier.

Andrei Neguța: „Da. Dar real, dacă noi nu ne putem uni cu ei din punct de vedere că nu am fost de acord şi nu suntem de acord privitor la cum de scos ţara din nevoile acestea, atunci cum să asigurăm 51 la cele 24 de mandate pe care le avem? De aceea noi nici nu ieşim cu propunere.”

Europa Liberă: Dar îl aud pe domnul Voronin tot invitându-vă să guvernaţi împreună.

Andrei Neguța: „Pentru unii ar fi o ieşire PSRM-PCRM-PD. Se spune că se rezolvă nu numai acum problemele, dar se rezolvă şi la primăvară – preşedintele.”

Europa Liberă: Alegerea şefului statului?

Andrei Neguța: „Da. Dar cum putem noi conlucra, când un partid după 2009 a făcut parte din coaliţiile acestea?”

Europa Liberă: Vă referiţi la PD.

Andrei Neguța: „Da, la PD.”

Europa Liberă: Pentru că PCRM nu a participat la guvernare.

Andrei Neguța: „Nu e chiar aşa. Eu sunt unul dintre cei care am fost educat în spiritul următor de către tovarăşul Voronin, că opoziţia niciodată nu votează bugetul şi nu votează documentele de bază ale guvernării. Chiar guvernul Gaburici îşi ia responsabilitatea, noi ţipăm toţi acolo, mă scuzaţi de expresia aceasta, noi adunăm semnături să mergem să demitem guvernul, de atâta că nu se face aşa? Nicio ţară în Europa nu primeşte bugetul prin asumarea răspunderii, dar îl primeşte în Parlament.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că nu mai credeţi în sinceritatea domnului Voronin?

Andrei Neguța: „Chiar aşa radical nu aş spune.”

Europa Liberă: Există şanse să fie instalat un nou guvern?

Andrei Neguța: „Personal, nu aş dori să fie. Dar mai probabil că va fi un nou guvern. Mai ales cu venirea după decizia Curţii Constituţionale, cu apropierea datei de 29 ianuarie, vor fi toţi ca unul, egal şi vor vota numai să nu plece la anticipate.”

Europa Liberă: Şi cine ar putea să fie în fruntea guvernului?

Andrei Neguța: „Ţinând cont de logica PD, probabil candidatura domnului Andrian Candu. Dacă vor fi alte momente, consider că ei pot examina şi candidatura domnului Iurie Leancă. Noi vom utiliza toate posibilităţile opoziţiei, a bate în ei, să le încurcăm să facă acest guvern pentru a apropia alegerile anticipate, după care considerăm că poate să înceapă o altă stare de lucruri politică şi economică în ţara noastră.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG