Linkuri accesibilitate

Sediul Stasi transformat în cămin pentru refugiaţi


Clădire nefolosită a ministerului de interne la Berlin
Clădire nefolosită a ministerului de interne la Berlin

Land-ul Berlin caută locuri adecvate de cazare.

La Berlin sosesc zilnic între 700 şi 800 de refugiaţi. Potrivit senatorului pentru probleme sociale al land-ului federal Berlin, creştin-democratul Mario Czaja, numărul total al refugiaţilor înregistraţi anul aceste este de 64.000. Se estimează ca pînă la sfîrşitul anului în curs, în capitala Germaniei vor mai sosi circa 20.000, ceea ce înseamnă peste 80.000 de persoane care trebuie cazate şi îngrijite.

Autorităţile locale, grupuri de voluntari şi organizaţii caritative se ocupă de aceşti oamenii care solicită azil în Germania, care trebuie cazaţi. Mulţi dintre refugiaţi continuă să locuiască în corturi, alţii în săli de sport sau în tabere improvizate. În căutarea unor locuri de cazare acceptabile, autorităţile au decis ca anumite clădiri nelocuite să fie transformate temporar în cămine. Astfel, marea hală a fostului aeroport Tempelhof, construit în perioada interbelică şi dezafectat în urmă cu un deceniu, a devenit domiciliul temporar pentru cîteva sute de azilanţi. O altă locaţie în care au fost cazaţi acum 500 de refugiaţi este o aripă nefolosită a fostei centrale a Securităţii est-germane, Stasi. Mai exact, aripa în care funcţiona direcţia spionajului, condusă de Markus Wolf.

Sub conducerea şefului Stasi, Erich Mielke, au lucrat aici pe vremuri peste 7.000 de ofiţeri.

Într-o altă aripă a clădirii care se află în Berlinul de Est, în cartierul Lichtenberg, se află Muzeul Stasi; lîngă intrarea principală cineva a scris, în 1989, cu litere de o şchioapă, cuvîntul „Securitate”, amintind de poliţia politică din România. Inscripţia „Securitate” – care nu a fost îndepărtată - întîmpină astăzi pe vizitatorii Muzeului.

Refugiaţii care au fost cazaţi în clădirea centralei fostei poliţii secrete est-germane s-au speriat cînd au auzit unde vor fi instalaţi, precum povesteşte în faţa presei, translatorul Reza Amirean, originar din Afganistan:

„Oamenii s-au speriat, fiindcă aveau doar nişte informaţii precare despre istoria clădirii. Le-am explicat că totul aparţine trecutului şi că Stasi nu mai există. Astăzi există o Germanie unificată, aşa că nimeni nu trebuie să se sperie de istoria acestei clădiri.”

Încă 1.500 de persoane urmează să fie cazete în săptămînile următoare în această aripă a clădirii-mamut, administrată acum de Crucea Roşie Germană, sprijinită de 70 de voluntari. Descriind televiziunii locale (RBB) condiţiile în care locuiesc aici azilanţii, Rüdiger Kunz, de la Crucea Roşie Germană, reliefează avantajele faţă de săli de sport sau taberele improvizate unde oamenii trebuie să stea în corturi:

„Aceste familii, precum se ştie, sînt însoţite de mulţi copii. Aşa că e cu mult mai bine aici unde îi cazăm în camere separate, în care sfera intimă e protejată. Deci e mai bine, decît în săli de sport, unde familiile trebuie să stea în încăperi foarte mari”.

Primarul guvernator al land-lui Berlin, a anunţat că există un proiect de confiscare temporară a unor clădiri mari private care nu sînt folosite. Guvernul federal încă nu s-a pronunţat dacă este de acord cu acest plan de transformare a unor locaţii în cămine pentru azilanţi. Un politican ecologist a propus şi folosirea fostei clădiri a ministerului federal de interne din Berlin care dispune de 850 de camere care stau goale.

Ilustraţii:

Sediul fostei Stasi din Berlin (Foto: William Totok)

Cuvîntul „Securitate” inscripţionat pe clădirea Stasi (Foto: William Totok)

Clădire nefolosită a Ministerului de Interne (Foto: William Totok)

Previous Next

XS
SM
MD
LG