Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Declarații contradictorii despre conflictul sirian și Rusia


Imagine a unei operațiuni militare ruse împotriva unei facilități petroliere din Siria controlată de militanții Statului Islamic
Imagine a unei operațiuni militare ruse împotriva unei facilități petroliere din Siria controlată de militanții Statului Islamic

Boiko Borisov exclude o participare la lupta împotriva Statului Islamic, în timp ce miniștrii apărării și de externe anunță disponibilitatea Sofiei de a se angaja într-o operațiune internațională.

Ultimele evoluții în Siria și atacurile teroriste de la Paris au pus în lumină lipsa de concordanță între liderii coaliției de centru-dreaptă aflată la guvernare în Bulgaria. În timp ce ministrul apărării, Nikolai Nencev, și cel de externe, Daniel Mitov, au anunțat disponibilitatea Sofiei de a participa la o operațiune internațională sub egida Alianței Nord Atlantice împotriva Statului islamic, primul ministru Boiko Borisov a exlus într-un mod categoric aceasta posibilitate.

Borisov i-a surprins pe ziariști sugerând în cadrul unei conferințe de presă revizuirea politicii Uniunii Europene și NATO fața de conflictul sirian. El a declarat: „Cerem ca problemele [din Siria] să fie rezolvate pe cale diplomatică. Când trimiți avioane și rachete nu poți aștepta drept răspuns mesaje de pace. Trebuie să ne întrebăm dacă politica europeană corespunde realităților și aduce rezultatele dorite”.

Premierul a ținut să sublinieze că pe fundalul problemelor cu care se confruntă o serie de țări europene, Bulgaria își apără într-un mod exemplar frontierele, rezistând presiunii migranților.

Reacția mediilor a fost promptă. Agenția News.bg a constatat: „Condus de dorința de a nu permite ca Bulgaria să devină ținta teroriștilor, Borisov a „stabilit” relații diplomatice cu ISIS”.

Aproape în același timp cu Borisov, ministrul apărării Nencev a anunțat că armata bulgară este pregătită în caz de nevoie să participe la o operațiune terestră împotrivă Statului islamic. Decizia va putea fi adoptată la nivel de miniștri ai apărării din statele membre ale UE și NATO.

După ce a devenit cunoscută poziția primului ministru, însă, Nencev a bătut în retragere explicând că Sofia nu este capabilă să răspundă pozitiv nici unei eventuale cereri de a sprijini logistic o operațiune a Alianței Nord Atlantice în Siria.

Primul ministru a criticat și declarația președintelui, Rosen Plevneliev, că împreună cu alte țări din zona, Bulgaria a devenit țintă unui război hibrid lansat de Moscova. Borisov l-a sfătuit pe Plevneliev să analizeze modul atent și ponderat cu care liderii statelor mari au tratat Rusia la ultima reuniune a grupului G-20.

Previous Next

XS
SM
MD
LG