Linkuri accesibilitate

Vizita Papei Francisc în Uganda și drepturile comunității LGBT


Membri ai comunității LGBT din Uganda la înmormîntarea unui activist al mișcării ucis în 2011
Membri ai comunității LGBT din Uganda la înmormîntarea unui activist al mișcării ucis în 2011

Continentul african este considerat în general drept cel mai represiv cu persoanele LGBT.

Activiștii pentru drepturile minorităților sexuale din Uganda și-au exprimat dorința ca Papa Francisc să le acorde o audiență particulară sau publică în vizita pe care o va face în țara lor est-africană vineri și sâmbătă.

Continentul african este considerat în general drept cel mai represiv cu persoanele LGBT, iar Uganda are chiar și după standarde africane o reputație din cale afară de rea. Relațiile sexuale între persoane de același sex sunt interzise în nu mai puțin de 35 de țări africane, dar Uganda se numără printre țările care au vrut să meargă și mai departe, introducând pedeapsa cu moartea pentru unele cazuri de homosexualitate.

Până la urmă, legea „Ucideți gay-ii” a fost pusă la sertar sub presiunea guvernelor occidentale, care au amenințat cu oprirea ajutoarelor pentru Uganda, dar climatul de teroare împotriva persoanelor LGBT a rămas.

Iată cum își descria viața de activist gay în Uganda activistul Frank Mugisha, în discursul de acceptare a unui premiu pentru drepturile omului decernat de guvernul american la Washington: „Nici măcar nu suntem considerați ființe umane. De-a lungul anilor am pierdut slujbe și prieteni, iar majoritatea rudelor mele nici nu vorbesc cu părinții și frații mei din cauza mea”.

Ura împotriva persoanelor LGBT în Uganda a culminat cu publicarea de către un ziar de mare circulație în toamna anului 2010 a 100 de nume de persoane care ar fi fost homosexuale. Ziarul „Rolling Stone” își îndemna cititorii, laconic, să-i „spânzure”. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 201, activistul David Kato a fost ucis în propria locuință, iar principalul suspect a fost condamnat la închisoare pentru omor în scop de jaf.

De-a lungul anilor persoanele LGBT din Uganda și alte țări africane nu doar că nu au primit vreo alinare din partea bisericii, dar au fost victimele campaniei de ură întreținută de guvern inclusiv cu ajutorul unor misionari evanghelici din Statele Unite, cunoscuți și în Moldova, ca Scott Lively.

Și totuși, acum, în ajunul vizitei Papei Francisc în țara lor, activiștii LGBT speră ca tocmai biserica să-i ajute. Într-un interviu pentru Reuters, Mugisha a spus că „dacă Papa va vorbi aici despre iubire, compasiune și egalitate, ugandezii îl vor asculta”.

Deși nu a denunțat poziția tradițională a bisericii catolice, care condamnă practicarea homosexualității, îndemnând la compasiune față de gay, Papa Francisc a sugerat de mai multe ori că biserica ar trebui să treacă peste obsesiile ei cu gay-ii sau persoanele divorțate și să încerce să aducă în rândurile sale pe toți credincioșii. Apoi, într-o declarație devenită celebră în lumea activiștilor, Papa a întrebat retoric, vorbind despre preoți: „Dacă cineva îl caută pe D-zeu cu bunăcredință și este gay, cine sunt eu să-l judec?”.

Și mai recent, în Statele Unite, Papa a avut o audiență privată cu un fost student de-al său, homosexual, pe care l-a primit împreună cu partenerul lui de viață.

În ajunul vizitei Papei în Uganda, anturajul său nu spusese nimic despre vreo eventuală primire a activiștilor LGBT, iar guvernul ugandez a dat de înțeles că n-ar fi deloc încântat de așa ceva. „Sperăm că mesajul Papei nu va fi diferit de convingerile fundamentale ale ugandezilor”, a spus purtătorul de cuvânt guvernamental Shaban Bantariza.

Iar într-un interviu cu AP, Frank Mugisha și-a recunoscut scepticismul, spunând că Papa Francisc, deși este „progresist”, nu este în nici nu caz un „aliat” al mișcării pentru drepturile LGBT, ca președintele Statelor Unite, Barack Obama.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG